Koralówka blada - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki siatkoblaszkowce siatkoblaszkowate koralówka Koralówka blada
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Koralówka blada (Ramaria pallida)

Nazywana/y także: gałęziak bladawy, gałęziak blady, goździec, kozia broda
Koralówka blada. By Ramaria_pallida,_Lipik.jpg:This image was created by user Vesna Maric (kalipso) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Natr (Ramaria_pallida,_Lipik.jpg) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Koralówka blada jest grzybem niejadalnym, który nie jest szczególnie niebezpieczny, jednak spożyty w zbyt dużych ilościach powoduje biegunkę. Koralówka blada jest grzybem rzadko spotykanym w Polsce.

Sezon

Rośnie od sierpnia do października. Czasami spotkać go można również w maju.

Występowanie

Koralówka blada występuje tylko na terenach Europy. Jest rzadkim grzybem występującym w Polsce, najczęściej spotkać można go na terenach górskich. Rośnie w lasach liściastych i iglastych.

Wygląd

Owocnik koralówki bladej ma na początku kalafiorowaty kształt, później przybiera krzaczkowaty kształt. Wysokość owocnika to 8-18 cm, natomiast jego średnica to 5-18 cm. Od postawy grzyba odchodzą cienkie gałązki, które są pomarszczone i mają barwę od różowofioletowej do czerwonej. Owocniki na początku mają barwę jasnoróżową, później są mięsnopłowe, by finalnie przybrać kolor kawy z mlekiem oraz brązowe cętki na powierzchni.

Miąższ koralówki bladej ma barwę białą, jest kruchy i miękki. Zapach określany jest jako podobny do maggi, natomiast smak jest gorzki. Uszkodzenie miąższu nie ma wpływu na jego kolor.

Zarodniki koralówki bladej mają elipsowaty kształt i chropowatą powierzchnię, są bezbarwne i posiadają jedną albo dwie kropelki tłuszczu.

Właściwości

Gałęziak blady jest grzybem niejadalnym, choć w niektórych atlasach określa się go jako jadalny. Uznaje się ogólnie że grzyb ten nie jest szczególnie niebezpieczny.

Zastosowanie

Koralówka blada ten nie ma żadnego specjalnego zastosowania. Określany jest jako niejadalny.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.6/5 - (5 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Basiu Eko nie dodałaś KORALÓWKI STROJNEJ. OHHH i co ja teraz napisze!!!!! Przez to muszę skorzystać z Wikipedii a sama wiesz co oni tam piszą! Byłaś moją przyjaciółką ale na prawdę!!! NIESTETY:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!