Podgrzybek czerwonawy (Xerocomellus rubellus)

Wstęp
Podgrzybek czerwonawy jest grzybem jadalnym. Jego cechą charakterystyczną jest intensywny czerwony kolor. W Polsce grzyb występuje bardzo rzadko.
Sezon
Podgrzybek czerwonawy rośnie od lipca do września.
Występowanie
Podgrzybek czerwonawy występuje w lasach liściastych, głównie pod dębami, lipami i brzozami. Można go także znaleźć na trawnikach w parkach. Rośnie w Europie i Ameryce Północnej.
Wygląd
Owocnik podgrzybka czerwonawego osiąga wielkość od 3 do 10 cm. średnicy. U młodych okazów przybiera różne odcienie czerwieni, najczęściej ma jednak kolor karminowoczerwony. Z wiekiem blednie i staje się różowomatowy. Kapelusz początkowo ma kształt półkolisty, później robi się rozpostarty i płaski. U starszych osobników jest pofałdowany. Ma suchą, zamszową powierzchnię, która w czasie suszy może pękać, ukazując żółty miąższ. Skóry nie da się oddzielić od miąższu.
Rurki osiągają długość od 6 do 15 mm. Przy trzonie są zatokowo wycięte. Są koloru zielonożółtego, po przecięciu sinieją. Pokryte są kanciastymi porami średniej wielkości.
Trzon borowika czerwonawego osiąga wysokość od 3 do 12 cm. i grubość od 4 do 25 mm. Przy trzonie i przy podstawie jest koloru żółtego, niekiedy przybiera barwę pomarańczową. W środkowej części pokryty jest czerwonymi smugami. Po uciśnięciu sinieje. Ma walcowaty kształt, na całej długości ma taką samą grubość. Często jest powyginany.
Miąższ borowika czerwonawego jest miękki, koloru żółtego, po przekrojeniu nieco błękitnieje. Ma słaby zapach i łagodny smak.
Starsze, wyblakłe egzemplarze czasem mylone są z podgrzybkiem złotawym.
Właściwości
Podgrzybek czerwonawy – brak danych dotyczących wartości odżywczych.
Zastosowanie
Podgrzybek czerwonawy jest grzybem jadalnym. Świetnie nadaje się do marynowania oraz jako dodatek do dań mięsnych, sosów i zup.