Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie i zdrowe śniadanie
Ekologia.pl Styl życia Kuchnia Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie i zdrowe śniadanie

Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie i zdrowe śniadanie

Pasty do kanapek to produkty, który doskonale sprawdzą się nie tylko jako imprezowa przekąska, lecz także jako element szybkiego i pożywnego śniadania, które możemy przygotować w kilka chwil. Możliwość samodzielnego decydowania o ich składzie sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony dodatek do chleba.

pixabay.com

pixabay.com

Pastę kanapkową możemy przyrządzić z rozmaitych składników – spośród tysiąca dostępnych przepisów, zarówno weganin, wegetarianin, jak i mięsożerca znajdzie coś dla siebie.

Oto kilka prostych w przygotowaniu i smacznych propozycji na zdrowe śniadanie:

Pasta z czerwonej fasoli z miętą

Składniki:

Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy aż stanie się miękka. Suszone pomidory, czosnek, (ostygniętą) fasolę, miętę, oliwę i przyprawy wrzucamy razem do blendera i miksujemy. Gotowa pasta doskonale komponuje się z pełnoziarnistym, ciemnym pieczywem.

Pasta z wędzonego tofu i papryki

Składniki:

Przygotowanie:
Paprykę smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie studzimy. Kiedy będzie miała temperaturę pokojową, wrzucamy ją razem z resztą składników do blendera i miksujemy na gładką masę.

Pasta z czerwonej fasoli z tymiankiem

Składniki:

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy, zaś natkę pietruszki myjemy, pozbawiamy twardych części łodyg i siekamy. Następnie wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera.


Pasta z bobu

Składniki:

Przygotowanie:
Bób gotujemy, studzimy i obieramy. Słonecznik lekko podprażamy na patelni i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Młode cebulki i czosnek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojony szczypiorek i odrobinę soli. Wszystko mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Bób blendujemy z sosem sojowym, jogurtem, czosnkiem i cebulką. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i wszystko raz jeszcze miksujemy.
Smacznego!

Alicja Chrząszcz
Bibliografia
  1. www.agataberry.pl; 2017-03-18;
  2. www.agamasmaka.pl; 2017-03-18;
4.8/5 - (6 votes)
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

tutaj jest kilka niezłych pomysłów https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/pasty-kanapkowe-i-smarowidla

Łososiowa najepsza i polecam jeszcze z tuńczyka z oliwkami… braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/pasty-kanapkowe-i-smarowidla