10 potraw z makaronem – najlepsze przepisy z makaronem
Makaron tradycyjnie kojarzy się nam z Włochami i jest to asocjacja całkiem słuszna. W słonecznej Italii nie tylko znają ponad 300 różnych kształtów mącznych klusek, ale i tysiące przepisów na ich przyrządzenie. Jak się okazuje, potrawy z makaronu należą do najulubieńszych przysmaków również w innych częściach świata, a unikalne, regionalne inspiracje smakowe są zdecydowanie warte wypróbowania. Oto 10 potraw z makaronem!
- Gramigna alla salsiccia – makaron z kiełbasą
- Pappardelle all’anatra – makaron z kaczką
- Mac’n’cheese
- Spaghetti z klopsami
- Lo mein – chiński makaron z kurczakiem
- Makaronowa zupa z miso
- Makaruna imbaukha – libijski przysmak jagnięcy
- Pasta saltata – makaron po etiopsku
- Węgierski makaron z makiem
- Czeska zapiekanka makaronowa z jabłkiem
- Makaron na różne sposoby
Geniusz makaronu tkwi w jego prostocie i różnorodności zarazem. Łatwo akceptowalny pszeniczny smak i doskonale sycące własności idą w parze z mnogością kształtów i sposobów zastosowania. Penne, spaghetti czy poczciwe kolanka doskonale przesiąkają aromatami, będąc uniwersalnym elementem zup, sałatek, dań obiadowych mięsnych i wegańskich, a nawet deserów. Daj się zainspirować przepisami z różnych stron świata.
Włoskie dania na bazie makaronu
Zaczynamy od klasyki, jaką jest włoska „pasta”. Oprócz znanych na całym świecie spaghetti alla bolognese czy pasta alla carbonara, w południowym repertuarze znajdują się jednak również bardziej oryginalne i niezwykłe przepisy.
Gramigna alla salsiccia – makaron z kiełbasą
Składniki:
- 160 g makaronu typu garmigna
- 100 g włoskiej kiełbasy (salsiccia)
- 1 mała cebula
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 80 ml śmietanki 18%
Przygotowanie:
Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie ze szczyptą soli. Gdy zmięknie, dodaj kiełbasę i posiekane liście rozmarynu. Zwiększ ogień, dodaj wino i mieszaj, aż całkiem wyparuje. Dodaj śmietankę i wymieszaj, a następnie krótko podduś wszystko razem. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, a po odcedzeniu dodaj do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. (źródło: https://www.lospicchiodaglio.it/)
Pappardelle all’anatra – makaron z kaczką
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 piersi z kaczki
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml pasty z pomidorów
- 250 ml czerwonego wina
- 400 ml bulionu z kurczaka
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka cukru
- garść liści szałwii
- 250 g makaronu papardelle
- tarty parmezan
Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż posiekane warzywa przez ok. 10 minut. Dodaj obrane ze skóry i pokrojone w kawałki mięso i smaż, aż zmieni kolor z każdej strony. Dodaj rozgnieciony czosnek, a po chwili dolej wino, pastę pomidorową i 200 ml bulionu. Dorzuć przyprawy, sól kamienna, pieprz zielony, cukier i gotuj ok. godziny, dolewając bulionu w razie potrzeby. W międzyczasie ugotuj i odcedź makaron. Podawaj polany sosem z kaczki i posypany parmezanem. (źródło: https://thehappyfoodie.co.uk/)
Amerykańskie dania z makaronem
Włoscy imigranci w Stanach Zjednoczonych to nie tylko niesławna mafia, ale także liczne pizzerie i restauracje, które na stałe wpisały się do krajobrazu wielkich metropolii. Miłość do makaronu w Ameryce ewoluowała jednak w stronę prostych, sycących i kalorycznych dań, stanowiących dziś esencję tamtejszej kuchni.
Mac’n’cheese
Składniki:
- 250 g makaronu typu kolanka
- ¼ szklanki masła
- 2 ½ szklanki mąki
- 3 szklanki mleka
- 2 szklanki startego sera cheddar
- ½ szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki bułki tartej
- 1 szczypta papryki w proszku
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu i odcedź. Rozpuść masło na głębokiej patelni, dodaj mąkę i podsmaż. Zacznij powoli dolewać mleko nieustannie mieszając. Na koniec dodaj oba sery i gotuj na wolnym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Wyłóż makaron do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zalej sosem, a całość dokładnie wymieszaj. Bułkę tartą podsmaż na maśle i wyłóż na wierzch zapiekanki, po czym lekko oprósz papryką. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 175°C. (źródło: https://www.allrecipes.com/)
Spaghetti z klopsami
Składniki:
- 500 g spaghetti
- 500 g mielonej wołowiny
- 1/3 szklanki bułki tartej
- ¼ szklanki natki pietruszki
- ¼ szklanki tartego parmezanu
- 1 jajo
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki płatków papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szklanki posiekanej cebuli
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
Spaghetti ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. W dużej misie wymieszaj mięso, bułkę tartą, natkę, jajko, parmezan, zgnieciony czosnek, płatki papryki i 1 łyżeczkę soli. W masy uformuj 16 klopsów. W patelni rozgrzej olej i usmaż na nim klopsy, nieustannie je obracając (ok. 10 minut). Przełóż klopsy na talerz, a na patelni podsmaż cebulę, dodaj pomidory i liść laurowy. Zmniejsz ogień, dodaj klopsy i duś na małym ogniu ok. 10 minut. Podawaj makaron z solidną porcją sosu i klopsów. (źródło: https://www.delish.com/)
Azjatyckie dania makaronowe
Nie wszyscy wiedzą, że makaron tak naprawdę wymyślili Chińczycy – do Europy przywędrował on dopiero w ramach geograficznych podbojów. Pierwsze wzmianki o pszenicznych kluskach pochodzą z początków naszej ery, ale najstarsze ślady produkcji szacowane są nawet na 4000 lat. Nic dziwnego, że makaron do dziś cieszy się w Azji wielką renomą, również w wersji ryżowej i gryczanej.
Lo mein – chiński makaron z kurczakiem
Składniki:
- 1 ½ łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- 300 g kurczaka w kawałkach
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 6 zielonych cebulek
- 500 g jajecznego chińskiego makaronu średniej grubości
SOS:
- 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka chińskiego wina do gotowania lub Mirin
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
Przygotowanie:
Skrobię zmieszaj z ciemnym sosem sojowym, tak, aby nie było grudek, a następnie dodaj pozostałe składniki sosu. 2 łyżki sosu wymieszaj z kurczakiem. W woku podgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż przez 30 sekund. Dodaj mięso i smaż ok. 1 minuty. Dodaj pokrojoną marchew i paprykę i smaż dalszych kilka minut. Dodaj ugotowany makaron, resztę sosu i 65 ml wody. Na koniec dorzuć posiekaną zieloną cebulkę i smaż jeszcze minutę. Podawaj natychmiast. (źródło: https://www.recipetineats.com/)
Makaronowa zupa z miso
Składniki:
- 115 g gryczanego makaronu soba
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego korzenia imbiru
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- ¼ szklanki miso
- 170 g tofu
- 55 g grzybów shiitake
- 2 szklanki szpinak baby
- 2 zielone cebulki
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą. Na oleju podsmaż czosnek, cebulę, imbir z solą i pieprzem. Po 3 minutach dolej bulion i sos sojowy. Zagotuj i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu. Dodaj miso i dokładnie wymieszaj. Dorzuć pokrojone tofu, posiekane drobno grzyby i szpinak. Duś około 5 minut, po czym zdejmij z ognia, dodaj makaron i posiekaną cebulkę. Podawaj natychmiast. (źródło: https://www.purewow.com/)
Dania makaronowe z Afryki
Makaruna imbaukha – libijski przysmak jagnięcy
Składniki:
- 500 g jagnięciny
- 500 g makaronu typu cappellini
- 3 łyżki klarowanego masła
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 średnie cebule
- 1 pomidor
- 1 szklanka gotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka rodzynek
- 2 ziemniaki
- 250 g dyni
- 5 goździków
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Mięso pokrój na kawałki i podsmaż na maśle, aż zbrązowieje. Dodaj 1 posiekaną cebulę, pomidora, przecier i resztę przypraw. Zalej całość litrem wody i zagotuj. Na garnek nałóż nakładkę do gotowania na parze i włóż do niej makaron namoczony uprzednio w misce z wodą i odrobiną oleju. Pozostaw do gotowania na 45 minut, po czym zdejmij nakładkę. Przełóż makaron do misy i zalej go kilkoma chochlami wywaru z mięsa, a następnie przełóż z powrotem do nakładki. Dodaj pokrojone ziemniaki, resztę cebuli w krążkach oraz cieciorkę i gotuje na parze jeszcze 30 minut. Do mięsa dolej nieco wody, dodaj rodzynki oraz dynię i gotuj dalszych 15 minut. Gdy makaron będzie miękki, przełóż go do misy i posyp imbirem i cynamonem. Całość zalej gorącym rozpuszczonym masłem, a na wierzch wyłóż cebulę, cieciorkę, dynię, rodzynki i mięso. (źródło: https://libyanfood.blogspot.com/)
Pasta saltata – makaron po etiopsku
Składniki:
- 2 duże żółte ziemniaki
- ½ szklanki blanszowanych migdałów
- ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- ¼ szklanki siekanej szalotki
- 2 ząbki czosnku
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki pasty harissa
- 350 g makaronu typu penne
- ¼ szklanki siekanej rukoli
- ¼ szklanki siekanej bazylii
Przygotowanie: Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź zachowując 1 ½ szklanki wody z gotowania. Pokrój w małe kawałki. Na 1 łyżce oliwy podsmaż migdały, rozgnieciony czosnek i szalotkę. Smaż ok. 8 minut, aż migdały będą złote, a potem umieść zawartość patelni w mikserze wraz z sokiem z cytryny, pastą harissa, parmezanem i solą. Zmiksuj na gładką pastę stopniowo dolewając wodę z gotowania. W misie zmieszaj makaron, ziemniaki, rukolę i migdałową pastę, a wierzch posyp bazylią. (źródło: https://www.food.com/)
A może makaron na słodko?
Tak samo jak ryż, makaron jest również doskonała bazą dla słodkich obiadów i deserów. To doskonała propozycja nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych, którzy lubią dogodzić sobie od czasu do czasu. Słodkie makarony są specjalnością środkowej części Europy.
Węgierski makaron z makiem
Składniki:
- 500 g makaronu jajecznego
- 4 łyżki masła
- 100 g mielonego maku
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Makaron ugotuj, odcedź i przelej zimną wodą. Mak wymieszaj z cukrem pudrem. Masło rozpuść w mikrofali. Wymieszaj makaron, mak i masło i podawaj natychmiast. (źródło: https://budapestcookingclass.com/)
Czeska zapiekanka makaronowa z jabłkiem
Składniki:
- 300 g drobnego makaronu
- 100 g cukru brązowego
- 3 łyżki rodzynek
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 500 g miękkiego twarogu
- 4 jabłka
- 3 łyżki siekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki masła
- cynamon
Przygotowanie:
Makaron ugotuj, rodzynki namocz w odrobinie wody. Żółtka oddziel i ubij z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym oraz szczyptą cynamonu. Po trochu dodawaj twaróg i mieszaj. Jabłka obierz i pokrój na plasterki, a następnie dodaj wraz z rodzynkami do masy. Białka ubij na sztywno z resztą cukru, po czym dodaj do makaronu. Obie masy wymieszaj w natłuszczonej formie i zapiekaj 40 minut w temperaturze 180°C. (źródło: https://www.recepty.cz/)
Makaron na różne sposoby
Tak naprawdę nie ma składnika, którego nie dałoby się dorzucić do makaronu – od wszelkich warzyw i ziół po podroby i owoce morza. Przy współczesnym tempie życia to zdecydowanie jeden z najatrakcyjniejszych elementów diety, który może dopasowywać się również do zdrowego stylu życia.

Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, która oddała się pasji zgłębiania zagadek świata i pisania o nich. Specjalizuje się w ekologii, klimatologii i naukach przyrodniczo-naukowych. Żyje ponad granicami, dużo podróżuje, a w wolnym czasie pływa.
Opublikowany: 26 września, 2024 | Zaktualizowany: 25 lipca, 2025
- “26 Most Famous Pasta Dishes in Italy from Every Region” Italy Foodies, https://www.italyfoodies.com/blog/famous-pasta-dishes-in-italy, 3/08/2022;
- “100 Most Popular ITALIAN PASTA DISHES” Taste Atlas, https://www.tasteatlas.com/100-most-popular-pasta-dishes-in-italy, 3/08/2022;
- “10 American Pasta Dishes That Italians Think Are A Total Disgrace” BuzzFeed, https://www.buzzfeed.com/kptkh/10-american-pasta-dishes-that-italians-would-consi-9qkrxh4ivp, 3/08/2022;
- “The History of Noodles: How a Simple Food Became a Worldwide Staple” Justin McDonnell, https://www.theatlantic.com/china/archive/2013/08/the-history-of-noodles-how-a-simple-food-became-a-worldwide-staple/278637/, 3/08/2022;
- “23 Easy Asian Noodle Recipes You’ll Want to Add to Your Weekly Rotation” Taryn Pire, 3/08/2022;
- „4 Most Popular AFRICAN PASTA DISHES” Taste Atlas, https://www.tasteatlas.com/most-popular-pasta-dishes-in-africa, 3/08/2022;






