Przepisy z makaronem - od zapiekanek po pasty | ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Kuchnia 10 potraw z makaronem – najlepsze przepisy z makaronem

10 potraw z makaronem – najlepsze przepisy z makaronem

Makaron tradycyjnie kojarzy się nam z Włochami i jest to asocjacja całkiem słuszna. W słonecznej Italii nie tylko znają ponad 300 różnych kształtów mącznych klusek, ale i tysiące przepisów na ich przyrządzenie. Jak się okazuje, potrawy z makaronu należą do najulubieńszych przysmaków również w innych częściach świata, a unikalne, regionalne inspiracje smakowe są zdecydowanie warte wypróbowania. Oto 10 potraw z makaronem!

Dania z makaronem są proste i smaczne. Źródło: Bildagentur Zoonar GmbH/Shutterstock

Dania z makaronem są proste i smaczne. Źródło: Bildagentur Zoonar GmbH/Shutterstock
Spis treści

Geniusz makaronu tkwi w jego prostocie i różnorodności zarazem. Łatwo akceptowalny pszeniczny smak i doskonale sycące własności idą w parze z mnogością kształtów i sposobów zastosowania. Penne, spaghetti czy poczciwe kolanka doskonale przesiąkają aromatami,  będąc uniwersalnym elementem zup, sałatek, dań obiadowych mięsnych i wegańskich, a nawet deserów. Daj się zainspirować przepisami z różnych stron świata.

Włoskie dania na bazie makaronu

Zaczynamy od klasyki, jaką jest włoska „pasta”. Oprócz znanych na całym świecie spaghetti alla bolognese czy pasta alla carbonara, w południowym repertuarze znajdują się jednak również bardziej oryginalne i niezwykłe przepisy.

Gramigna alla salsiccia – makaron z kiełbasą

Składniki:

  • 160 g makaronu typu garmigna
  • 100 g włoskiej kiełbasy (salsiccia)
  • 1 mała cebula
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 80 ml śmietanki 18%

Przygotowanie:
Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie ze szczyptą soli. Gdy zmięknie, dodaj kiełbasę i posiekane liście rozmarynu. Zwiększ ogień, dodaj wino i mieszaj, aż całkiem wyparuje. Dodaj śmietankę i wymieszaj, a następnie krótko podduś wszystko razem. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, a po odcedzeniu dodaj do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. (źródło: https://www.lospicchiodaglio.it/)

Pappardelle all’anatra – makaron z kaczką

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml pasty z pomidorów
  • 250 ml czerwonego wina
  • 400 ml bulionu z kurczaka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść liści szałwii
  • 250 g makaronu papardelle
  • tarty parmezan

Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż posiekane warzywa przez ok. 10 minut. Dodaj obrane ze skóry i pokrojone w kawałki mięso i smaż, aż zmieni kolor z każdej strony. Dodaj rozgnieciony czosnek, a po chwili dolej wino, pastę pomidorową i 200 ml bulionu. Dorzuć przyprawy, sól kamienna, pieprz zielony, cukier i gotuj ok. godziny, dolewając bulionu w razie potrzeby. W międzyczasie ugotuj i odcedź makaron. Podawaj polany sosem z kaczki i posypany parmezanem. (źródło: https://thehappyfoodie.co.uk/)

 

Mac’n’cheese. Źródło: Sunny Forest/Shutterstock

Mac’n’cheese. Źródło: Sunny Forest/Shutterstock

 

Amerykańskie dania z makaronem

Włoscy imigranci w Stanach Zjednoczonych to nie tylko niesławna mafia, ale także liczne pizzerie i restauracje, które na stałe wpisały się do krajobrazu wielkich metropolii. Miłość do makaronu w Ameryce ewoluowała jednak w stronę prostych, sycących i kalorycznych dań, stanowiących dziś esencję tamtejszej kuchni.

Mac’n’cheese

Składniki:

  • 250 g makaronu typu kolanka
  • ¼ szklanki masła
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki startego sera cheddar
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 szczypta papryki w proszku

Przygotowanie:
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu i odcedź. Rozpuść masło na głębokiej patelni, dodaj mąkę i podsmaż. Zacznij powoli dolewać mleko nieustannie mieszając. Na koniec dodaj oba sery i gotuj na wolnym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Wyłóż makaron do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zalej sosem, a całość dokładnie wymieszaj. Bułkę tartą podsmaż na maśle i wyłóż na wierzch zapiekanki, po czym lekko oprósz papryką. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 175°C. (źródło: https://www.allrecipes.com/)

Spaghetti z klopsami

Składniki:

  • 500 g spaghetti
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • ¼ szklanki natki pietruszki
  • ¼ szklanki tartego parmezanu
  • 1 jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki płatków papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:
Spaghetti ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. W dużej misie wymieszaj mięso, bułkę tartą, natkę, jajko, parmezan, zgnieciony czosnek, płatki papryki i 1 łyżeczkę soli. W masy uformuj 16 klopsów. W patelni rozgrzej olej i usmaż na nim klopsy, nieustannie je obracając (ok. 10 minut). Przełóż klopsy na talerz, a na patelni podsmaż cebulę, dodaj pomidory i liść laurowy. Zmniejsz ogień, dodaj klopsy i duś na małym ogniu ok. 10 minut. Podawaj makaron z solidną porcją sosu i klopsów. (źródło: https://www.delish.com/)

 

Chiński makaron Lo mein. Fot. Sergii Koval/Shutterstock

 

Azjatyckie dania makaronowe

Nie wszyscy wiedzą, że makaron tak naprawdę wymyślili Chińczycy – do Europy przywędrował on dopiero w ramach geograficznych podbojów. Pierwsze wzmianki o pszenicznych kluskach pochodzą z początków naszej ery, ale najstarsze ślady produkcji szacowane są nawet na 4000 lat. Nic dziwnego, że makaron do dziś cieszy się w Azji wielką renomą, również w wersji ryżowej i gryczanej.

Lo mein – chiński makaron z kurczakiem

Składniki:

  • 1 ½ łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  •  ½ cebuli
  • 300 g kurczaka w kawałkach
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 6 zielonych cebulek
  • 500 g jajecznego chińskiego makaronu średniej grubości

SOS:

  • 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka chińskiego wina do gotowania lub Mirin
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu

Przygotowanie:
Skrobię zmieszaj z ciemnym sosem sojowym, tak, aby nie było grudek, a następnie dodaj pozostałe składniki sosu. 2 łyżki sosu wymieszaj z kurczakiem. W woku podgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż przez 30 sekund. Dodaj mięso i smaż ok. 1 minuty. Dodaj pokrojoną marchew i paprykę i smaż dalszych kilka minut. Dodaj ugotowany makaron, resztę sosu i 65 ml wody. Na koniec dorzuć posiekaną zieloną cebulkę i smaż jeszcze minutę. Podawaj natychmiast. (źródło: https://www.recipetineats.com/)

Makaronowa zupa z miso

Składniki:

  • 115 g gryczanego makaronu soba
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego korzenia imbiru
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼ szklanki miso
  • 170 g tofu
  • 55 g grzybów shiitake
  • 2 szklanki szpinak baby
  • 2 zielone cebulki

Przygotowanie:
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą. Na oleju podsmaż czosnek, cebulę, imbir z solą i pieprzem. Po 3 minutach dolej bulion i sos sojowy. Zagotuj i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu. Dodaj miso i dokładnie wymieszaj. Dorzuć pokrojone tofu, posiekane drobno grzyby i szpinak. Duś około 5 minut, po czym zdejmij z ognia, dodaj makaron i posiekaną cebulkę. Podawaj natychmiast. (źródło: https://www.purewow.com/)

7 pomysłów na dania z makaronem; opracowanie własne

 

Dania makaronowe z Afryki

Makaruna imbaukha – libijski przysmak jagnięcy

Składniki:

  • 500 g jagnięciny
  • 500 g makaronu typu cappellini
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 średnie cebule
  • 1 pomidor
  • 1 szklanka gotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 ziemniaki
  • 250 g dyni
  • 5 goździków
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Mięso pokrój na kawałki i podsmaż na maśle, aż zbrązowieje. Dodaj 1 posiekaną cebulę, pomidora, przecier i resztę przypraw. Zalej całość litrem wody i zagotuj. Na garnek nałóż nakładkę do gotowania na parze i włóż do niej makaron namoczony uprzednio w misce z wodą i odrobiną oleju. Pozostaw do gotowania na 45 minut, po czym zdejmij nakładkę. Przełóż makaron do misy i zalej go kilkoma chochlami wywaru z mięsa, a następnie przełóż z powrotem do nakładki. Dodaj pokrojone ziemniaki, resztę cebuli w krążkach oraz cieciorkę i gotuje na parze jeszcze 30 minut. Do mięsa dolej nieco wody, dodaj rodzynki oraz dynię i gotuj dalszych 15 minut. Gdy makaron będzie miękki, przełóż go do misy i posyp imbirem i cynamonem. Całość zalej gorącym rozpuszczonym masłem, a na wierzch wyłóż cebulę, cieciorkę, dynię, rodzynki i mięso. (źródło: https://libyanfood.blogspot.com/)

Pasta saltata – makaron po etiopsku

Składniki:

  • 2 duże żółte ziemniaki
  • ½ szklanki blanszowanych migdałów
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • ¼ szklanki siekanej szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki pasty harissa
  • 350 g makaronu typu penne
  • ¼ szklanki siekanej rukoli
  • ¼ szklanki siekanej bazylii

Przygotowanie: Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź zachowując 1 ½ szklanki wody z gotowania. Pokrój w małe kawałki. Na 1 łyżce oliwy podsmaż migdały, rozgnieciony czosnek i szalotkę. Smaż ok. 8 minut, aż migdały będą złote, a potem umieść zawartość patelni w mikserze wraz z sokiem z cytryny, pastą harissa, parmezanem i solą. Zmiksuj na gładką pastę stopniowo dolewając wodę z gotowania. W misie zmieszaj makaron, ziemniaki, rukolę i migdałową pastę, a wierzch posyp bazylią. (źródło: https://www.food.com/)

Makaron z makiem. Źródło: nada54/Shutterstock

 

A może makaron na słodko?

Tak samo jak ryż, makaron jest również doskonała bazą dla słodkich obiadów i deserów. To doskonała propozycja nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych, którzy lubią dogodzić sobie od czasu do czasu. Słodkie makarony są specjalnością środkowej części Europy.

Węgierski makaron z makiem

Składniki:

  • 500 g makaronu jajecznego
  • 4 łyżki masła
  • 100 g mielonego maku
  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie:
Makaron ugotuj, odcedź i przelej zimną wodą. Mak wymieszaj z cukrem pudrem. Masło rozpuść w mikrofali. Wymieszaj makaron, mak i masło i podawaj natychmiast. (źródło: https://budapestcookingclass.com/)

Czeska zapiekanka makaronowa z jabłkiem

Składniki:

  • 300 g drobnego makaronu
  • 100 g cukru brązowego
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500 g miękkiego twarogu
  • 4 jabłka
  • 3 łyżki siekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła
  • cynamon

Przygotowanie:
Makaron ugotuj, rodzynki namocz w odrobinie wody. Żółtka oddziel i ubij z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym oraz szczyptą cynamonu. Po trochu dodawaj twaróg i mieszaj. Jabłka obierz i pokrój na plasterki, a następnie dodaj wraz z rodzynkami do masy. Białka ubij na sztywno z resztą cukru, po czym dodaj do makaronu. Obie masy wymieszaj w natłuszczonej formie i zapiekaj 40 minut w temperaturze 180°C. (źródło: https://www.recepty.cz/)

Makaron na różne sposoby

Tak naprawdę nie ma składnika, którego nie dałoby się dorzucić do makaronu – od wszelkich warzyw i ziół po podroby i owoce morza. Przy współczesnym tempie życia to zdecydowanie jeden z najatrakcyjniejszych elementów diety, który może dopasowywać się również do zdrowego stylu życia.

 


Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, która oddała się pasji zgłębiania zagadek świata i pisania o nich. Specjalizuje się w ekologii, klimatologii i naukach przyrodniczo-naukowych. Żyje ponad granicami, dużo podróżuje, a w wolnym czasie pływa.

Bibliografia
  1. “26 Most Famous Pasta Dishes in Italy from Every Region” Italy Foodies, https://www.italyfoodies.com/blog/famous-pasta-dishes-in-italy, 3/08/2022;
  2. “100 Most Popular ITALIAN PASTA DISHES” Taste Atlas, https://www.tasteatlas.com/100-most-popular-pasta-dishes-in-italy, 3/08/2022;
  3. “10 American Pasta Dishes That Italians Think Are A Total Disgrace” BuzzFeed, https://www.buzzfeed.com/kptkh/10-american-pasta-dishes-that-italians-would-consi-9qkrxh4ivp, 3/08/2022;
  4. “The History of Noodles: How a Simple Food Became a Worldwide Staple” Justin McDonnell, https://www.theatlantic.com/china/archive/2013/08/the-history-of-noodles-how-a-simple-food-became-a-worldwide-staple/278637/, 3/08/2022;
  5. “23 Easy Asian Noodle Recipes You’ll Want to Add to Your Weekly Rotation” Taryn Pire, 3/08/2022;
  6. „4 Most Popular AFRICAN PASTA DISHES” Taste Atlas, https://www.tasteatlas.com/most-popular-pasta-dishes-in-africa, 3/08/2022;
4.7/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!