Gołąbek agrestowy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek agrestowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek agrestowy (Russula queletii)

Nazywana/y także: gołąbek Queleta
Gołąbek agrestowy
Spis treści

Wstęp

Gołąbek agrestowy to grzyb niejadalny należący do rodziny gołąbkowatych.

Występowanie

Gołąbek agrestowy rośnie w szczególności w lasach iglastych, w tym zwłaszcza na glebach bogatych w wapień. Zwykle okazy tego grzyba spotkać można w górskich lasach świerkowych, choć zdarza się, że okazy wyrastają także na nizinach i glebach kwaśnych, ale raczej rzadko.

Sezon

Gołąbek agrestowy rośnie w okresie lata i jesieni.

Wygląd

Kapelusz gołąbka agrestowego osiąga średnicę od 3 do 8 cm. Na początku ma wypukły kształt, później staje się półkolisty do rozpostartego i wklęsłego w środku. Skórka jest połyskująca, lepka, można ją ściągnąć do połowy kapelusza. Podczas suchej pogody jest matowa. Barwa od ciemnoczerwonej, przez purpurowobrązową, aż do winnoczerwonej czy purpurowofioletowej. Barwy mogą ulec wyblaknięciu u starszych okazów lub podczas wilgotnej pogody, aczkolwiek pozostają wówczas barwne plamy, ciemnie zabarwienie w środku kapelusza również się nie zmienia. Wilgotna pogoda zmienia barwę kapelusza, zwłaszcza przy brzegu – odcień jest wówczas białoszary.

Blaszki u gołąbka agrestowego są gęste u młodych osobników, u starszych już nieco mniej, i wąskie, przy trzonie przyrośnięte. Barwy białej u młodych okazów do kremowej u starszych.

Trzon osiąga wysokość od 2 do 8 cm i szerokość od 0,5 do 2,5 cm. Charakteryzuje się walcowatym kształtem i stopniowym rozszerzaniem się ku dołowi. W środku pełny, starsze okazy są kruche i łamliwe, watowate. Na powierzchni gładki. Barwa różowoliliowa lub karminoczerwona, czasami powstają brudnowinne wybarwienia.  U starszych okazów trzon przybiera kolor kremowy na skutek blaknięcia.

Miąższ jest jędrny u młodych okazów, jednak wraz z wiekiem staje się miękki i kruchy. Barwa biaława, natomiast pod skórką kapelusza i trzonu czerwonawa. Barwa nie zmienia się po uszkodzeniu. Zapach słaby, przypomina owocowy zapach kompotu agrestowego. Smak jest nieprzyjemny – gorzki i piekący.

Zarodniki brodawkowo-kolczaste. Wysyp zarodników kremowożółty.

Właściwości

Gołąbek agrestowy nie posiada żadnych cennych właściwości.

Zastosowanie

Gołąbek agrestowy nie posiada zastosowania kulinarnego ze względu na swój ostry smak.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.8/5 - (13 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!