Opieńka żółtawa - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce Physalacriaceae opieńka Opieńka żółtawa
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Opieńka żółtawa (Armillaria gallica)

Nazywana/y także: opieńka francuska, opieniek żółtawy, opieńka żółta, opieńka żółtotrzonowa, pierścianka żółtawa, podpieniek żółtawy, podpieńka żółtawa
Opieńka żółtawa, fot. shutterstock
Spis treści

Wstęp

Opieńka żółtawa Armillaria gallica to jeden z kilku gatunków opieniek, których do lat 80-tych XX w. nie odróżniali nawet uczeni, tworzących tak zwany „kompleks (krąg form) opieńki miodowej”. Z perspektywy zbieracza grzybów precyzyjne rozróżnianie tych wszystkich opieniek na szczęście nie było konieczne, albowiem były równie smaczne i zdrowe (o ile odlano odwar, w jakim się gotowały). Podobnie jak jej kuzynki takoż o. żółtawa jest groźnym pasożytem, a potem nader skutecznym saprotrofem.

Sezon

Opieńka żółtawa zawiązuje owocniki od lipca do października.

Występowanie

Opieńka żółtawa wyrasta samotnie lub w niewielkich grupach na korzeniach i pniakach krzewów i drzew liściastych (wg niektórych źródeł także roślin zielnych np.: liliowców), sporadycznie także iglastych, w całej Eurazji i Ameryce Północnej. Powoduje straty w winnicach i na plantacjach borówki na południu Europy, w USA zaś odpowiada za masowe zamieranie dębów. W Polsce częsta, choć nie lubi gleb kwaśnych. Niekiedy owocniki opieńki żółtawej wyrastają z dala od drzew i krzewów, prosto z gleby.

Wygląd

Kapelusz opieńki żółtawej o prążkowanych, prześwitujących brzegach, u młodych owocników dodatkowo podwiniętych. Kształt kapeluszy opieniek żółtawych zmienia się z wiekiem: u najmłodszych okazów stożkowy, u średnich wypukły, u najstarszych owocników spłaszczony. Kolor kapelusza podobnie jak u innych grzybów higrofanicznych mocno zależy od wilgotności otoczenia – przy suchej pogodzie jasny, a przy deszczowej mocno ciemniejszy, brązowy o różowym albo mięsnym, niekiedy oliwkowo zielonym odcieniu.

Blaszki krótko zbiegłe albo przyrośnięte, początkowo białawe, potem różowawe, z licznymi rdzawymi cętkami.

Trzon równo gruby, bulwiasto rozszerzony u nasady, jasno brunatny pod kapeluszem, a ciemniejszy zielono-żółty u nasady, opatrzony pierścieniem. U podstawy nóżki zwykle liczne ryzomorfy. Pierścień o żółtawych, z wiekiem brunatniejących kłaczkach, wełnisty w dotyku, zwykle dość cienki i krótkotrwały, czasem jednak trwalszy i grubawy.

Miąższ opieńki żółtawej jest biały, potem różowy. Zapach słodkawy i serowaty, przypominający nieco camembert. Początkowo miły w smaku, u starych, psujących się owocników staje się ostry, drażniący.

Wysyp spor biały. Zarodniki gładkie, wydłużone lub eliptyczne, zwykle z kroplą oleju w środku, osiągają 7,0-8,5 na 5–6 µm. Podstawki w kształcie maczug, najczęściej czteroporowe, rzadko dwuporowe.

Z polskich gatunków bardzo podobna jest opieńka cebulotrzonowa A. cepistipes. Jest ona jednakowoż mniejsza, o drobniejszych łuskach od opieńki żółtawej. Poza tym zwykle nie wykształca pierścienia.

Właściwości

Opieńka żółtawa to wysoko ceniony w kuchni grzyb jadalny. Jakkolwiek wymaga starannej obróbki termicznej i odlewania wody, to smakuje wybornie. Doskonale nadaje się do smażenia, marynowania czy kiszenia.

Zastosowanie

Opieńka żółtawa dopuszczona została w Polsce do obrotu handlowego, z dwoma klasami jakości (zależnie do rozmiarów kapelusza i trzonu), w czasach gdy wyróżniano tylko jeden szeroko ujmowany gatunek opieńki miodowej.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Bibliografia
  1. Aguín-Casal O., Sáinz-Osés M., Mansilla-Vázquez J. 2003; "Armillaria species infesting vineyards in northwestern Spain."; European Journal of Plant Pathology 110 (7): 683-687.;
  2. Anderson J., Stasovski E. 1992.; "Molecular phylogeny of Northern Hemisphere species of Armillaria."; Mycologia 84 (4): 505-516.;
  3. Baumgartner, K., Coetzee, M. P., Hoffmeister, D. 2011.; "Secrets of the subterranean pathosystem of Armillaria."; Molecular Plant Pathology, 12(6): 515-534.;
  4. Fluck M. 1996.; "Jaki to grzyb? Oznaczanie, zbiór, użytkowanie."; Oficyna Wyd. „Delta W-Z”, Warszawa – Mladijska Knjiga, Lubljana, Słowenia.;
  5. Gerhardt E. 2006.; "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków."; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa.;
  6. Grochowski W., Grochowski A. 1994.; "Leśne grzyby, owoce i zioła. Zbiór i wykorzystanie."; PWRiL, Warszawa.;
  7. Gumińska B., Wojewoda W. 1985.; "Grzyby i ich oznaczanie."; PWRiL, Warszawa.;
  8. Healy R., Huffman D., Tiffany L., Knaphaus G. 2008.; "Mushrooms and other Fungi of the midcontinental United States (Bur Oak Guide)."; University of Iowa Press, Iowa City.;
  9. Kelley M., Fierke M., Stephen F. 2009.; "Identification and distribution of Armillaria species associated with an oak decline event in the Arkansas Ozarks."; Forest Pathology 39 (6): 397–404.;
  10. Krzysztofiak L., Krzysztofiak A., Romański M. 2010.; "Świat śluzowców, grzybów i mszaków Wigierskiego Parku Narodowego."; Wyd. Stowarzyszenia „Człowiek i Przyroda”, Suwałki.;
  11. Mułenko W., Majewski T., Ruszkiewicz-Michalska M. 2008.; "A preliminary checklist of micromycetes in Poland. Wstępna lista grzybów mikroskopijnych Polski."; W. Szafer Institute of Botany, Kraków.;
  12. Peabody R., Peabody D., Sicard K. 2000.; "A genetic mosaic in the fruiting stage of Armillaria gallica."; Fungal Genetics and Biology 29 (2): 72–80.;
  13. Prodorutti D., Vanblaere T., Gobbin D., Pellegrini A., Gessler C., Pertot I. 2009.; "Genetic diversity of Armillaria spp. infecting highbush blueberry in Northern Italy (Trentino region)."; Phytopathology 99 (6): 651-658.;
  14. Škubla P. 2007.; "Wielki atlas grzybów."; Dom wydawniczy Elipsa, Poznań.;
  15. Snowarski M. 2010.; "Grzyby. Seria: Spotkania z przyrodą."; Wyd. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa.;
  16. Wojewoda W. 2003.; "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski."; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków.;
  17. Żółciak A. 2003.; "Taksonomia i nomenklatura rodzaju Armillaria (Fr.: Fr.) Staude."; Prace Instytutu Badawczego Leśnictwa, seria A, 2(952): 5–21.;
4.6/5 - (19 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments