Muchomor twardawy (Amanita excelsa)

Wstęp
Muchomor twardawy jest grzybem jadalny, pospolicie występującym na terenie Polski. Jest jednak rzadko zbierany przez grzybiarzy ze względu na brak wartości smakowych i duże podobieństwo z silnie trującym muchomorem plamistym.
Sezon
Muchomor twardawy rośnie od czerwca od października.
Występowanie
Muchomor twardawy występuje w lasach iglastych, ale czasem można go też spotkać w lasach liściastych. Rośnie głównie pod świerkami, na glebach bogatych w wapń. Można go znaleźć rosnącego pojedynczo lub w małych grupach. Występuje w strefie umiarkowanej na półkuli północnej oraz w Australii.
Wygląd
Owocnik muchomora twardawego osiąga średnicę od 5 do 15 cm. U młodych osobników ma kształt półkulisty, później robi się lekko wypukły, a najstarsze okazy są rozpostarte. Ma długo podwinięty brzeg. Jest szarobrązowy lub szaro popielaty, pokryty jaśniejszymi, białoszarymi łatkami, które czasem znikają po deszczu. Jest gładki lub słabo prążkowany.
Blaszki muchomora twardawego są gęsto ułożone i nie przyrastają do trzonu. Są białe, zwężone i mają gładkie ostrza.
Trzon muchomora twardawego osiąga wysokość od 6 do 15 cm i grubość od 2 do 3 cm. Ma walcowaty kształt i szeroką, bulwiastą podstawę, na której często występują wałeczkowate zgrubienia. Ma szarobrązowy kolor. Otoczony jest dużym, biały i karbowanym pierścieniem. Nad pierścieniem jest lekko bruzdowaty, poniżej gładki lub spękany. Łatwo odłamuje się od kapelusza.
Miąższ muchomora twardawego jest biały, miejscami z szarymi przebarwieniami. W środku kapelusza jest gruby, przy brzegach nieco cieńszy. Jest twardy i kruchy. Nie zmienia barwy po przełamaniu. Zapachem przypomina buraki, rzodkiewkę lub owoce. Ma łagodny smak.
Muchomora twardawego łatwo pomylić z trującym muchomorem plamistym. Można je odróżnić po pierścieniu, który u muchomora plamistego nie jest prążkowany. Muchomor twardawy podobny jest także do muchomora czerwonego, którego miąższ po uszkodzeniu zabarwia się na czerwono, dzięki czemu łatwo odróżnić od siebie te dwa grzyby.
Właściwości
Muchomor twardawy jest grzybem jadalnym. Nie ma jednak większych wartości smakowych ani ważniejszych wartości odżywczych.
Nie jestem specjalistą, sle czy tam nie powinno być że można go pomylić z muchomorem czerwieniejącym a nie czerwonym?