Gołąbek agrestowy (Russula queletii)

Wstęp
Gołąbek agrestowy to grzyb niejadalny należący do rodziny gołąbkowatych.
Występowanie
Gołąbek agrestowy rośnie w szczególności w lasach iglastych, w tym zwłaszcza na glebach bogatych w wapień. Zwykle okazy tego grzyba spotkać można w górskich lasach świerkowych, choć zdarza się, że okazy wyrastają także na nizinach i glebach kwaśnych, ale raczej rzadko.
Sezon
Wygląd
Kapelusz gołąbka agrestowego osiąga średnicę od 3 do 8 cm. Na początku ma wypukły kształt, później staje się półkolisty do rozpostartego i wklęsłego w środku. Skórka jest połyskująca, lepka, można ją ściągnąć do połowy kapelusza. Podczas suchej pogody jest matowa. Barwa od ciemnoczerwonej, przez purpurowobrązową, aż do winnoczerwonej czy purpurowofioletowej. Barwy mogą ulec wyblaknięciu u starszych okazów lub podczas wilgotnej pogody, aczkolwiek pozostają wówczas barwne plamy, ciemnie zabarwienie w środku kapelusza również się nie zmienia. Wilgotna pogoda zmienia barwę kapelusza, zwłaszcza przy brzegu – odcień jest wówczas białoszary.
Blaszki u gołąbka agrestowego są gęste u młodych osobników, u starszych już nieco mniej, i wąskie, przy trzonie przyrośnięte. Barwy białej u młodych okazów do kremowej u starszych.
Trzon osiąga wysokość od 2 do 8 cm i szerokość od 0,5 do 2,5 cm. Charakteryzuje się walcowatym kształtem i stopniowym rozszerzaniem się ku dołowi. W środku pełny, starsze okazy są kruche i łamliwe, watowate. Na powierzchni gładki. Barwa różowoliliowa lub karminoczerwona, czasami powstają brudnowinne wybarwienia. U starszych okazów trzon przybiera kolor kremowy na skutek blaknięcia.
Zarodniki brodawkowo-kolczaste. Wysyp zarodników kremowożółty.
Właściwości
Gołąbek agrestowy nie posiada żadnych cennych właściwości.
Zastosowanie
Gołąbek agrestowy nie posiada zastosowania kulinarnego ze względu na swój ostry smak.