Zupa ogórkowa - właściwości i skład. Przepis na zupę ogórkową
Ekologia.pl Styl życia Kuchnia Zupa ogórkowa – właściwości i skład. Przepis na zupę ogórkową

Zupa ogórkowa – właściwości i skład. Przepis na zupę ogórkową

Zupy są domeną polskiej kuchni. Prawdziwy obiad w naszym kraju składa się z zupy i drugiego dania. Każdy z nas ma swoje ulubione pierwsze danie, ale zupa ogórkowa – obok rosołu i pomidorowej – znajduje się w czołówce tych najbardziej lubianych. Nic w tym dziwnego, ponieważ zupa na bazie ogórków kiszonych ma swój charakter i znacznie bardziej wyrazisty smak od pozostałych. Co warto wiedzieć o zupie ogórkowej? Jak ją przygotować?

Zupa ogórkowa to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, fot. shutterstock

Zupa ogórkowa to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, fot. shutterstock
Spis treści

Zupa ogórkowa – co to takiego?

Zupa ogórkowa to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. To zupa gotowana na wywarze mięsnym (zazwyczaj na żeberkach), włoszczyźnie (marchewka, pietruszka, seler, por), z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz) oraz z dodatkiem startych na tarce kiszonych ogórków (wraz z ich zalewą) i ziemniaków. To jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych polewek w Polsce. Zupa ogórkowa jest nieco pracochłonna, ale łatwa w wykonaniu. Najlepiej zajadać się nią w okresie jesienno-zimowym, ponieważ posiada właściwości rozgrzewające organizm. Natomiast latem można ją przyrządzać w postaci kremu i podawać z grzankami, ponieważ najlepiej smakuje na zimno.

Co wyróżnia zupę ogórkową na tle innych polskich zup? To przed wszystkim kwaśny i wyrazisty smak, niebywały aromat i unikalna receptura sprawiają, że ta potrawa ma wielu miłośników w naszym kraju, ale także zjednuje sobie coraz więcej zwolenników w odwiedzających nasz kraj turystów. Zupa ogórkowa jest nie tylko bardzo sycąca, ale także niezwykle zdrowa i niskokaloryczna.

To bardzo lekka propozycja obiadowa, dlatego z czystym sumieniem można ją polecić wszystkim odchudzającym się i dbającym o linię. Szczególnie jeśli przygotowana zostanie na wywarze z warzyw, ewentualnie z dodatkiem chudego mięsa. Dopiero dodatek śmietany sprawia, że zupa staje się wysokokaloryczna, warto więc przekonać się do niezabielanej zupy ogórkowej. 

Właściwości prozdrowotne zupy ogórkowej

Największym bogactwem zupy ogórkowej są ogórki kiszone, ponieważ to one dostarczają najwięcej witamin i minerałów. Warzywo to jest jednym z produktów polecanych w diecie odchudzającej, ponieważ wspomaga proces przemiany materii, przyspiesza utratę zbędnych kilogramów oraz pozbywa się nadmiaru wody z organizmu. W 100 gramach mamy zaledwie około 8 kcal! Jakie składniki odżywcze znajdziemy w ogórkach kiszonych? To skarbnica witaminy A, C, K i kwasu foliowego, a do tego zawiera takie pierwiastki jak: fosfor, magnez, mangan czy potas. W procesie kiszenia ogórek zyskuje na wartościach odżywczych, stając się panaceum na różne dolegliwości naszego organizmu. Ponadto w takiej postaci jest on także lepiej przyswajalny przez nasz organizm. Przede wszystkim zbawienne wpływa na układ moczowy, zapewniając prawidłową filtrację nerek, a tym samym zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej. Co więcej, sam sok z ogórka kiszonego likwiduje zaparcia, polecany jest przy występowaniu nadkwasoty żołądka, a także robaczycy jelitowej u dzieci.

Podstawą zupy ogórkowej są kiszone ogórki, które zawierają wiele cennych składników odżywczych, fot. shutterstock

Jakie substancje odżywcze znajdują się w zupie ogórkowej?

  • Włoszczyzna: beta-karoten, fosfor, wapń, żelazo, witamina K, witamina H, witamina E, witamina B1, B2 i B6.
  • Ziemniak: błonnik, fosfor, magnez, potas, wapń, witamina A, witamina C, witamina PP, witamina B3.
  • Liść laurowy: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo, witamina A, witamina C, kwas foliowy, witamina B6, niacyna, ryboflawina, tiamina.
  • Ziele angielskie: cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, selen, sód, wapń, żelazo, niacyna, witamina B1 i B6, foliany, witamina C.


Taki zbór witamin i minerałów sprawia, że zupa ogórkowa zalicza się do najzdrowszych zup. Potas odpowiedzialny jest za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych. Cynk określa strukturę niektórych białek, obniża poziom cholesterolu, ma wpływ na przyswajalność niektórych witamin oraz dba o prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Magnez decyduje o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Wapń stanowi podstawę tkanki łącznej, kości i zębów oraz uczestniczy w krzepnięciu krwi i regulacji niektórych hormonów. Witamina A niezbędna jest w procesie widzenia, wzmacnia także układ odpornościowy i poprawia wygląd skóry. Beta-karoten wspomaga odporność, ma zbawienny wpływ na cerę trądzikową oraz jest silnym przeciwutleniaczem. Witamina E spowalnia procesy starzenia się skóry i uelastycznia ją. Miedź chroni przed osteoporozą, zwiększa odporność organizmu, wpływa na dobrą pracę mózgu, a nawet hamuje rozwój bakterii. Witamina C podnosi odporność organizmu i jest znakomitym źródłem antyoksydantów.

Opracowanie własne na podstawie: https://polishhousewife.com/ogorkowa-polish-sour-pickle-soup/

Zupa ogórkowa w kuchni

Tradycyjną zupę ogórkową

Składniki na ok. 7-8 porcji:

  • 500 g żeberek wieprzowych (lub innego dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
  • 2,5 l wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • ok. 500 g ogórków kiszonych, najlepiej w zalewie (waga podana bez zalewy)
  • 100 g śmietanki do zup
  • posiekany koperek
  • masło i olej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso opłukujemy zimną wodą, wkładamy do garnka i zalewamy 2,5 litrami zimnej wody i doprowadzamy do zagotowania. W międzyczasie zbieramy powstałą tzw. szumowinę, czyli biało-szarą pianę. Zmniejszamy temperaturę palnika na niską, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso przez około godzinę. Po upływie tego czasu dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i gotujemy kolejne dwie godziny. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: myjemy i obieramy ze skórki. Marchewki, pietruszki i selera kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Por przekrajamy wzdłuż na pół lub ćwiartki i kroimy. Podsmażamy na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawiamy na bok. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z zalewy, ale zachowujemy ją. Ogórki podsmażamy na 2 łyżkach masła przez parę minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po 1,5 godzinie gotowania wywaru wyciągamy z niego mięso i pozostawiamy je do ostygnięcia. Do roztworu dodajemy podsmażone warzywa i łyżkę soli. Gotujemy przez około 5 minut i dodajemy ziemniaki. Gdy te ostatnie będą prawie miękkie, dodajemy ogórki i gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Na końcu dodajemy por i zalewę z ogórków. Zagotowujemy i ściągamy z palnika. Na koniec dodajemy śmietanę, koperek i kawałki mięsa. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.


Krem ogórkowy

Składniki na 4 porcje:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 5 średnich ziemniaków
  • 10 średnich ogórków kiszonych
  • 1 litr wody
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie:
Skrzydełka moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie odcedzamy je i ponownie zalewamy je wodą i zagotowujemy. Wyciągamy powstałe „szumowiny”. Dodajemy pokrojonego pora, przyprawy oraz starte na tarce jarzynowej marchewkę, selera, pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy starte kiszone ogórki wraz z ich zalewą. Gotujemy wszystko jeszcze przez 15 minut. Zupę miksujemy blenderem, zaprawiamy śmietaną oraz dodajemy obrane od kości mięso z kurczaka. Danie podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym, ale świetnie sprawdzi się również w zestawieniu z gotowanym ryżem.

Kwaśny i wyrazisty smak, niebywały aromat i unikalna receptura sprawiają, że ta potrawa ma wielu miłośników w naszym kraju, fot. shutterstock

Czy warto jeść zupę ogórkową?

Zupę ogórkowa można jeść bardzo często i nigdy się nie znudzi. Jej wyrazisty smak sprawia, że znajduje się w czołówce najbardziej lubianych zup w Polsce. Za sprawą znajdujących się w niej różnorodnych warzyw i mięsa jest zupą bardzo zdrową, sycącą oraz rozgrzewającą. Dostarcza wielu cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego też z tych względów zupa ogórkowa jak najczęściej powinna pojawiać się na naszym stole.  

Klaudia Kwiatkowska
Bibliografia
  1. https://www.thespruceeats.com/pickle-soup-from-gwizdaly-village-recipe-1137106; 2020-04-08;
  2. https://polishhousewife.com/ogorkowa-polish-sour-pickle-soup/; 2020-04-08;
  3. https://www.helengraves.co.uk/polish-cucumber-soup-recipe/; 2020-04-08;
  4. https://www.washingtonpost.com/recipes/sour-cucumber-soup-ogorkowa/13178/; 2020-04-08;
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325124#are-pickles-good-for-you; 2020-04-08;
  6. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-pickles-good-for-you#how-to-pickle-cucumbers; 2020-04-08;
4.8/5 - (10 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Kocham ogórkową, ale aby wyszła pyszna ogórki muszą być dobrej jakości. U mnie przeważnie te od mamy albo krakusa

nawet dobre składniki. co do ilości trzeba zrobić parę zup i samemu sobie ogarnąć. najlepsza ogórczana jest z jajkiem na twardo wkrojonym pod koniec gotowania, na listr wody 2 jajka. zamiast śmietany 18 % epiej śmietankę słodką 30% zmieszaną z żółtkiem jaj. na 2 litry 100ml i 1 żółtko, na 4litry 2xwięcej