Przepis na koktajl odchudzający
Świadoma redukcja wagi nie polega na głodówkowych dietach cud. Zamiast przyczyniać się do powstawania niedoborów substancji odżywczych w organizmie, należy go oczyścić ze szkodliwych substancji, a następnie odżywić na tyle dobrze, by metabolizm wyregulował się sam. W tego rodzaju diecie o trwałych efektach pomogą nam m.in. owocowo-warzywne koktajle odchudzające.
Skutkiem ubocznym większości diet odchudzających jest wyjałowienie organizmu polegające na brakach witaminowo-mineralnych, odwodnieniu, zakwaszeniu, utracie jędrności skóry, złym samopoczuciu, ziemistej cerze i nerwowości. Na domiar złego, po zakończeniu diety, pojawia się z reguły intensywne i niekontrolowane przybieranie na wadze.
Aby proces odchudzania przyniósł pożądane efekty i nie przyczynił się do utraty witalności, należy uzupełnić dietę w duże ilości substancji odżywczych i wyeliminować z jadłospisu produkty wysokoprzetworzone, słodycze i zboża. Trzeba mieć na uwadze, że większość dostępnej współcześnie żywności zawiera sztuczne i toksyczne dodatki, składniki zmodyfikowane genetycznie i niewiele wartości odżywczych, przez co przyczynia się do przeciążenia procesów metabolicznych, a w efekcie – do otyłości i chorób cywilizacyjnych.
Jeżeli zastąpimy „śmieciowe jedzenie” prawdziwą, wartościową żywnością, nasz organizm powinien po pewnym czasie przejść na tzw. odżywianie intuicyjne, dzięki czemu szybciej osiągniemy poczucie sytości i nie będziemy musieli jeść więcej niż potrzebujemy.
Aby wspomóc zdrową dietę i przyspieszyć proces oczyszczania, warto zastąpić jeden posiłek dnia odżywczym koktajlem powodującym chudnięcie. Znajdują się w nim składniki odżywcze, które dostarczają nam energii i zapobiegają atakom głodu. Regularne spożywanie koktajlu sprawi, ze metabolizm się poprawi, a toksyczne substancje zostaną wyprowadzone z organizmu.
Przepis na odchudzający koktajl:
Składniki:
- łodyga selera naciowego
- pół dojrzałego banana
- 2 garście zielonych warzyw liściastych
- szklanka owoców sezonowych
- 1/4 grejpfruta
- szklanka kefiru
- 3 łyżki świeżo lekko zmielonych pestek dyni
- odrobina natki pietruszki
- szczypta imbiru
Przygotowanie:
Warzywa i owoce dokładnie miksujemy w blenderze, a następnie dodajemy wyciśnięty sok z grejpfruta, kefir i zmielone pestki dyni. Wszystko mieszamy, po czym dodajemy natkę pietruszki i imbir. Koktajl należy wypić na świeżo.
Smacznego!
koktajle są świetne nie tylko na odchudzanie :) trafiłam na parę ciekawych przepisów:blog.impel.pl/wiosenne-koktajle-propozycje-do-biura i się cieszę,bo część już robiłam i wyszły super :)