Przepisy na pobudzające koktajle herbaciane
Wiosna, mimo że jest jedną z najpiękniejszych pór roku, często wiąże się z nagłym spadkiem sił witalnych naszego organizmu. Przesilenie wiosenne objawia się przemęczeniem, problemami z koncentracją, sennością oraz bólem stawów. Takie samopoczucie sprawia, że zamiast cieszyć się z wiosny, martwimy się o swoje zdrowie. Na szczęście proste w przygotowaniu herbaciane koktajle regeneracyjne pomogą nam szybko stanąć na nogi.
Koktajl wspomagający trawienie
Lecznicze właściwości herbaty są znane ludzkości od wieków. Jej picie hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Z tego względu warto ją spożywać po posiłku, w celu przyspieszenia procesu trawienia. Koktajl na bazie czarnej herbaty, natki pietruszki, soku z cytryny i ananasa zintensyfikuje jej prozdrowotne działanie, a wiadomo, że zdrowie jelita to zdrowe ciało!
Składniki:
- czarna herbata
- pęczek natki pietruszki
- sok z cytryny
- 4 plastry ananasa
Przygotowanie:
Parzymy dobrej jakości czarną herbatę, a następnie czekamy aż wystygnie. Natkę i kawałki ananasa umieszczamy w blenderze, po czym dolewamy odrobinę soku z cytryny i szklankę czarnej herbaty. Wszystko miksujemy na gładką masę. Tak przyrządzony koktajl można dosłodzić miodem.
Koktajl wzmacniający
Dzięki temu, że herbata ma właściwości oczyszczające, koktajl z jej dodatkiem, wzbogacony bananem i miodem, nie tylko pomoże wyprowadzić z ciała toksyny, lecz także wzmocni cały organizm.
Składniki:
- czarna herbata
- 3 łyżki miodu
- banan
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Herbatę zaparzamy, a następnie studzimy. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wlewamy ją wraz z resztą składników do blendera i miksujemy na jednolitą masę.
Koktajl dodający energii
Z racji na zawartość teiny, czarna herbata wykazuje właściwości pobudzające. Dzięki temu pomoże nam zwalczyć spowodowaną przesileniem ospałość i ogólne osłabienie. Najlepiej po wypiciu koktajlu udać się na spacer, który dodatkowo dotleni organizm.
Składniki:
- czarna herbata
- kiwi
- garść młodych liści szpinaku
Przygotowanie:
Gotową herbatę, umyty szpinak oraz pokrojone kiwi wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Koktajle z dodatkiem czarnej herbaty ożywią ciało i umysł lepiej niż filiżanka espresso. Co więcej – wzbogacą dietę w cenne substancje odżywcze z owoców i zieleniny.
Smacznego!






