Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Muchomor porfirowy (Amanita porphyria)

Spis treści
Wstęp
Muchomor porfirowy jest gatunkiem grzybów trującym, należącym do rzędu pieczarkowców.
Występowanie
Muchomor porfirowy spotykany jest najczęściej w lasach iglastych, na piaszczystych i o kwaśnym pH glebach. Owocniki często mogą pojawiać się pojedynczo, preferują tereny górzyste.
Sezon
Wygląd
Początkowo kształt kapelusza muchomora porfirowego jest wypukły, następnie rozłożysty. Skórka przy wilgotnej pogodzie może być lekko kleista, przy suchej błyszcząca. Kolor kapelusza z fioletowym zabarwieniem, od szarości do brązowego koloru bazowego. Zazwyczaj ciemniejszy odcień pojawia się pośrodku kapelusza. Brzeg gładki. Na skórce nieregularne łuski. Średnica od 4 do 9 cm.
Blaszki muchomora porfirowego są koloru białego, gęste i przy trzonie wolne.
Trzon muchomora porfirowego najczęściej przybiera barwę kapelusza. Po jakim czasie trzon staje się pusty. U podstawy tworzy bulwiaste wybrzuszenie. Może występować zygzakowaty wzór na powierzchni trzonu. Pierścień cienki, zanikający. Wysokość do 11 cm, grubość 1-2 cm.
Miąższ jest biały, raczej miękki. Przy skórce barwa bardziej fioletowa. Zapach przypomina woń surowych ziemniaków. Smak określany, jako nieprzyjemny.
Zarodniki muchomora porfirowego są gładkie, koloru białego
Właściwości
Muchomor porfirowy to gatunek trujący powodujący dolegliwości żołądkowo–jelitowe. Do objawów zaliczymy wymioty, biegunkę, bóle brzucha. Jednym z odkrytych związków tego grzyba jest bufotenina. Jest to alkaloid o działaniu psychoaktywnym, powodującym zmiany percepcyjne.
Zastosowanie
Subscribe
0 komentarzy