Wstęp
Gołąbek podpalany to stosunkowo częsty w
Polsce grzyb, jeden z wielu
gołąbków z sekcji
Compactae oraz podsekcji
Nigricantinae: o brunatnych kapeluszach oraz białawych blaszkach, jakie po uszkodzeniu wyraźnie się przebarwiają. Gołąbek podpalany w przeciwieństwie do wielu swoich kuzynów nie czernieje od razu, lecz czerwienieje, potem szarzeje, a dopiero po połowie doby staje się czarniawy.
Sezon
Gołąbek podpalany tworzy owocniki od do , niekiedy masowo.
Występowanie
Gołąbka podpalanego podawano niemal z całej Półkuli Północnej – Eurazji (zwłaszcza , Azji Mniejszej,
Korei i
Japonii), Ameryki Północnej, tudzież płn. Afryki. Prawdopodobnie zawleczony do
Australii.
Wygląd
Owocnik gołąbka podpalanego są często przeszło dwukrotnie większych rozmiarów od wielu innych gołąbków, osiągają bowiem 10-20 cm średnicy kapelusza i do 8 (10) cm wysokości trzonu. Mleczka nie produkuje, ale pod paroma innymi względami mocniej przypomina
mleczaje niźli gołąbki z innych podrodzajów.
Blaszki kremowo, brudnobiałe, zaokrąglone, czernieją w toku starzenia się i/lub uszkodzeń owocnika. Wyrastają gęsto, niekiedy przyrastając do nóżki.
Kapelusz u najmłodszych owocników białawy, u starszych brązowoszary lub brunatnożółty, o lśniącej, gładkiej powierzchni.
Skórkę daje się oderwać wyłącznie na brzegach kapelusza.
Nóżka cylindryczna, dość niska i gruba na tle kapelusza, o suchej i gładkiej w dotyku powierzchni. U młodych owocników pełna i jędrna, u starszych gąbczasta i krucha.
Kolor trzonu zwykle brunatno-białawy, dochodząc do koloru kapelusza.
Miąższ u młodych egzemplarzy biały, u dojrzalszych siwobiaławy, o przyjemnym
smaku, ale odstręczającej woni.
Aromat, czy raczej smród tego grzyba, porównuje się do kisnącego wina
fermentującego na
ocet. Uszkodzony miąższ zmienia kolory podobnie jak u pozostałych gołąbków z podsekcji czerniejących: początkowo szarzeje, a potem czernieje.
Wysyp spor śnieżnobiały. Zarodniki amyloidalne, szeroko eliptyczne, drobno punktowane, zazwyczaj mierzą: 7-8 x 7-10 μm.
Nawet doświadczonym grzybiarzom łatwo pomylić gołąbka podpalanego z podrodzaju
Compactae i podsekcji
Nigricantinae, zwłaszcza z gołąbkami:
białoczarnym (czarnym)
R. albonigra, czarniawym
R. nigricans, ostroblaszkowym
R. acrifolia, śluzowatym
R. camarophylla czy gęstoblaszkowym
R. densifolia. Gołąbki: białoczarny i ostroblaszkowy różnią się od podpalanego ostrzejszym, palącym smakiem. Są też . Jak sama nazwa wskazuje gołąbek gęstoblaszkowy ma gęściej ustawione blaszki obłóczni. Gołąbek śluzowaty nawet w pogodne dni jest wyraźniej oślizgły w dotyku i z wyglądu.
Właściwości
Gołąbek podpalany to aczkolwiek niezbyt smaczny. Podobnie jak wiele innych gatunków grzybów o niewielkich walorach kulinarnych można go jednak wykorzystać łącząc ze smaczniejszymi grzybami, przy sporządzaniu uchy (zupy rybno-grzybowej), zapiekanek, klusek kładzionych, omletu z grzybami albo budyniu z grzybów suszonych.
Zastosowanie
Brak zastosowań gołąbka podpalanego. Z racji miernych walorów smakowych nie jest mimo swej pospolitości oraz imponujących (jak na gołąbka) wymiarów zbierany w Europie Środkowej, w tym w Polsce.