Mleczaj fennoskandzki - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate mleczaj Mleczaj fennoskandzki
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Mleczaj fennoskandzki (Lactarius fennoscandicus)

Nazywana/y także: rydz fennoskandzki, rydz północny
Mleczaj fennoskandzki, fot. shutterstock
Spis treści

Wstęp

Mleczaj fennoskandzki to znany głównie ze Skandynawii oraz Himalajów, grzyb jadalny z rodziny gołąbkowatych (Russulaceae), blisko spokrewniony z naszymi mleczajami: rydzem L. deliciosus i świerkowym L. deterrimus.

Sezon

Owocniki mleczaja fennoskandzkiego obserwuje się od sierpnia do listopada.

Występowanie

Mleczaj fennoskandzki to gatunek zastępujący blisko z nim spokrewnionego mleczaja świerkowego w wyższych pasmach gór oraz na Dalekiej Północy Skandynawii. Wśród naukowych trwa dyskusja, czy grzyb ten może trafiać się także w innych pasmach górskich Eurazji i Ameryki Północnej, a także na Syberii. Może odnajdzie się i w naszych Karpatach albo Karkonoszach?

Jedynym, potwierdzonym dotąd partnerem mikoryzowym tego mleczaja pozostaje świerk. W górnoreglowych świerczynach indyjskiego Sikkimu oraz tajdze Szwecji i Finlandii rośnie on nierzadko gromadnie pod tym drzewem.

Wygląd

Owocniki mleczaja fennoskandzkiego bardzo podobne do lepiej znanych, wybornych w smaku mleczajów jak rydz i świerkowy, różniące się nieco kolorystyką. Przekrojony kapelusz przybiera charakterystyczne, piękne a kontrastowe zabarwienie: jasnobłękitne, lekko ziarniste tuż pod brązową skórką, a jaskrawo pomarańczowe w dole, bliżej blaszek.

Blaszki mleczaja fennoskandzkiego są łamliwe ale nigdy nie ząbkowane, zbiegające po trzonie, gęsto ułożone, koloru szafranowo żółtego bądź brunatnego.

Kapelusz w różnych odcieniach oranżu przechodzącego w koralowe bordy albo brązy, nierzadko z odcieniami srebra i fioletu, wyraźniej strefowany niż u m. świerkowego, ciemniejszy jak u rydza, ale o takiej samej średnicy: 3-12 cm. Prążki ułożone koncentrycznie na całym wierzchu kapelusza, koloru ciemno ceglasto brązowego. Skórka kapelusza łatwa przy brzegach do ściągnięcia, prędko wilgotnieje, robiąc się kleista. Po przymrozkach kapelusz może mocno zzielenieć podobnie jak u m. świerkowego.

Nóżka centralna, zwężająca się u podstawy i przy kapeluszu, w rozmaitych odcieniach pomarańczu przechodzącego w ochrowy lub koralowy brąz, bledsza a bardziej matowa niż u mleczaja świerkowego. Osiąga najczęściej 33-85 mm wysokości a 13-23 mm grubości. W przeciwieństwie do kapelusza trzon pozostaje zawsze suchy, a nigdy nie lepki w dotyku. Pierścień i pochwa nieobecne.

Miąższ tak jak u pokrewnych mleczajów z sekcji Deliciosi bardziej sprężysty i trwalszy w kapeluszu niż w nóżce. W trzonie niemal zawsze komorowaty, łamliwy, kremowy (jasnożółto białawy), ciemniejsze, bardziej oranżowe bliżej skórki. Po nacięciu wolno zmienia kolor na szafranowy, potem na zielony lub seledynowy. Nie przebarwia się po zadaniu siarczanu żelaza ani ługu potasowego, natomiast gwajak zmienia go na żywo zielony, przypominający odcieniem młode liście. W dostępnej literaturze brak wiadomości odnośnie aromatu i smaku tego grzyba.

Mleczko (lateks) koloru pomarańczowego, po uszkodzeniu zmienia nieco barwę na morelową żółć, później rdzawo ceglaste, wreszcie staje się zielono-szare (a nie winno bordowe jak u m. świerkowego). Rozsmarowane na białym papierze zdaje się cytrynowo żółte.

Wysyp spor żółtopomarańczowy, ale blady. Zarodniki m. fennoskandzkiego są szeroko jajowate lub eliptyczne, z urzeźbieniem w postaci nieregularnej ale dość wyraźnej, amyloidalnej siateczki. Mierzą 7,9-9,3 × 5,7-7,0 μm. Mleczajowi fennoskandzkiemu zupełnie brak cheilocystidiów. Podstawki są czterozarodnikowe, w kształcie maczug.

Do niedawno nie odróżniano tego gatunku od mleczaja świerkowego. Najważniejsze różnice między tymi dwoma blisko spokrewnionymi, dość podobnymi siedliskowo mleczajami to: prążkowanie kapelusza (u świerkowego paski skupiają się bliżej brzegu, u fennoskandzkiego rozmieszczone równomiernie po całej powierzchni); zmiana barwy mleczka (siwo zielone u fennoskandzkiego, a winno czerwone u świerkowego), całkowita nieobecność cheilocystidiów u m. fennoskandzkiego, w porównaniu z wyraźnie dostrzegalnymi cheilocystidiami u świerkowego, tudzież wielkość zarodników (u świerkowego okazalsze). Rydz L. deliciosus oraz mleczaj czerwieniejący L. sanguifluus także charakteryzują się obecnością cheilocystidiów. Co więcej m. czerwieniający wykształca kapelusz gładki, jednolicie jasno oranżowy lub z trudno dostrzegalnym prążkowaniem, rydz zaś ma wyraźniejsze, ciemne jamki na nóżce.

Właściwości

Brak danych w dostępnym piśmiennictwie odnośnie walorów smakowych i zdrowotnych mleczaja fennoskandzkiego. Prawdopodobnie jest to niezły grzyb jadalny, może nieco gorzki jak jego kuzyn mleczaj świerkowy? Jak wszystkie zdrowe i smaczne na ogół mleczaje z sekcji Deliciosi (Dapetes) także i on może jednak stawać się trujący jeżeli spleśnieje.

Zastosowanie

Brak danych w dostępnej literaturze mikologicznej na temat zastosowań mleczaja fennoskandzkiego. Dalsze badania z pewnością naświetlą ewentualne możliwości jego wykorzystania kulinarnego czy naukowego.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Bibliografia
  1. Barge E., Cripps, C., Osmundson T. 2016.; "Systematics of the ectomycorrhizal genus Lactarius in the Rocky Mountain alpine zone."; Mycologia 108, 2: 414-440.;
  2. Das K. 2013.; "Lactarius fennoscandicus (Russulaceae) – a new record from India."; Nelumbo 55: 214-218.;
  3. Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. 1998.; "The Genus Lactarius. Fungi of Northern Europe, Vol. 2."; Danish Mycological Society, Copenhagen.;
  4. Krieglsteiner G., Gminder A., Winterhoff W. 2000.; "Die Großpilze Baden-Württembergs."; Band 2. Eugen Ulmer, Stuttgart.;
  5. Nuytinck J. Verbeken A. 2005.; "Morphology and taxonomy of the European species in Lactarius sect. Deliciosi (Russulales)."; Mycotaxon 92: 125–168.;
  6. Nuytinck J., Verbeken A. 2007a.; "Worldwide phylogeny of Lactarius section Deliciosi inferred from ITS and glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase gene sequences."; Mycologia 99, 6: 820-832.;
  7. Nuytinck J., Verbeken A. 2007b.; "Species delimitation and phylogenetic relationships in Lactarius section Deliciosi in Europe."; Mycological Research 111, 11: 1285-1297.;
  8. Nuytinck J., Verbeken A. 2013.; "A revision of Lactarius sect. Deliciosi (Russulales) in Europe."; Scripta Botanica Belgica 51: 49-59.;
  9. Uniyal P., Nuytinck J., Das K. 2018.; "Lactarius subg. Lactarius (Russulaceae) in Indian Himalaya: two new species with morphology and phylogenetic inferences."; Cryptogamie, Mycologie 39, 4: 467-482.;
  10. Verbeken A., Vesterholt J. 1998.; "A new Lactarius species from Scandinavia in the section Dapetes."; Cryptogamie Mycologie 19, 1–2: 87-91.;
4.7/5 - (12 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments