Seler, oprócz tego, stanowi ważny składnik wywarów warzywnych, jest przebojem w dietetyce. Uwielbiają go Japończycy, ceniąc za odtruwające i odchudzające właściwości. Powoli seler zaczyna być doceniany również w Polsce, gdzie spożywamy go najczęściej w postaci surówki z dodatkiem np. rodzynków. Co takiego kryje w sobie to warzywo o specyficznym smaku i zapachu, że figuruje na liście „superżywności”?

- Domowa hodowla selera
- Pieniądze z wizerunkiem selera
- Seler lepszy niż cytrusy
- Jedz seler – bądź fit!
- Dieta dla „ciśnieniowców”
- Seler - moc cennych przeciwutleniaczy
- Seler - lekarstwo na raka?
- Seler - naturalna ochrona przed anemią i depresją
- Seler - zdrowy mix dla naszych kości
- Seler na talerzu
Domowa hodowla selera
Jeśli chcemy wzbogacić nasz ogródek uprawą selera zwyczajnego, powinniśmy zaopatrzyć się w jedną z jego polecanych odmian: seler Jabłkowy, Odrzański, Gol, Zefir albo Tango. Warzywo uprawia się wyłącznie z rozsady. Jako że jest to roślina naturalnie występująca w klimacie umiarkowanym, najlepiej będzie rozwijała się w temperaturze ok. 18 stopni. Po posadzeniu rozsady powinniśmy ochronić sadzonki przed chłodem, ponieważ niska temperatura powoduje tworzenie się pędów kwiatostanowych. Najlepiej przeznaczyć pod uprawę podłoże żyzne, próchnicze i wilgotne o odczynie pH od 6,5 do 7,5. Aby zebrać dobry plon, musimy pamiętać o regularnym podlewaniu, odchwaszczaniu i spulchnianiu gleby.Pieniądze z wizerunkiem selera
Dzika odmiana selera była ceniona już przez mieszkańców starożytnego Egiptu, a także Greków i Rzymian. Warzywo to cieszyło się tak dużą estymą, że wizerunek jego naci był wybijany na ówczesnych monetach! Mimo że początkowo zwracano uwagę przede wszystkim na jego dekoracyjny potencjał, z czasem poznano jego prozdrowotne moce. Sam Hipokrates doceniał uspokajające właściwości selera, zaś inni widzieli w tej roślinie afrodyzjak. W okresie średniowiecza Włosi, na potrzeby kulinarne, zaczęli uprawiać nowe odmiany tego warzywa. Uznawano je wówczas za znak luksusu i tylko niewielu ludzi miało do nich dostęp. Prawdziwa moda na spożywanie selera korzeniowego, a co za tym idzie, jego rozpowszechnienie, zaczęła się u schyłku XVIII stulecia.
Seler lepszy niż cytrusy
Seler cieszy się największym uznaniem w Stanach Zjednoczonych i Japonii, gdzie stanowi podstawę wielu diet. Jako że zawiera ponad 80 składników odżywczych, które odpowiadają m.in. za zwiększenie odporności organizmu, działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie, niektórzy określają go mianem „superżywności”.Każda z jego odmian zawiera tłuszcz, białko, węglowodany, błonnik oraz witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K. Warto wspomnieć, że roślina ma w sobie więcej kwasu askorbinowego niż cytrusy! Stanowi również bogactwo fosforu (zawiera go najwięcej ze wszystkich warzyw korzeniowych), a także można w nim znaleźć minerały - cynk, fosfor, jod, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Roślina ta dostarcza nam takich antyutleniaczy, jak flawonoidy i furanokumaryny. Jednakże, pomimo tych wszystkich fantastycznych właściwości selera zwyczajnego, powinniśmy pamiętać, że może on wywoływać reakcje alergiczne, dlatego osoby uczulone nie powinny umieszczać go w swojej diecie. Warzywo to jest niskokaloryczne – 10 dag bulwy to jedynie 7 kcal – z powodzeniem uzupełni więc każdą odchudzającą kurację.

Seler, fot. pixabay.com
Jedz seler – bądź fit!
Seler zdecydowanie jest warzywem „fit”. Dzięki zawartości błonnika i olejków eterycznych przyspiesza trawienie, likwiduje zaparcia i może być wykorzystywany w dietach redukcyjnych. Dodatkowo, warzywo to intensyfikuje produkcję żółci, zapobiegając tym samym powstawaniu kamieni żółciowych. Sałatka na bazie selerowego korzenia to świetny sposób, by zrzucić parę zbędnych kilogramów!Dieta dla „ciśnieniowców”
Obfitująca w seler dieta doskonale sprawdzi się u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Warzywo to nie tylko wspiera pracę serca, lecz także obniża poziom „złego” cholesterolu, niwelując ryzyko wystąpienia zawału lub udaru mózgu.Seler - moc cennych przeciwutleniaczy
Zawarte w selerze zwyczajnym przeciwutleniacze znacznie zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia choroby nowotworowej, wymiatają wolne rodniki, a także zapobiegają mutacjom komórek. Co więcej, moczopędne działanie tego warzywa pomaga oczyścić organizm z toksyn. Pobudzenie przemiany materii i usunięcie ubocznych produktów tego procesu (np. kwasu moczowego, który w postaci kryształków odkłada się w stawach) chroni nas przed skazą moczanową i związaną z nią bólem.Seler - lekarstwo na raka?
Wstępne badania naukowe wykazały, że ekstrakt z selera korzeniowego zawiera poliacetylen – związek, które niszczy komórki nowotworowe in vitro. Jeśli wyniki eksperymentu zostaną potwierdzone, warzywo to może okazać się pomocne w procesie poszukiwań leku na raka!Seler - naturalna ochrona przed anemią i depresją
Seler pomaga w utrzymaniu prawidłowej morfologii, wspierając wytwarzanie krwinek, ograniczając krwawienia i pomagając w utrzymaniu optymalnej objętości krwi. Dodatkowo, roślina zapobiega anemii, dzięki regulacji poziomu hemoglobiny i chroni nasz układ nerwowy przed depresją oraz stanami niepokoju.Ekologia.pl poleca

Seler. pixabay.com
Seler - zdrowy mix dla naszych kości
Zawarty w selerze wapń, witamina K oraz fosfor to składniki, które skutecznie wspierają zdrowie naszych kości. Ich unikalne połączenie sprawia, że kości są mniej podatne na pęknięcia, a w ryzyko wystąpienia osteoporozy w przyszłości znacznie maleje.Seler na talerzu
Seler korzeniowy jest najczęściej wykorzystywany w naszej kuchni jako baza do sałatek z dodatkiem świeżych owoców. Doskonale sprawdza się również w aromatycznych kremowych zupach tudzież zapiekankach. Można dodawać go też do koktajli warzywnych. Intensywnie pachnące olejki eteryczne wydzielające się z selera nadadzą każdemu daniu nutki orzeźwiającej świeżości.Potrawą, która pozwoli nam w szybki i smaczny sposób przygotować do spożycia selerową bulwę są… frytki!
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 2 duże bulwy selera korzeniowego
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy
- sól himalajska
Przygotowanie:
Bulwy selera myjemy i obieramy, a następnie kroimy w plastry i symetryczne słupki. Następnie kawałki selera rozkładamy w piekarniku - na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - i skrapiamy je oliwą oraz posypujemy mieszanką ulubionych przypraw. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. Co jakiś czas mieszamy frytki tak, aby upiekły się równomiernie. Kiedy już osiągną złoty kolor, wyjmujemy je z piekarnika i przyprawiamy odrobiną soli himalajskiej.
Smacznego!
Alicja Chrząszcz
Bibliografia
- “http://www.healthbenefitstimes.com”; data dostępu: 2015-12-17
- Missouri Botanical Garden; “Apium graveolens var. rapaceum”; data dostępu: 2019-05-31
- PlantUse; “Apium graveolens”; data dostępu: 2019-05-31
- Nutrition and You; “Celeriac (root celery) nutrition facts”; data dostępu: 2019-05-31
- Abdulrahman Khazim Al-Asmari i in.; “An updated phytopharmacological review on medicinal plant of arab region: Apium graveolens Linn”; data dostępu: 2019-05-31
Moim zdaniem
Lubisz seler?