Mleczaj kamforowy (Lactarius camphoratus)

Wstęp
Mleczaj kamforowy to częsty w Polsce przedstawiciel rodziny gołąbkowatych (Russulaceae). Zaliczamy go do grzybów jadalnych ale mało smacznych. Po wysuszeniu i roztarciu wchodzi w skład proszku grzybowego do zup, sosów i pieczeni. To jeden z nielicznych grzybów wykorzystywanych w cukiernictwie. Nie należy zbierać owocników porażonych przez pasożytniczego grzyba Hypomyces lateritus, gdyż te stają się toksyczne dla ludzi.
Sezon
Owocniki mleczaja kamforowego można znaleźć od lipca do listopada.
Występowanie
Mleczaj kamforowy to gatunek szeroko rozprzestrzeniony w Eurazji, Ameryce Północnej i Środkowej, podawany także z Australii.
Tak ogromny zasięg geograficzny, rozciągający się na wiele stref klimatyczno-glebowych paru kontynentów nie był by możliwy bez łatwości tworzenia mikoryz z wieloma drzewami, tak szpilkowymi jak liściastymi. Do najważniejszych partnerów mikoryzowych mleczaja kamforowego w Polsce i krajach sąsiednich należą: buk pospolity, świerk zwyczajny i sosna zwyczajna. W innych strefach klimatyczno-glebowych grzyb ten wchodzi w związki z pozostałym przedstawicielami ww. rodzajów drzew lasotwórczych.
Wygląd
Blaszki mleczaja kamforowego są gęsto upakowane, cienkie, niezbyt wysokie, z międzyblaszkami, jedynie w małym stopniu zbiegające na nóżkę. Kolor tramy zmienia się z wiekiem egzemplarza: u młodych m. kamforowych są cieliste, różowe lub czerwonawe, u starszych brązowo-czerwone jak u kapelusza. Podczas wysypu spor pokrywa je biały proszek. Uszkodzone brązowieją.
Mleczka produkuje m. kamforowy dość dużo. Jest ono wodnisto białe, w smaku podobnie jak miąższ: najpierw miłe i rzadkie, potem jednak gorzkie (porównywane niekiedy do popsutej serwatki) i bardziej lepkie. Nie odbarwia się pod wpływem powietrza.
Wysyp zarodników jest u mleczaja kamforowego biały. Spory mierzą 6,5-8 na 5,5-6,5 μm. Są amyloidalne, szkliste, jajowate, pozbawione pory rostkowej, z urzeźbieniem (skulpturą) w formie brodawek (do 1,2 μm wysokich) i łączących je listewek.
Spośród grzybów z innych rodzajów L. camphoratus bywa mylony m.in. z lejkorodkiem kubeczkowym (lejkownikiem kubkowatoblaszkowym) Pseudoclitocybe cyathiformis. Lejkorodek (lejkownik) nie wydziela jednak mleka.
Właściwości
Mleczaj kamforowy jest niezbyt miły w smaku, za to o przyjemnym, polepszającym się w miarę suszenia aromacie.
Zastosowanie
Mleczaj kamforowy z uwagi na kiepski smak, ale trwały, przyjemny zapach bywa używany raczej jako przyprawa niż samodzielne danie lub podstawa zupy lub sałatki grzybowej. Białym pionierem w Ameryce Północnej zastępował dawniej niedostępny szafran, wanilię, curry, maggi czy proszek z trufli. Aromatyzowano nim głównie syrop klonowy, rzadziej tytoń i wieprzowinę, nawet ciastka i lody (stąd jego angielska nazwa „candy cap – mleczaj cukierkowy, cukierniczy”) co było wyjątkowe wśród grzybów. Przed użyciem susz z tego mleczaja rozrabiano gorącym mlekiem tak jak wanilię. Do dziś bywa stosowany w tym celu w niektórych restauracjach Kalifornii, UK oraz Chin, głównie w prowincji Junnan.
Chciałabym spróbować