Gołąbek brzozowy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek brzozowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek brzozowy (Russula betularum)

Nazywana/y także: gołąbek wymiotny odmiana brzozowa
Gołąbek brzozowy, fot. shutterstock
Spis treści

Wstęp

Gołąbek brzozowy to grzyb niejadalny z rodziny gołąbkowatych Russulaceae. Wyglądem i właściwościami przypomina lepiej znany gołąbek wymiotny R. emetica, do którego dawniej go zaliczano jako odmianę/ekotyp związany z brzozami.

Sezon

Gołąbek brzozowy produkuje owocniki od lipca do października.

Występowanie

Gołąbek brzozowy jako partner mikoryzowy brzóz: omszonej i brodawkowatej przywiązany do podmokłych lub zmiennowilgotnych gleb torfiastych rośnie na torfowiskach wysokich i przejściowych oraz w wielu typach lasów brzozowych, sosnowych, świerkowych, jodłowych i mieszanych, o ile brzozy występują tam licznie jako domieszka.

Podawano go z Europy, Dalekiego Wschodu, tudzież niemal całej Ameryki Północnej i Środkowej od Alaski po Meksyk i Kostarykę.

Wygląd

Gołąbek brzozowy posiada owocniki o kleistej, lśniącej skórce, z kapeluszem w rozmaitych odcieniach różu oraz łamliwych nóżkach.

Blaszki białe, rzadko rozmieszczone, najszersze przy skraju kapelusza.

Kapelusz zazwyczaj wklęsły pośrodku, początkowo, potem. 2-5 cm średnicy, w wielorakich odcieniach różu, od bladych, niemal białych po wpadające w bord i lilę.

Trzon maczugowaty bądź cylindryczny, biały, kruchy, wyrastający centralnie, szerszy na dole, 7-12 cm wysoki.

Miąższ mięsisty, biały, o miłej miodowej woni, ale bardzo przykrym, palącym smaku, prowokującym wymioty.

Wysyp zarodników biały. Spory o widocznej plamce i siateczce, jajowate, osiągają 8 – 10 x 7,5 – 8 µm z licznymi, zwężającymi się brodawkami, mierzącymi nawet 0,5–0,7 µm. Zarodniki gołąbka brzozowego łączą się częściowo ze sobą cienkimi nićmi, tworząc swego rodzaju sieć. Podstawki tego grzyba są czterosporowe, mierzą 44–55 µm długości, a szerokość 11–14,5 µm szerokości.

Od blisko z nim spokrewnionego gołąbka wymiotnego („czartopłocha”, „stegnówki”) różni się znacznie bladszym kolorem kapelusza.

Właściwości

Gołąbek brzozowy to grzyb niejadalny z racji piekącego smaku. Jego spożycie może powodować wymioty, rozwolnienie i bóle brzucha.

Zastosowanie

Brak jest zastosowania gołąbka brzozowego.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Bibliografia
  1. Arora D. 1986.; "Mushrooms demystified: a comprehensive guide to the fleshy fungi."; Ten Speed Press, Berkeley.;
  2. Bon M. 2005.; "Pareys Buch der Pilze."; Franckh-Kosmos Verlag, Stuttgart.;
  3. Breitenbach J., Kränzlin F. 2005.; "Pilze der Schweiz. Beitrag zur Kenntnis der Pilzflora der Schweiz. Band 6: Russulaceae. Milchlinge, Täublinge."; Mykologia, Luzern.;
  4. Dermek A. 1988.; "Grzyby znane i mniej znane."; PWRiL, Warszawa.;
  5. Denchev C., Assyov B. 2010.; "Checklist of the larger basidiomycetes in Bulgaria."; Mycotaxon 111: 279–282.;
  6. Fluck M. 1996.; "Jaki to grzyb? Oznaczanie, zbiór, użytkowanie."; Oficyna Wyd. „Delta W-Z”, Warszawa – Mladijska Knjiga, Lubljana, Słowenia.;
  7. Gerhardt E. 2006. Grzyby.; "Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków."; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa.;
  8. Gumińska B., Wojewoda W. 1985.; "Grzyby i ich oznaczanie."; PWRiL, Warszawa.;
  9. Laux H. 2002.; "Der Kosmos Pilz-Atlas."; Franckh-Kosmos Verlag, Stuttgart.;
  10. Ruotsalainen J., Huhtinen S. 2011.; "Russula pyriodora, a new fragrant species described from Finland."; Karstenia 51 (1): 23-30.;
  11. Skirgiełło A. 1998.; "Gołąbek (Russula). w: Grzyby (Mycota), tom 20. Podstawczaki (Basidiomycetes), gołąbkowce (Russulales), gołąbkowate (Russulaceae), gołąbek (Russula)."; Wyd. Naukowe PWN, Warszawa-Kraków.;
  12. Škubla P. 2007.; "Wielki atlas grzybów."; Dom wydawniczy Elipsa, Poznań.;
  13. Wojewoda W. 2003.; "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski."; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków.;
4.8/5 - (9 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!