Gąska krowia (Tricholoma vaccinum)

Wstęp
Sezon
Gąska krowia zawiązuje owocniki od sierpnia do listopada.
Występowanie
Wygląd
Owocniki gąski krowiej osiągają 4,0 do 7 cm średnicy kapelusza i 4-10cm wysokości nóżki (trzonu).
Kapelusz nader swoisty, gdyż o „brodatym”, podwiniętym brzegu niespotykanym u większości innych przedstawicielek rodzaju gąska. Ta dobra cecha rozpoznawcza zanika u najstarszych owocników, toteż łatwiej wówczas o pomyłki. Kapelusz gąski krowiej odznacza się kolorem czekoladowo brązowym, powierzchnią suchą a filcowatą lub łuseczkowatą w dotyku.
Blaszki wycięte zatokowo, nierównej długości, rzadko rozmieszczone, u najmłodszych owocników g. krowiej białe bądź kremowe, u starszych rdzawo upstrzone, różowe lub jasno czerwone.
Trzon okrągły w przekroju, u młodych okazów gaski krowiej pełny w środku, u starszych owocników wydrążony (pusty), toteż co raz bardziej łamliwy, jaśniejszy, niemal biały w pobliżu kapelusza, przy ziemi zaś brunatno czerwony. Cały obsypany małymi łuskami oraz podłużnymi włókienkami.
Gąska krowia mocno przypomina pokrojem opieńkę miodową Armillaria mellea sensu lato, toteż dawniej dość często sprzedawano ją na targowiskach jako opieńkę. Aby nie dać się nabrać nieuczciwym bądź niezbyt spostrzegawczym handlarzom trzeba zwracać uwagę na najważniejsze różnice między tymi gatunkami: gąska krowia nie ma pierścienia na trzonie, kapelusz gąski ma odcień czekoladowy brązu, miąższ gorzki krowiej smakuje nader gorzko podczas gdy opieńka miodowa opatrzona jest pierścieniem, kapelusz opieńki ma odcień miodowożółty brązu, a miąższ opieńki może być cierpki, ale nigdy gorzki w smaku!
Drugim, bardzo łatwym do pomylenia gatunkiem jest gąska gruzełkowata (g. modrzewiowa) Tricholoma psammopus.
Najistotniejsze różnice między tymi dwoma gąskami to: bardziej żółtawy kolor kapelusza i – jak sama nazwa wskazuje – drobne, brązowe gruzełki na nóżce u g. gruzełkowatej. Poza tym gaska gruzełkowata jest w Polsce rzadsza, gdyż mocno przywiązana do modrzewia jako partnera mikoryzowego.
Trzecią, trudną do odróżnienia kuzynką gi krowiej krowiej jest gąska dachówkowata T. imbricatum. G. dachówkowata zazwyczaj jest większa od krowiej, ponadto charakteryzuje się kapeluszem o filcowatej powierzchni oraz prążkowanym brzegu.
Właściwości
W Polsce gąska krowia uznawana jest za grzyb niejadalny z powodu bardzo gorzkiego smaku. Bywa konsumowana w niektórych krajach, ale większość atlasów to odradza.
Zastosowanie
Gąska krowia jest gatunkiem „zasłużonym” dla poznania fizjologii mikoryz między świerkiem a grzybami kapeluszowymi. Dzięki wieloletnim badaniom związku świerk zwyczajny-gąska krowia poznano lepiej komunikację grzyb-drzewo oraz odporność całego układu na stresy środowiskowe.