Boczniak topolowy (Pleurotus calyptratus)

Wstęp
Boczniak topolowy to grzyb jadalny z rodziny boczniakowatych.
Występowanie
Boczniak topolowy w Polsce rośnie na martwych drzewach, głównie na osice i topoli, dodatkowo można go również znaleźć na jarząbie pospolitym, lecz niezwykle rzadko. Grzyb ten występuje tylko w niektórych krajach w Europie.
Sezon
Boczniak topolowy rośnie od kwietnia do września.
Wygląd
Kapelusz boczniaka topolowego osiąga średnicę od 3 do 10 cm. Jest półkolisty, przypomina kształtem muszlę lub nerkę. Przyrasta bokiem. Na powierzchni często występują marszczenia do połowy. Poza tym powierzchni jest gładka i ma lekki połysk. Kolor uzależniony jest od stanu – u mokrych okazów jest bladoszarobrązowy lub szary, natomiast u suchych białokremowy. Brzeg podwinięty. U młodych okazów często można zauważyć resztki osłony, które zwisają z brzegu.
Blaszki boczniaka topolowego na początku mają kolor biały, później stają się żółte. Żółte blaszki występuje również u wyschniętych okazów. Średnio gęste, o szerokości od 4 do 6 mm.
Trzon jest szczątkowy.
Miąższ ma barwę białą – nie zmienia się ona po uszkodzeniu. Jest elastyczny. Smak słodki, zapach przyjemny.
Zarodniki mają cylindryczny kształt, są gładkie i bezbarwne. Wysyp zarodników biały, gdy suchy kremowy.
Właściwości
Boczniak topolowy zalicza się do gatunków jadalnych.
Zastosowanie
Boczniaka topolowego można stosować tak jak pozostałe boczniaki, jego miąższ jest elastyczny, dlatego nadaje się do różnorodnej obróbki kulinarnej.