Postaw na klasyczną pomidorówkę z gwiazdą
Podczas wiosny najlepiej smakują nam lekkie, a jednocześnie sycące posiłki. Świetnie sprawdzają się w takim wypadku wszelkiego rodzaju zupy. My polecamy pomidorową, którą w ramach urozmaicenia można wzbogacić makaronem w kształcie gwiazdek.
Ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa, a trafiły do nas za sprawą Kolumba, który dotarł na ten kontynent w 1492 roku. Do Polski, podobnie jak i wiele innych ogrodowych smakołyków, sprowadziła je królowa Bona.
Jednak kariera pomidora w Europie miała trudne początki. „To dziwna roślina, nie spotykana w tym kraju poza ogrodami niektórych zielarzy… i niebezpiecznie jej używać” pisał Dodoens w„Historii roślin” w 1578 roku. Z kolei włoski botanik Matthiolus nazwał je „mala insana”, czyli „owoc niezdrowy”. Podejrzewano, że zjedzenie pomidora wywoływało miłosny szał, przez co owoce ten nazywano także „jabłkiem miłości”.
Na szczęście dość szybko odkryto, że zła sława pomidora nie ma żadnego odbicia w rzeczywistości i zaczęto doceniać jego walory smakowe i zdrowotne. Obecnie w Polsce są drugim po ziemniakach najczęściej spożywanym warzywem, szczególnie pod postacią klasycznej „pomidorówki”
Zupa pomidorowa z gwiazdką
Składniki:
- wywar warzywny – 2 l
- świeże pomidory lub pomidory z puszki krojone – 1 puszka ok. 400g
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- makaron
- sól, pieprz do smaku
- kwaśna śmietana 18 proc. – 150ml
- natka pietruszki
- żółty ser
Przygotowanie:
Na wolnym ogniu gotujemy wywar z warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, pietruszka, seler, czosnek). Dodajemy świeże pomidory, ew. z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i wymieszać), następnie całość połączyć ze sobą. Następnie gotujemy makaron i dokładnie odcedzamy. Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki lub startym serem.
Smacznego!
- Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczki.;







Bardzo ciekawy artykuł