Przepis na frytki z pasternaku zapiekane z parmezanem
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Pasternakowe frytki zapiekane z parmezanem

Pasternakowe frytki zapiekane z parmezanem

Zdrowe frytki? Niemożliwe? A jednak! Choć trudno zastąpić tradycyjne frytki z ziemniaków, to frytki z korzenia pasternaku mogą stanowić smaczną i przede wszystkim zdrowszą alternatywę dla tego popularnego, tłustego dania.

fot. shutterstock

fot. shutterstock

Dlaczego akurat pasternak? Bo wielki powrót do naszego menu warzyw, o których zapomnieliśmy, to jeden z najciekawszych kulinarnych trendów ostatnich miesięcy. Pasternak, który – traktowany kiedyś jako pasza dla zwierząt – coraz częściej pojawia się na naszych stołach.

Czym właściwie jest pasternak? W starożytnej Grecji i Rzymie podawano go do stołu przed innymi potrawami dla pobudzenia apetytu. W Polsce królował na stołach zanim pojawiła się marchewka czy ziemniaki. Pasternak podobny jest do pietruszki, zdecydowanie jednak pietruszką nie jest – ma niespotykany, słodkawy smak. Zresztą i w wyglądzie można dostrzec subtelne różnice. 

Poza tym ma wszechstronne działanie lecznicze – zapobiega powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych, obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo i uspokajająco.

Przepis na pasternakowe frytki z parmezanem

Składniki:

Przygotowanie:
Blaszkę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i smarujemy masłem. W miseczce bądź w głębokim talerzu rozstrzepujemy dwa białka z oregano. Można do nich dosypać odrobinę przyprawy bądź doprawić delikatnie solą i pieprzem, obok na talerzyk wysypujemy tarty parmezan. Następnie każdy kawałek pasternaku wkładamy do rozbełtanych jajek, potem obtaczamy w startym parmezanie i wykładamy blaszkę. Całość posypujmy świeżym rozmarynem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 20-25 minut, aż pasternak się zarumieni. Serwujemy z humusem albo z sosem czosnkowym. Pasternak pokryty chrupiącą skórką z parmezanu może być też idealnym dodatkiem do dań.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. Przepis pochodzi z: Sprouted Kitchen;
4.9/5 - (15 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Rozmaryn jest wspanialy, pasuje do zwykłych frytek i do cykorii duszonej.

To musi być pyszne:)

Tylko ta aluminiowa folia zepsuła wszystko.