Podgrzybek czerwonawy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki borowikowce borowikowate Xerocomellus Podgrzybek czerwonawy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Podgrzybek czerwonawy (Xerocomellus rubellus)

Nazywana/y także: borowik czerwonawy, czerwony łepek, podgrzybek wielobarwny
Podgrzybek czerwonawy
Spis treści

Wstęp

Podgrzybek czerwonawy jest grzybem jadalnym. Jego cechą charakterystyczną jest intensywny czerwony kolor. W Polsce grzyb występuje bardzo rzadko.

Sezon

Podgrzybek czerwonawy rośnie od lipca do września.

Występowanie

Podgrzybek czerwonawy występuje w lasach liściastych, głównie pod dębami, lipami i brzozami. Można go także znaleźć na trawnikach w parkach. Rośnie w Europie i Ameryce Północnej.

Wygląd


Owocnik podgrzybka czerwonawego osiąga wielkość od 3 do 10 cm. średnicy. U młodych okazów przybiera różne odcienie czerwieni, najczęściej ma jednak kolor karminowoczerwony. Z wiekiem blednie i staje się różowomatowy. Kapelusz początkowo ma kształt półkolisty, później robi się rozpostarty i płaski. U starszych osobników jest pofałdowany. Ma suchą, zamszową powierzchnię, która w czasie suszy może pękać, ukazując żółty miąższ. Skóry nie da się oddzielić od miąższu.

Rurki osiągają długość od 6 do 15 mm. Przy trzonie są zatokowo wycięte. Są koloru zielonożółtego, po przecięciu sinieją. Pokryte są kanciastymi porami średniej wielkości.

Trzon borowika czerwonawego osiąga wysokość od 3 do 12 cm. i grubość od 4 do 25 mm. Przy trzonie i przy podstawie jest koloru żółtego, niekiedy przybiera barwę pomarańczową. W środkowej części pokryty jest czerwonymi smugami. Po uciśnięciu sinieje. Ma walcowaty kształt, na całej długości ma taką samą grubość. Często jest powyginany.

Miąższ borowika czerwonawego jest miękki, koloru żółtego, po przekrojeniu nieco błękitnieje. Ma słaby zapach i łagodny smak.

Starsze, wyblakłe egzemplarze czasem mylone są z podgrzybkiem złotawym.

Właściwości

Podgrzybek czerwonawy – brak danych dotyczących wartości odżywczych.

Zastosowanie

Podgrzybek czerwonawy jest grzybem jadalnym. Świetnie nadaje się do marynowania oraz jako dodatek do dań mięsnych, sosów i zup.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
5/5 - (5 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!