Stożkownica czapeczkowata - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki borowikowce lisówkowate lisówka Stożkownica czapeczkowata
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Stożkownica czapeczkowata (Porpolomopsis calyptriformis)

Nazywana/y także: godfrynia czapeczkowata, stożkownica czapeczkowata, wodnicha czapeczkowata
Stożkownica czapeczkowata. Źródło: bob.leccinum.Robert Kozak/Shutterstock
Spis treści

Wstęp

Wilgotnica czapeczkowata jest niejadalną, niezmiernie rzadką w całej Europie członkinią rodziny wodnichowatych Hygrophoraceae. Wyróżnia się przepięknymi owocnikami o niesamowitej, różowej barwie. Umieszczono ją na czerwonych listach gatunków wymierających wielu krajów, od Hiszpanii i Francji na południowym zachodzie, Danii na północy, Niemiec i Polski w centrum, do Słowacji, Węgier i Bułgarii na południowym wschodzie. Od 1995 r. objęto ją u nas ochroną częściową, od 2014 r. ścisłą bez wyłączeń spowodowanych racjonalną gospodarką leśną i rolną.

Sezon

Owocniki tejże wilgotnicy tworzą się w Polsce od sierpnia do października.

Występowanie

Wilgotnicę czapeczkowatą (stożkownicę czapeczkowatą) podawano z wielu regionów Ameryki Północnej, Japonii, Europy i Nowej Zelandii. Na Starym Kontynencie trzyma się raczej gór i pogórzy, rzadko trafiając się na północnych nizinach np.: w Danii. Zasiedla tradycyjnie, ekstensywnie użytkowane łąki i pastwiska, hale, wreszcie skraje lasów. Występuje zarówno na glebach kwaśnych, jak mocno zasadowych, zawsze jednak mało żyznych, raczej wilgotnych.

Nie wiadomo, czy tworzy mikoryzy z olszą szarą i/lub zieloną (kosą)? Czy jest wyłącznie saprofitem (roztoczem)?

Wygląd

Owocniki wilgotnicy czapeczkowatej (stożkownicy czapeczkowatej) za młodu będą silnie wydłużone, o stożkowatych, ostro zakończonych kapeluszach (stąd nazwa: stożkownica). U dojrzałych owocników kapelusz osiąga 30-70 mm średnicy, nóżka 70-100 mm wysokości, a 6-12 mm grubości.

Kapelusz charakteryzowanego gatunku zmienia swój kształt z wiekiem jeszcze wyraźniej jak u pokrewnych wodnich. Z wąziutkiego, stożkowatego, niemal pionowego robi się szeroki, rozpostarty, płaski, na końcu wręcz mocno podwinięty ku górze. Wciąż jednak zachowuje sterczący, spiczasty środek. Odznacza się kruchością oraz matową powierzchnią, prawie gładką choć z promieniście rozchodzącymi się włókienkami. Momentalnie przyjmuje wodę. Długo cieszy wzrok niesamowitymi, pastelowymi odcieniami różu, wpadającego czasem w malinową czerwień lub fiolet, blednąc od środka dopiero w starości.

Blaszki wilgotnicy czapeczkowatej są rzadko acz dość regularnie porozstawiane, tęgie, wybrzuszone, z piłkowanymi ostrzami. Na młodych owocnikach będą buraczkowo czerwone, w miarę dojrzewania blednąc, robią się ciemno, potem kremowo różowe, w końcu niemal białe.
Nóżka wilgotnicy czapeczkowatej pod kapeluszem mocno różowa, im bliżej podłoża tym jaśniejsza, na spodzie czysto biała. W dotyku będzie niemal zawsze sucha i włóknista, pozbawiona włosków. Charakteryzuje się znaczną kruchością, do tego pusta wewnątrz.

Miąższ ohydny w dotyku, ale dość przyjemny w smaku, pozbawiony aromatu, cienki, mięsisty ale łamliwy. Swój niezwykły, różowy kolor zachowuje tylko w górnej części kapelusza, poza tym wszędzie biały. Mleczka nie wydziela.

Wysyp spor wilgotnicy czapeczkowatej będzie biały. Jej zarodniki nie różnią się od zarodników lepiej zbadanych, pokrewnych wodnich. Będą zatem nieamyloidalne, gładkie, szkliste, o wymiarach 5-8 na 5-6 µm. Formują się na czterozarodnikowych podstawkach.

Właściwości

Zazwyczaj klasyfikowana jako niejadalna, lub jadalna ale ohydna w smaku, a przede wszystkim wymagająca ochrony z racji swej rzadkości.

Zastosowanie

Wilgotnica czapeczkowata nie znajduje współcześnie zastosowań w biotechnologii, medycynie ani kuchni. Bywa poszukiwana jako osobliwość krajowej fungii.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Bibliografia
  1. Babos M, Halász K, Zagyva T, Zöld-Balogh Á, Szegő D, Bratek Z (2011).; "Preliminary notes on dual relevance of ITS sequences and pigments in Hygrocybe taxonomy."; Persoonia. 26: 99-107.;
  2. Bresinsky A. (2008).; "Beiträge zu einer Mykoflora Deutschlands (2): Die Gattungen Hydropus bis Hypsizygus."; Regensburger Mykologische Schriften. 15: 1-304.;
  3. Gyosheva MM, Denchev CM, Dimitrova EG, Assyov B, Petrova RD, Stoichev DT (2006).; "Red List of fungi in Bulgaria."; Mycologia Balcanica. 3: 81-87.;
  4. Lodge DJ; et al. (2014).; "Molecular phylogeny, morphology, pigment chemistry and ecology in Hygrophoraceae (Agaricales)."; Fungal Diversity. 64 (1): 1-99.;
  5. Seitzman BH, Ouimette A, Mixon RL, Hobbie EA, Hibbett DS (2011).; "Conservation of biotrophy in Hygrophoraceae inferred from combined stable isotope and phylogenetic analyses."; Mycologia. 103 (2): 280-290.;
  6. Gumińska B. (1997).; "Flora Polska (Flora of Poland). Grzyby (Mycota). Tom XXVI. Wodnichowate (Hygrophoraceae)."; Wyd. Instytutu Botaniki UJ, Kraków.;
  7. Mirek Z. (red.) (2006).; "Red list of plants and fungi in Poland. Czerwona lista roślin i grzybów Polski."; W. Szafer Institute of Botany. Polish Academy of Sciences, Kraków.;
  8. Wojewoda W. 2003.; "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski."; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków.;
4.7/5 - (16 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!