Świerk – właściwości, działanie i zastosowanie świerku
Ekologia.pl Zdrowie Witaminy i suplementy Świerk – właściwości, działanie i zastosowanie świerku

Świerk – właściwości, działanie i zastosowanie świerku

Świerk był dla Północnoamerykańskich Indian drzewem świętym. Jako symbol nieba i strażnik wskazujący północ, kojarzony był zawsze z ochroną i pokojem. Wykorzystywano przy tym nie tylko jego drewno, ale także korzenie, korę i igły, zarówno do celów rzemieślniczych, jak i do walki z chorobami – od problemów żołądkowych po kaszel. Zgodnie z legendą plemienia Hopi, świerk był kiedyś człowiekiem – szamanem, który zmienił się w drzewo, nie tracą przy tym swojej uzdrowicielskiej mocy.

Gałęzie świerku pospolitego, fot. shutterstock

Gałęzie świerku pospolitego, fot. shutterstock
Spis treści


Źródła historyczne wspominają również, że sam kapitan Cook wykorzystywał pędy świerkowe do przygotowywania specjalnej nalewki, która miała chronić załogę jego okrętów przed szkorbutem – często dolegliwością dawnych podróży morskich, które trwały czasem latami. Z kolei z żywicy świerku przygotowywano w dawnej Europie maść na rany i wrzody. W warunkach ekstremalnych nawet miazga obecna pod korą polecana jest jako pożywna i wartościowa strawa!

Poza tym, świerkowe drewno to ceniony surowiec w meblarstwie, wystroju wnętrz, a także idealne tworzywo do wyrobu instrumentów muzycznych takich jak gitary, skrzypce czy wiolonczele. Z drzewa produkuje się także wysokiej jakości papier, który można łatwo bielić do pożądanego odcienia.

Trzydzieści gatunków świerków

Świerk należy do rodziny sosnowatych i występuje na półkuli północnej – w strefie klimatycznej umiarkowanej i chłodnej. Obecnie rozeznajemy 35 gatunków, charakteryzujących w się wysoką, stożkową formą i stale zielonym igliwiem. W zależności od gatunku gałęzie mogą zwisać, rosnąć płasko lub okalać pęd na kształt szczotki. Świerk łatwo jednak rozpoznać po krótkim, kłującym igliwiu oraz zwisających, cylindrycznych szyszkach.

W Polsce w stanie naturalnym występuje głównie świerk pospolity (Picea abies), który w Tatrach rośnie nawet do wysokości 1500 m n.p.m. W ogrodach często hoduje się jednak także świerk srebrny, będący popularnym drzewkiem bożonarodzeniowym; świerk kaukaski, ceniony jako wysokie drzewo parkowe oraz świerk czarny o charakterystycznych drobnych acz barwnych szyszkach.

Pędy świerkowe, czyli bogactwo witaminy C

W maju na końcu świerkowych gałęzi pojawiają się małe przyrosty, łatwo odróżnialne, dzięki jasnozielonej barwie. Są tak delikatne, że można jeść je na surowo i tak aromatyczne, że łatwo uwierzyć w ich uzdrowicielską moc.

Pędy świerkowe przede wszystkim zawierają bogactwo witaminy C, która jest jednym z najcenniejszych antyoksydantów i sojuszników silnego systemu odpornościowego. W surowej postaci młode igły ze świerku działają jako naturalny lek na przeziębienia, a także odmładzający eliksir. Ponadto w pędach znajduje się bogactwo magnezu, potasu, karetonoidów oraz olejków eterycznych, które mają dobroczynny wpływ na infekcje górnych dróg oddechowych, zwłaszcza te przebiegające z kaszlem.

Nic dziwnego, że tysiące ludzi co roku późną wiosną wyrusza do lasu na zbiór pędów, z których następnie przygotowuje się nalewki i syropy lecznicze na zimę. Dla najlepszych właściwości pędy powinny być zbierane jak najwcześniej – gdy są jeszcze dość małe, jędrne i bardzo pachnące.

Oto kilka ciekawych przykładów zastosowania świerkowych pędów dla zdrowia i urody:

Zbieranie pędów świerkowych, fot. shutterstock

Świerk w aromaterapii

Z gałązek i igliwia świerku pospolitego, świerku czarnego oraz świerku kanadyjskiego destyluje się olejki eteryczne, które mają szerokie zastosowanie w aromaterapii. Sam zapach olejku jest przyjemnie odświeżający, a przy tym ciepły i słodki, uznawany za delikatniejszy niż olejek z sosny.


Analiza chemiczna wykazuje obecność licznych terpenów, czyli związków aromatycznych, spośród których warto wymienić kamfen czy alfa-pinen. Zdaniem naukowców terpeny obecne w olejku świerkowym wywierają znaczący wpływ na gospodarkę hormonalną układu podwzgórzowo-przysadkowego, regulującego pracę tarczycy, nerek oraz nadnerczy, a w pośredni sposób hormony płciowe.

W aromaterapii olejek świerkowy polecany jest przede wszystkim przy następujących dolegliwościach:

  • osłabionej odporności, m.in. w przypadku nawracających infekcji grzybicznych i drożdżakowych;
  • astmie i zapaleniu oskrzeli z mokrym kaszlem;
  • nadczynności tarczycy;
  • chronicznym zmęczeniu;
  • przewlekłych chorobach skóry, zwłaszcza egzemie i łuszczycy
  • bolących stawach;
  • stanach stresu i przeciążenia psychicznego;
  • niskim poziomie testosteronu u mężczyzn.

Olejek świerkowy można wykorzystywać do inhalacji parowej (10 kropli na 2 litry wrzątku) lub w kominku do aromaterapii, a także jako dodatek do rozgrzewającej, przeciwbólowej kąpieli. Przy problemach z katarem czy kaszlem można go również wdychać bezpośrednio z dłoni, po roztarciu kilku kropli na skórze. W celach masażu poleca się rozcieńczenie 6 kropli olejku świerkowego w 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów), zaś do odświeżenia powietrza w domu można do 0,5 litra wody dodać 8 kropli olejku świerkowego i 4 krople olejku rozmarynowego lub cedrowego, a następnie tym roztworem spryskiwać pomieszczenia.

Syrop z pędów sosnowych, fot. shutterstock

Świerkowe przepisy

Ze świerkowych pędów da się przygotować nie tylko lecznicze napary i syropy, ale także sałatki czy dania obiadowe! W sieci można znaleźć liczne przepisy, a przy tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby surowe, świeże pędy dodawać w zależności od fantazji do sałaty, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Igiełkami świerku można również zastępować w przepisach rozmaryn, uzyskując nowy, intrygujący smak.

Do specjałów zasługujących na uwagę i będących atrakcją nie do przecenienia zwłaszcza zimą należy syrop z pędów świerkowych oraz dżem.

Syrop z pędów świerkowych

Składniki:

Przygotowanie:
Do garnka z wodą dodajemy pędy oraz pokrojone na ćwiartki cytryny bez skórki. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Studzimy i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień igły odcedzamy, a płyn zlewamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy mieszając, aż syrop zgęstnieje. Przelany do czystych butelek i zamknięty na gorąco powinien wytrzymać do następnej wiosny.

Świerkowy dżem

Składniki:

Przygotowanie:
Pędy zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Odcedzamy igły, a otrzymany wywar ponownie podgrzewamy. Dodajemy pektynę, sok z cytryny oraz cukier i gotujemy jeszcze minutę. Gdy dżem nabierze odpowiedniej konsystencji przelewamy go do wysterylizowanych słoiczków i zakręcamy na gorąco.


Taki świerkowy dżem fantastycznie smakuje do tostów czy chleba, podczas gdy syropem można osłodzić herbatę. I choć proces gotowania niszczy cenne pokłady witaminy C, temperatura pomaga jednak wyizolować z igieł cenne związki eteryczne, które mają tak silne działanie przeciwkaszlowe i zwalczające przeziębienie. A witaminą C warto „naszpikować” się w maju, gdy pędy są zielone i nadają się do codziennej konsumpcji.

Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
  1. http://www.native-languages.org/legends-spruce.htm;
  2. https://whatsupyukon.com/a-healing-tree/;
  3. http://spruceresin.com/spruce_resin_and_folk_medicine.html;
  4. https://www.vitalia.cz/clanky/lecive-jehlici-smrk-obsahuje-zdrave-silice/;
  5. https://articles.mercola.com/herbal-oils/spruce-oil.aspx;
  6. http://theessentiallife.com.au/theessentialblog/2016/how-to-use-spruce-essential-oil;
4.8/5 - (18 votes)
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Bardzo fajny, wartościowy wpis :)

Dziekuje – artykul wspanialy!