Gołąbek zielonawy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek zielonawy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek zielonawy (Russula virescens)

Nazywana/y także: gołąbek zielony, brzozówka, cyganka, zielonka
Gołąbek zielonawy (Russula virescens) By Paffka (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Gołąbek zielonawy jest grzybem jadalnym, uważanym za jeden z najsmaczniejszych gatunków gołąbków. Na terenie Polski jest dość pospolity i bardzo ceniony przez grzybiarzy za walory smakowe i zapach.

Sezon

Gołąbek zielonawy rośnie od czerwca do października.

Występowanie

Gołąbek zielonawy występuje w lasach liściastych, iglastych i mieszanych. Można go znaleźć głównie pod brzozami, bukami, dębami i świerkami. Zazwyczaj rośnie pojedynczo, rzadko w małych grupach. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej.

Wygląd

Owocnik gołąbka zielonawego osiąga średnicę od 5 do 15 cm. U młodych okazów ma kulisty kształt, z czasem staje się półkulisty i łukowy. U starszych osobników jest spłaszczony i wklęsły na środku. Ma tępy i karbowany brzeg. Przybiera barwę żółtozieloną lub niebieskozieloną z brązowymi plamkami przy brzegach. Starsze egzemplarze bledną i robią się jaśniejsze. Ma popękaną i podzieloną na poletka powierzchnię, co widoczne jest dokładnie w czasie suchej pogody. Pokryty jest grubą, łuskowatą, suchą i matową skórą, która mocno przylega do miąższu.

Blaszki gołąbka zielonawego osiągają szerokość do 10 mm. Są niezbyt gęsto ustawione i wąsko przyrośnięte przy trzonie. W rozwidleniach pomiędzy nimi można dostrzec zmarszczki i blaszeczki, którymi są ze sobą połączone. Mają biały lub białokremowy kolor, u starszych osobników pojawiają się brązowe plamki.

Trzon osiąga wysokość od wysokość od 5 do 15 cm. i grubość od 1,5 do 3 cm. Ma walcowaty kształt, u młodych osobników jest pełny i twardy, z wiekiem staje się kruchy i gąbczasty. Jest gładki, przybiera białą lub beżową barwę. Podstawę pokrytą ma rdzawymi plamkami. Pod wpływem ucisku robi się rdzawy.

Miąższ gołąbka zielonawego ma biały kolor. U młodych egzemplarzy jest twardy i mięsisty, u starszych robi się kruchy i porowaty. Rdzewieje pod wpływem uszkodzeń. Ma delikatny orzechowy smak i słaby owocowy zapach.

Młode gołąbki zielonawe można łatwo pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Można je odróżnić po bulwie osadzonej w pochwie, która występuje tylko u tego drugiego grzyba. Innym podobnym gatunkiem jest jadalny gołąbek białozielony, który ma jednak gorszy smak od gołąbka zielonawego.

Starsze osobniki mają charakterystyczną powierzchnię kapelusza, dzięki czemu łatwo odróżnić je od innych gatunków grzybów.

Właściwości

Gołąbek zielonawy jest bardzo smacznym grzybem jadalnym. Brak danych na temat wartości odżywczych.

Zastosowanie

Gołąbek zielonawy nadaje się do spożywania na surowo. Można go także smażyć, dusić i gotować. Stanowi świetny dodatek do sałatek, sosów i zup.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.8/5 - (9 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Dziś po raz pierwszy znalazłem ghołąbka zielonawego (albo po raz pierwszy wzbudził moje zainteresowanie) – a zbieram gołąbki już kilkanaście lat. Może taka okolica że tu nie wystepują :-(

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!