Gołąbek białozielonawy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek białozielonawy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek białozielonawy (Russula aeruginea Lindbl. ex Fr.)

Nazywana/y także: gołąbek grynszpanowy
By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Gołąbek białozielonawy jest grzybem jadalnym, który w Polsce występuje dość często.

Sezon

Gołąbek białozielonawy rośnie od czerwca do listopada.

Występowanie

Gołąbek białozielonawy występuje w lasach iglastych, liściastych i mieszanych. Ponadto spotkać go można przy leśnych drogach i w parkach, najczęściej na glebach kwaśnych.

Wygląd

Kapelusz gołąbka białozielonawego osiąga średnicę od 3 do 10 cm. U młodych okazów ma kształt kulisty, u starszych przybiera rozpostarty kształt i staje się wklęsły na środku. Brzeg kapelusza jest cienki i pokryty prążkami. Powierzchnia naga, podczas wilgotnej pogody skórka staje się lepka, daje się ją oderwać niemalże od całego kapelusza. Barwa od zielonej do oliwkowozielonej lub żółtozielonej.

Blaszki są cienkie i gęste, z czasem są bardziej luźniejsze. Na początku są białe, z wiekiem przybierają barwę kremową. Przy trzonie nieprzyrośnięte lub w niewielkim stopniu.

Trzon osiąga wysokość od 4 do 8 cm i grubość od 1 do 2 cm. Ma cylindryczny kształt. Na początku jest pełny, później staje się gąbczasty w środku. Cechą charakterystyczną jest skłonność do żółknięcia lub brązowienia w dolnej części.

Miąższ u młodych okazów jest biały, wraz z wiekiem staje się rdzawy. Smak lekko piekący, ostry, nie posiada zapachu.

Zarodniki eliptyczne, luźno brodawkowane. Wysyp zarodników jasnokremowy.

Właściwości

Gołąbek białozielonawy jest grzybem jadalnym, niemniej jednak spożyty w dużych ilościach może spowodować problemy żołądkowojelitowe. Po obróbce kulinarnej grzyb traci swój charakterystyczny gorzki smak.

Zastosowanie

Gołąbek białozielonawy zbierany jest przez grzybiarzy, jednak nieczęsto, ponieważ znaleźć można wiele smaczniejszych grzybów o cenniejszych właściwościach kulinarnych.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.8/5 - (6 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!