Wstęp
Gołąbek ametystowy to średnich rozmiarów o niezwykłej, ametystowej barwie kapelusza, zaliczany do rodziny gołąbkowatych, zaś w jej obrębie do podrodzaju (sekcji) Lilaceae. Z pospolitszych grzybów mocno przypomina gołąbek turecki R. turcica.
Sezon
Owocniki gołąbka ametystowego notowano w Polsce w tym samym czasie co pozostałych gołąbków z tego podrodzaju, czyli od do , najobficiej w i .
Występowanie
Gołąbek ametystowy zasiedla górskie i wyżynne
bory szpilkowe , północnej Afryki oraz Wysp Kanaryjskich. W Europie Środkowej i Zachodniej
mikoryzę tworzy najprawdopodobniej ze
świerkiem, rzadziej z
jodłą i
sosną zwyczajną. W
basenie Morza Śródziemnego może wchodzić w związki mikoryzowe z
kasztanem jadalnym i
bukami. Preferuje kwaśne, piaszczyste
gleby, ale trafia się i na wapiennych.
W Polsce bardzo rzadki. Podawany z pojedynczych stanowisk na południu kraju, w woj. śląskim, małopolskim, świętokrzyskim i łódzkim.
Wygląd
Owocniki wyglądem nader podobne do gołąbków tureckich i gołąbków ładnych. Faktura kapelusza zmienia się wraz z w dni deszczowe lśniąca, wilgotna i kleista; w dni suche matowa, sucha i ziarnista.
Blaszki tępe, masywne, lekko widlaste, stosunkowo rzadko wyrosłe, pomarszczone, jasne, u najmłodszych owocników g. ametystowego barwy kremowej, u średnich jasno ochrowo, a u najdojrzalszych żółtawe lub śmietankowe.
Kapelusz zmienia kształt podobnie jak u innych
gołąbków: za młodu wypukły, w średnim wieku rozpościera się co raz bardziej, u najdojrzalszych okazów zgoła wklęsły. Przybiera rozmaite, niekiedy bardzo piękne odcienie ametystu, czerwieni lub fioletu na brzegach, z ciemniejszych, brunatnym środkiem. Istnieją okazy o kapeluszach złocistych, wyróżniane jako odmiana var. gilva. Skraj najpierw gładki, potem karbowany.
Skórkę da się zdjąć do połowy kapelusza.
Nóżka 6-9 cm grubości, a 0,9-2,5 cm długości, cylindryczna, pełna i sztywna u młodych egzemplarzy, wydrążona i krucha u starych owocników.
Miąższ gołabka ametystowego jest biały, jędrny u młodych owocników, a miękki u starszych. Przecięty lub nadłamany nie wydziela
zapachu albo słabo cuchnie jodoformem. Smak dość miły jak na gołąbka.
Wysyp spor mocno ochrowy.
Zarodniki amyloidalne, szeroko eliptyczne, z wieloma okazłymi brodawkami, nierzadko też łącznikami, jednak bez siateczki, mierzą zwykle 7-10 na 5,5-8,1 μm. Nie ma dermatocystyd w skórce.
Właściwości
Podobnie jak inne gołąbki z tego podrodzaju nie jest zbyt smaczny. Z uwagi na wielką rzadkość w skali całej Europy nie powinno się go zbierać i spożywać.
Zastosowanie
Gołąbek ametystowy jest . Brak dokładniejszych odnośnie zastosowań. Można mniemać, że podobnie jak inne jadalne gołąbki nadaje się do mieszanek z innymi gatunkami, o przyjemniejszym a wyraźniejszym smaku oraz aromacie.