Wstęp
Mleczaj modrzewiowy to , częsty na wyżynach i niższych partiach gór, a naturalnie rzadki na niżu w grzyb kapeluszowy, należący do gołąbkowatych (Russulaceae). Jak wskazuje nazwa gatunkowa rośnie tylko pod modrzewiami. Zalicza się go do tzw. mleczajów pomarańczowych o bardzo zbliżonej kolorystyce kapelusza oraz mleczka.
Sezon
Owocniki mleczaja modrzewiowego znajduje się od po .
Występowanie
Mleczaj modrzewiowy podawany był z , chińskiego Junanu, Japonii, a nawet Ameryki Środkowej. Jako partner mikoryzowy modrzewia bywa lokalnie pospolity w górach i na sąsiednich wyżynach, natomiast nieczęsty na niżu.
Wygląd
Owocniki mleczaja modrzewiowego charakteryzują się średnimi rozmiarami: 3-8 (wyjątkowo 10) cm średnicy kapelusza, a 15-20 mm grubości nóżki i 30-70 mm wysokości.
Kapelusz zawsze bez garbka, zawsze mocno wypłaszczony, oranżowy lub jasno ochrowy, u starszych owocników lejkowaty. Podczas mglistej albo deszczowej prezentuje się jednolicie, w dni bardzo suche uwidacznia się prążkowanie. Odznacza się gładką lub tylko lekko filcowatą, zazwyczaj kleistą powierzchnią.
Blaszki m. modrzewiowego upakowane są blisko siebie, niekiedy rozwidlają się, zbiegają na trzon lub częściowo doń przylegają. Kolor mają blady, ochrowo płowy lub ochrowo różowawy.
Trzon równogruby (walcowaty), za młodu jędrny i pełny, potem kruchy i watowaty. Pochwy i pierścienia nie posiada. Kolorystyką przypomina kapelusz ale jaśniejszy, zwłaszcza bliżej podstawy.
Miąższ mleczaja modrzewiowego bardzo różni się barwą w nóżce i kapeluszu. W kapeluszu jest kremowo biały, a w trzonie mocno pomarańczowy lub ochrowo pomarańczowy. Nacięty albo zmiażdżony nie zmienia
koloru. Pachnie przyjemnie
owocami, lecz smakuje przykro, gorzko.
Mleczko u tego mleczaja wydziela się słabo. Jest wodniste, białe, nie przebarwia się w kontakcie z
powietrzem.
Smak ma początkowo miły, ale po chwili staje się gorzkie, wreszcie ostre i ohydne.
Wysyp spor jest u m. modrzewiowego ochrowy, jaśniejszy w kolorze od miąższu.
Zarodniki niemal kuliste, mierzą 7,5-9,0 na 7,5 μm. Powierzchnia jest niezupełnie siatkowata z brodawkami do 0,5 μm wysokości. Cystydy przypominają kształtem mocno wydłużone wrzeciona 7,5 na 50 μm.
Właściwości
Mleczaj modrzewiowy jest grzybem niejadalnym z racji nader nieprzyjemnego, gorzkiego smaku. Odróżnia go to mocno od wielu innych tzw. mleczajów pomarańczowych, jakie są jadalne np.: mleczaj siarkowy L. theiogalus, mleczaj pomarańczowy L. aurantius, mleczaj kamforowy L. camphoratus oraz mleczaj smaczny L. volemus.
Zastosowanie
Brak dziś zastosowań dla mleczaja modrzewiowego.