Maślak zwyczajny (Suillus luteus)

Wstęp
Maślak zwyczajny jest bardzo smacznym grzybem jadalnym. Występuje pospolicie w całej Polsce, najczęściej na nizinach. Jest bardzo ceniony przez grzybiarzy, ze względu na swój smak oraz wartości odżywcze.
Sezon
Sezon na maślaka zwyczajnego zaczyna się w maju i trwa do listopada. Czasami, zwłaszcza przy ciepłej jesieni i późnej zimie, można go znaleźć jeszcze w połowie grudnia.
Występowanie
Maślak zwyczajny występuje w lasach iglastych, tworzy mikoryzę z sosnami. Jest szeroko rozpowszechnionym grzybem – można go spotkać na całej półkuli północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym. W Polsce częściej występuje na nizinach niż w regionach górskich.
Wygląd
Owocnik maślaka zwyczajnego osiąga średnicę od 4 do 15 cm. U młodych osobników ma kształt półkolisty, następnie robi się wypukły. U starszych okazów jest rozpostarty i grubomięsisty. Może mieć kolor ciemnobrązowy lub żółtobrązowy, czasem zdarzają się osobniki o odcieniu oliwkowym lub szarym. Pokryty jest gładką i lepką skórką, na której znajdują się drobne żyłki rozchodzące się promieniście. W suche dni skóra jest wyschnięta i błyszcząca. Łatwo daje się ją oddzielić od miąższu.
Rurki maślaka zwyczajnego osiągają długość od 6 do 12 mm. U młodych grzybów są w kolorze cytrynowym, u starszych przybierają barwę oliwkową. Są przyrośnięte do trzonu i łatwo dają oddzielić się od miąższu. Mają drobne, okrągłe pory, które u starszych okazów robią się kanciaste.
Trzon maślaka zwyczajnego osiąga wysokość od 3 do 11 cm i grubość od 1 do 2,5 cm. Ma cylindryczny kształt, nieco zgrubiały przy podstawie. Otoczony jest błoniastą osłoną, tworzącą pierścień. U szczytu jest koloru jasnożółtego, w niższych partiach jest szarobrązowy. Powierzchnia nad pierścieniem usiana jest małymi żółtymi ziarenkami, które z wiekiem przybierają barwę brązową.
Miąższ maślaka zwyczajnego jest miękki i soczysty, niekiedy bywa trochę wodnisty. Początkowo jest w kolorze białym, później robi się kremowy. Nad rurkami ma barwę żółtą, w trzonie jest lekko płowy. Nie zmienia koloru po przecięciu. Ma łagodny smak i słaby zapach.
Maślak zwyczajny podobny jest do maślaka rdzawobrązowego, który także rośnie pod sosnami, ale ma jaśniejszy kapelusz i nie posiada pierścieni. Istnieje też możliwość pomylenia go z maślakiem ziarnistym. Można je odróżnić po braku pierścienia u tego drugiego grzyba.
Właściwości
Maślak zwyczajny jest jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Posiada dużą wartość energetyczną i jest dobrym źródłem białka oraz węglowodanów.
Zastosowanie
Maślak zwyczajny jest nietrwały: szybko się psuje i robaczywieje. Maślak zwyczajny doskonale nadaje się do duszenia, smażenia i gotowania. Można go używać jako dodatek do wielu dań mięsnych, makaronów, sosów oraz zup. Ze względu na lepką skórkę, średnio nadaje się do suszenia.
Bardzo fajna strona przydała mi się bardzo do robienia albumu o grzybach bez niej nie dałabym rady