Mleczaj rydz - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate mleczaj Mleczaj rydz
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus)

Nazywana/y także: mleczaj smaczny, bedłka rydz, rycek, rydz, rydz pański, rydz prawdziwy, rydz smaczny, rydzek, rydzyk, ryzok, ryżak, ryżyk
Mleczaj rydz. By Petritap (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Mleczaj rydz jest grzybem jadalnym. Uważany za jeden ze smaczniejszych grzybów. W Polsce jest pospolity.

Sezon

Mleczaj rydz występuje od sierpnia do listopada.

Występowanie

Mleczaj rydz rośnie w lasach i młodnikach iglastych. Jest związany mikoryzą z sosną. Znaleźć go można również na piaszczystych glebach. Występuje na całej półkuli północnej w klimacie umiarkowanym. Ponadto rośnie również w Australii.

Wygląd

Kapelusz mleczaja rydza ma średnicę 4-15 cm. Na początku jest płasko-wypukły, później rozpościera się i ma niewielkie wklęśnięcie pośrodku, na końcu staje się lejkowato- wklęsły z podwiniętymi brzegami. Ma barwę cielistoczerwonawą lub występuje w różnych odcieniach pomarańczowego. Powierzchnia  jest gładka i sucha, podczas wilgotnej pogody jest lekko śliska i często posiada białawe oszronienie.

Blaszki rydza są gęste i kruche, przyrośnięte lub lekko zbiegające, czasami nawet rozwidlone. Mają barwę pomarańczowożółtawą, po dotknięciu stają się szarozielonkawe.

Trzon rydza ma 3-7 cm długości i 1-2,5 cm grubości. Ma kształt cylindryczny. Na początku jest pełny, później staje się pusty. Ma barwę jaśniejszą od kapelusza, z pomarańczowymi jamkami.

Miąższ barwy kremowej. Po uszkodzeniu przybiera barwę pomarańczową. Po kilkunastu godzinach od uszkodzenia szarzeje. Ma gorzki i cierpki smak oraz słodki, owocowy zapach.

Mleczko ma barwę pomarańczową, która ciemnieje lub jaśnieje po uszkodzeniu. Smak łagodny, który pozostawia gorycz.

Zarodniki eliptyczne, brodawkowano-ościste, częściowo siateczkowate. Wysyp zarodników jasnoochrowy.

Właściwości

Mleczaj rydz jest cennym grzybem jadalnym. Zawiera prowitaminę A, czyli beta-karoten, dlatego jest pomarańczowy.

Zastosowanie

Mlecza rydz to jeden z najsmaczniejszych grzybów, szczególnie w postaci duszonej na maśle. Grzyb ten można wykorzystać do marynowania w occie, panierowania i smażenia. Grzyb ten łatwo ulega zaczerwieniu, jest nietrwały i trudny w transporcie. Nie nadaje się do suszenia, ani w charakterze dodatku do zup. Dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu, gorzki smak grzyba całkowicie zanika.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.9/5 - (8 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Witamina A 0
Karoten 0
Kolor pomaranczowy nie zawsze potwierdza wystepowanie wit A czy Karotenu jak w przypadku rydza

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!