Żółta herbata - zastosowanie i właściwości zdrowotne żółtej herbaty
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Prozdrowotne właściwości żółtej herbaty

Prozdrowotne właściwości żółtej herbaty

Składająca się z precyzyjnie wyselekcjonowanych młodych liści wraz z pączkami żółta herbata produkowana jest w Chinach już od starożytności. Stanowi ona przedmiot pożądania wielu koneserów, jako że dostęp do niej jest mocno limitowany, a sam smak cesarskiego napoju uznaje się za jedyny w swoim rodzaju. Bez echa nie przechodzą też prozdrowotne właściwości huángchá.

pixabay.com

pixabay.com


Przed wiekami zaszczytu picia żółtej herbaty mógł dostąpić jedynie cesarz. Do dziś napój ten określa się mianem „cesarskiego”, a sam proces wytwarzania jego bazy jest niezwykle złożony. Znalezienie na polskim rynku oryginalnej huángchá jest dość trudne, jednak wciąż – możliwe.

Herbata z czekoladową nutą
Poszczególne rodzaje żółtych herbat stanową grupę pośrednią między herbatami zielonymi a tzw. oolongami. Zebrane wczesną wiosną młode liście herbaty żółtej są poddawane procesowi zwanemu men dui, w którym ulegają fermentacji nieenzymatycznej. Właściwie przygotowany napar z jej suszu ma barwę jasnożółtą, świeży, delikatny smak i piękny aromat z lekką nutą czekolady.

Sposób na detoks i spokojny sen
Susz przeznaczony do produkcji żółtej herbaty stanowi bogactwo flawonoidów, które zapobiegają chorobom nowotworowym i schorzeniom związanym z wiekiem. Co więcej, ze względu na niską zawartość kofeiny (0,35%), napój ten zaleca się osobom z nadciśnieniem, cierpiącym na bezsenność i podatnym na problemy trawienne. Żółta herbata wyróżnia się także silnymi właściwościami oczyszczającymi – obecne w niej związki potrafią wiązać toksyny, które są później z łatwością wyprowadzane z organizmu. Regularne picie cesarskiej herbaty działa relaksująco i uspokajająco – z tego względu warto po nią sięgać w czasie zwiększonego napięcia emocjonalnego.

Rytuał picia żółtej herbaty
Aby wydobyć niepowtarzalny smak i aromat żółtej herbaty, należy ją parzyć przez ok. 5 minut, zalewając susz wodą o temperaturze nie większej niż 80 stopni C. Większość gatunków cesarskiej herbaty można zaparzać tylko raz, dlatego warto powoli i w spokoju celebrować jej picie.

Alicja Chrząszcz

Źródło: www.bonavita.pl

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

5/5 - (6 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Żółtą herbatę piję zdecydowanie najrzadziej. Najbardziej smakuje mi zielona oraz czarna. W sumie picie każdej herbaty może mieć pozytywny wpływ dla zdrowia, więc większość takich produktów stoi ze sobą na równi. Zamawiam często herbatę na SzlachetnySmak.pl, bo takie specjalistyczne sklepy mają do zaoferowania znacznie bardziej wartościowe produkty niż sklepy sieciowe. :)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!