Mydło – właściwości, skład i zastosowanie mydła

Trudno sobie wyobrazić życie bez mydła. Mydło jest najczęściej używanym kosmetykiem do codziennej higieny. Przez wieki zmieniała się formuła chemiczna mydła, by w ostatnich latach wrócić do korzeni. Znów w cenie są mydła ręcznie robione, według dawnych receptur – naturalne, bez konserwantów, syntetycznych barwników, spieniaczy i substancji zapachowych.



Mydło - jaka jest historia mydła i jak powstaje?
  1. Mydła tworzone z pasją
  2. Mydło z Aleppo
  3. Mydło Marsylskie
  4. Mydła przetłuszczone
  5. Wyższość mydła naturalnego
Z lekcji chemii wiemy, że mydło to substancja powierzchniowo czynna, która obniża napięcie powierzchniowe wody, dzięki czemu usuwa tłuszcze z powierzchni skory, tkanin i innych materiałów. Zanim jednak mydło trafiło do naszych domów przeszło długa drogę.

Dokładne pochodzenie mydła nie jest znane. Wiadomo tylko tyle, że mydlana mikstura była już stosowana w starożytności. Jedne źródła historyczne podają, że mydło zostało wynalezione już 5 tysięcy lat temu przez Fenicjan, a inne podają, że prekursorami higieny z wykorzystaniem mydła byli 2800 r. p. n. e. starożytni Rzymianie. Z drugą teorią związana jest rzymska legenda według której mydło swoją nazwę zawdzięcza górze Sapo, gdzie składano zwierzęta ku czci bogom. Kobiety piorąca w Tybrze odkryły, iż łój spływający z góry idealnie spiera plamy na zabrudzonych tkaninach.

To tyle jeżeli chodzi o legendy, natomiast prawda jest taka, że mydło na początku służyło głównie do prania i przemywania ran, a jego skład różnił się znacznie od tego, które używamy obecnie. I tak poza olejami w mydłach znajdowały się jeszcze popioły drzew i łój zwierzęcy (przetopiony tłuszcz wołowy lub owczy).

Mydło w celach higienicznych zaczęto używać dopiero w XI wieku. Wtedy we Włoszech, Francji i Hiszpanii powstały pierwsze zakłady mydlarski. A upowszechniło się w wieku XIX, kiedy to na świecie zapanowała moda na zdrowy styl życia i higienę.

Na wzrost popularności mydlarstwa niewątpliwy wpływ miały odkrycia naukowe. W 1791 Francuz Nicolas LeBlanc uprościł pozyskiwanie ługu sodowego, a w 1823 jego rodak – Michel Chevreul odkrył z czego składają się tłuszcze, co wywołało prawdziwą rewolucję w mydlarstwie. Cegiełkę dołożyła także pierwsza wojna światowa, kiedy to opracowano pierwsze syntetyczne detergenty w odpowiedzi na niedostępność tłuszczu.

Formuła chemiczna mydła zmieniała się przez wieki. W przeszłości kojarzone z towarem luksusowym i elitarnym – obecnie służy przede wszystkim do utrzymania higieny i zdrowia.

Mimo postępu technologicznego mydła dostępne w sklepach nie zawsze służą skórze. Klasyczne mydła mają odczyn zasadowy – około 9 pH, co może uszkadzać kwaśny płaszcz lipidowy skóry. W składzie konwencjonalnych mydeł znajdziemy też dodatki chemiczne, takie jak pochodne ropy naftowej, konserwanty, barwniki, detergenty syntetyczne odpowiedzialne za lepsze pienienie się mydła (tenzydy). W efekcie stosowania takiego konwencjonalnego mydła skóra staje się wysuszona i podrażniona, a pozbawiona kwaśnej warstwy ochronnej, bezbronna wobec środowiska zewnętrznego. Co więcej detergenty z mydła przedostają się do środowiska, głównie do wody, powodując degradację całych ekosystemów.
Mydło szare
Mydło szare - By Paweł1995 [GFDL or CC BY 3.0], from Wikimedia Commons

Mydła tworzone z pasją

Na szczęście jest alternatywa. Można wytwarzać mydła w oparciu o stare, oryginalne receptury, bazujące na składnikach znanych naturze.

Czym się różnią od tych konwencjonalnych, produkowanych na masową skalę? Głównie skalą produkcji, składem i jakością używanych surowców. Mydła wytwarzane według dawnych receptur są mydłami przyjaznymi skórze, zawierają naturalne, często organiczne dodatki roślinne, które zwiększają ich właściwości pielęgnacyjne i nadają piękny aromat.
Najbardziej znane w tradycyjnych mydlarniach i sklepach z kosmetykami naturalnymi są mydła glicerynowe, laurowe (mydło z Aleppo) czy mydło marsylskie.

Mydło z Aleppo

Syryjskie mydło oliwkowo-laurowe wytwarzane od ponad 2000 tysięcy lat w mieście Aleppo. Składa się głównie z oleju laurynowego, oliwy z oliwek i z sody pozyskiwanej z soli morskiej. Mydło to skutecznie nawilża i natłuszcza skórę. Sposób tworzenia tego mydła nie zmienił się od wieków, co decyduje o jego wysokiej jakości i unikalności. Mydło z Aleppo nie zawiera chemicznych dodatków konserwujących, substancji barwiących,  tłuszczów zwierzęcych ani substancji chemicznych. Mogą jest stosować osoby, które mają problemy skórne.

Mydło Marsylskie

Historia wytwarzania mydła marsylskiego sięga XVII wieku i od tego czasu proces jego wytwarzania praktycznie się nie zmienił. Mydło marsylskie składa się z oliwy z oliwek i olejku palmowego, nie zawiera sztucznych barwników, substancji zapachowych i tłuszczów zwierzęcych. Tradycyjne mydło marsylskie jest hipoalergiczne oraz bakteriobójcze i jest polecane przy pielęgnacji skóry całej rodziny, także dla dzieci i noworodków.
Mydło marsylskie, fot. pixabay.com

Mydła przetłuszczone

Mydła naturalne (marsylskie czy syryjskie), są z reguły mydłami przetłuszczonymi. Jak sama nazwa wskazuje mydło przetłuszczone, to takie mydło, w wyrobie którego użyto nadmiaru tłuszczu w proporcji do zasady, dzięki temu ma ono walory pielęgnacyjne i nie wysusza skóry.
− Mydła przetłuszczone należą do takich, które są tworzone poprzez proces chemiczny zmydlania tłuszczów z pomocą zasady sodowej (potocznie: ługu). Na etapie tworzenia receptury określa się precyzyjnie ile i jakiego tłuszczu używamy i szacuje się ilość ługu, który ten tłuszcz w trakcie reakcji chemicznej niejako przerobi. Przemysłowy proces ma to wyliczone ‘do zera’ czyli dokładnie tyle ile potrzeba do reakcji i ani grama więcej. Takie mydło jest mniej delikatne. W tradycyjnym mydlarstwie zawsze używa się więcej tłuszczu, niż ług jest w stanie pochłonąć, zazwyczaj od 5 do nawet kilkunastu procent, żeby mydło było łagodne. Dodatkowo niezmiernie istotny jest fakt, że zwykle tłuszczami używanymi w produkcji przemysłowej jest olej palmowy i olej kokosowy. A tradycyjni mydlarze sięgają po oliwę z oliwek, olej rycynowy, olej z awokado, masło shea, masło kakaowe. – wyjaśnia Magda Huzarska z firmy Mydłofaktura

Wyższość mydła naturalnego

Co jeszcze decyduje o wyższości mydła naturalnego nad syntetycznym? Wiemy jak wyglądają etapy powstawania mydła wyrabianego tradycyjnymi metodami rzemieślniczymi. A jak jest w przypadku mydeł produkowanych na skalę masową? W tym przypadku liczy się jak najniższy koszt produkcji, i mimo iż mydła dostępne w sklepach zniewalają kolorami i zapachem, to niekoniecznie służą naszej skórze.



Galeria produktów
Szampon skrzypowy – MydłofakturaMydło glicerynowe margaretka
Szampon skrzypowy – Mydłofaktura

Sugerowana cena detaliczna:
10 zł
Mydłofaktura

Mydlofaktura.pl

Więcej
Mydło glicerynowe margaretka

Sugerowana cena detaliczna:
13 zł/100g
Lavea

Naturalnemydla.pl

Więcej
Mydło peeling kawowy – MydłofakturaMydło peelingujące  z lufą pomarańczowe
Mydło peeling kawowy – Mydłofaktura

Sugerowana cena detaliczna:
10 zł
Mydłofaktura

Mydlofaktura.pl

Więcej
Mydło peelingujące z lufą pomarańczowe

Sugerowana cena detaliczna:
13,50 zł/100g
Lavea

Naturalnemydla.pl

Więcej
Mydło owsiane – MydłofakturaMydło nagietkowe – Mydłofaktura
Mydło owsiane – Mydłofaktura

Sugerowana cena detaliczna:
10 zł
Mydłofaktura

Mydlofaktura.pl

Więcej
Mydło nagietkowe – Mydłofaktura

Sugerowana cena detaliczna:
10 zł
Mydłofaktura

Mydlofaktura.pl

Więcej
Mydło organiczne lawendoweMydło organiczne żurawinowe
Mydło organiczne lawendowe

Sugerowana cena detaliczna:
13,50 zł/100g
Lavea

Naturalnemydla.pl

Więcej
Mydło organiczne żurawinowe

Sugerowana cena detaliczna:
13,50 zł/100g
Lavea

Naturalnemydla.pl

Więcej
Moim zdaniem
Stosujesz ręcznie robione, naturalne mydła?
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy