Jak przechowywać owoce i warzywa, by móc cieszyć się ich świeżością jak najdłużej?
Sezon na warzywa i owoce w pełni. Choć mamy ich pod dostatkiem to i tak nie lubimy, gdy się psują. To czyste marnotrawstwo. Zastanawiacie się, jak je przechowywać, by wydłużyć ich przydatność? Oto kilka sposobów.
Segregować i nie żałować
Warzywa i owoce to rośliny wrażliwe na etylen. Paradoksalnie niektóre z nich też go wytwarzają. Dlatego przechowywanie tych produkujących etylen z tymi wrażliwymi na jego obecność nie jest dobrym pomysłem. Czego więc nie łączyć?
Owoce i warzywa produkujące etylen to:
• banany
• gruszki
• morele
• melony
• jabłka
• mango
• śliwki
• papryki
• pomidory
• kiwi
A rośliny wrażliwe na etylen to:
• arbuzy
• dynie
• ziemniaki
• bakłażany
• sałata
• rzodkiewki
• szparagi
• brokuły
• marchewki
• ogórki
Sposób i miejsce przechowywania
Każda roślina jest inna i ma swoje „upodobania”. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek, które dotyczą poszczególnych warzyw i owoców:
• Pomidory – warto przechowywać zwrócone szypułką do góry.
• Ziemniaki i cebule – dobrze znoszą przechowywanie w ciemnych pomieszczeniach.
• Owoce miękkie (jagody, truskawki, porzeczki) – warto przechowywać wraz z szypułkami
równomiernie rozłożone na półmisku (nigdy w foliowej reklamówce).
• Zielenina – owinięcie liści ręcznikiem papierowym opóźnia gnicie, ponieważ wchłania nadmiar wody.
• Banany – kupowanie zielonych pozwoli na dłuższe przechowywanie. A owinięcie końcówek folią
aluminiową ogólnie wydłuży ich przydatność do spożycia.
Czego nie trzymać w lodówce?
Niektóre owoce i warzywa nie lubią zimna. Przede wszystkim są to banany i awokado. Tak samo cytryny poza lodówką są w stanie wytrzymać nawet 2 tygodnie. Jeśli chodzi o warzywa, to pomidory, ogórki i cukinie w lodówce szybko stracą smak i mogą zgnić. Podobnie jest z cebulą, czosnkiem i ziemniakami. Takie owoce i warzywa najlepiej trzymać w miejscu suchym i ciepłym – najlepiej w oddzielnych koszykach na blacie kuchennym i pod żadnym pozorem w reklamówkach.
Jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce?
Najlepiej w specjalnej szufladzie, która została do tego przeznaczona. Najczęściej jest ona oznaczona przez producenta. Przed włożeniem roślin do pojemnika możecie również wyłożyć jego dno ścierką, która będzie pochłaniać wilgoć. W ten sposób „wydzieliny” z roślin nie będą przyśpieszać procesów gnilnych.Pamiętajcie jednak, żeby ją wymieniać (minimum raz w tygodniu). Oczywiście przed włożeniem warto również wyjąć warzywa i owoce ze sklepowych opakowań, umyć i dokładnie osuszyć.
Jak wydłużyć świeżość warzyw i owoców – podsumowanie
Owoce i warzywa wprowadzają do diety kolor, aromat i smak. Trudno się dziwić, że w sezonie kupujemy ich bardzo dużo. Niestety, źle przechowywane mogą się szybko psuć. Na szczęście dzięki naszym wskazówkom od dziś wiecie, jak wydłużyć ich przydatność do spożycia.
A co z nich zrobić, gdy macie ich pod dostatkiem, ale typowe sałatki już się Wam znudziły? Sposobów na przygotowanie przetworów, czy też dań z warzyw i owoców na kilka dni jest mnóstwo. Tysiące z nich znajdziecie na stronie przepisy.pl.
art. sponsorowany
Dużo ciekawych porad dotyczących przechowywania warzy i owoców znajduje się na stronie https://poradzimy24.pl/
U mnie owoce czy warzywa długo nie leżą , bo lubimy je w domu jeść, a jak już są bardzo dojrzałe to koktajle z nich robimy. Dolewamy do nich mleka jeśli robimy z owoców albo mineralnej cisowianki jak z warzyw i tak pijemy te zdrowe i drogocenne w witaminy napoje