Paleo-wegan czyli pegan
Co może powstać z połączenia diety wegańskiej i Paleo? Dieta pegan nazywana także dietą Paleo Vegan. O co w tym chodzi i co w tym nowego?

Dieta pegan to połączenie dwóch popularnych trendów żywieniowych: czyli diety paleo oraz diety wegańskiej.
Dieta paleo ma swoje korzenie w żywieniu naszych przodków, ponieważ opiera się na tym, co jedli ludzie pierwotni. A co jedli nasi przodkowie? Ich jadłospis opierał się na pokarmach wysokobiałkowych, a mało było w nim nabiału, zbóż, produktów skrobiowych i cukru. Z kolei weganizm, to spożywanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego, czyli produktów na bazie zbóż, takich jak: pszenica, ryż, żyto, proso, owies oraz owoców i warzyw.
– Założenia obu tych diet uzupełniają się wzajemnie i tworzą ciekawy oraz zrównoważony jadłospis, wykorzystujący najlepsze elementy jednej i drugiej. Warto pamiętać, że dieta pegan jest bardziej oparta na daniach roślinnych, a mięso jest do nich dodatkiem – mówi Agnieszka Piskała.
Zarówno dieta paleo, jak i wegańska, zakładają spożywanie nieprzetworzonej i wysokojakościowej żywności – bez konserwantów, barwników oraz sztucznych substancji słodzących. Produkty powinny pochodzić od sprawdzonych dostawców, ale przede wszystkim muszą być świeże. Mięso powinno pochodzić od dostawców, którzy karmią zwierzęta warzywami. Przy wyborze ryb należy wybierać te, które zawierają jak najmniej toksyn. Są to m.in. sardynki, śledzie i sardele lub inne małe ryby. Unikać trzeba tych wysoko obciążonych rtęcią i innymi szkodliwymi dla zdrowia metalami ciężkimi.

Większość popularnych diet opiera się na restrykcyjnych zasadach żywieniowych, często nawet na kilkudniowych głodówkach. – Wiele osób rozpoczyna stosowanie diety z myślą o natychmiastowych rezultatach, „zrzuceniu 20 kg w miesiąc”, a nie widząc ich, szybko się zniechęca. W rezultacie wysiłki te prowadzą do zupełnie odwrotnych efektów – dodaje Agnieszka Piskała. Dieta nie powinna być jednak jednorazowym „wybrykiem”, a raczej wpływać na kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych. Zwolennicy diety pegan podkreślają, że stosowanie jej reguł nie tylko wpływa na smukłą sylwetkę, lecz także poprawia zdrowie i wpływa korzystnie na samopoczucie. – Dieta pegan jest dietą lekką, a jednocześnie sycącą i nie powoduje obciążenia żołądka – komentuje Piskała.
Dla kogo jest dieta pegan?
To dieta, która sprzyja diabetykom (niska wartość glikemiczna, ograniczenie cukru), a także osobom chorującym na choroby serca czy mającym problemy z układem krążenia. Pegan to dieta bardzo elastyczna, nie narzuca ścisłego rygoru, jest jednak w pewnym stopniu ingerencją w nasz organizm. Dlatego też kobiety w ciąży, podobnie jak przed każdą zmianą reguł żywieniowych, powinny skontaktować się z lekarzem. Dieta pegan wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla mięsożerców, którzy chcieliby się poczuć lżej i zdrowiej. – Pamiętajmy, aby roztropnie wybierać diety. Należy przede wszystkim słuchać swojego organizmu. Każda źle dobrana dieta nie przyniesie oczekiwanych rezultatów – podsumowuje Agnieszka Piskała.