Smak środka lata – soczysta kukurydza
Młoda i jędrna kusi nas na niemal każdym straganie. Sierpień to najwyższy czas na kukurydzę. Słodkie, jędrne, soczyste ziarna! Jak najlepiej przyrządzić i podawać kukurydzę?
Popularność kukurydzy zawdzięczamy mieszkańcom obu Ameryk. Bogactwo jej zastosowań doceniali już Majowie i Aztekowie. Była ona nie tylko podstawą ich kuchni, ale odgrywała także istotną rolę w ich wierzeniach. Majowie uważali, że bogowie ulepili ludzi właśnie z… ciasta kukurydzianego. Dziś na niejednym amerykańskim filmie widzimy bohaterów chrupiących dorodne kolby kukurydzy. Jest ona także niezastąpionym składnikiem lokalnych kuchni w Ameryce Południowej, między innymi peruwiańskiej. Kukurydzę pokochali też Europejczycy – Włosi umiłowali sobie polentę, czyli kaszkę kukurydzianą przyrządzaną z oliwą, doprawianą czosnkiem, a rumuńska kuchnia słynie z mamałygi przygotowywanej z kaszy kukurydzianej. Czas, by kukurydzę docenić również w Polsce!
Po kolby kukurydzy sięgamy chyba najczęściej na… plaży. Jeszcze nie tak chętnie zapraszamy je do swojej kuchni. Dlatego bywa, że nie wiemy, jak je ugotować. A to najprostszy sposób na pyszną kukurydzę. „Najpierw należy obrać kolbę kukurydzy z łupin i włosów. Wkładamy ją do wody o temperaturze ok. 90 stopni. Wystarczy tylko ok. 10 minut, by zmiękła. Nie należy solić wody, bo kukurydza będzie twarda. Po wyjęciu z wrzątku możemy skropić ją oliwą i gotowe!” – tłumaczy Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Kukurydzę możemy także gotować w mleku – będzie miękka i delikatna. A gdy dodamy do mleka jeszcze odrobinę miodu… pychota!
Po ugotowaniu kukurydzę możemy także zapiec w piekarniku. Bo kukurydzę najlepiej podawać na ciepło.
Pieczona kukurydza

Składniki:
- kolby kukurydzy – 4 sztuki
- przyprawę do soczystych żeberek w coli – 1 opakowanie
- cola – 100 mililitrów
- ketchup – 50 mililitrów
- margaryna – 1 łyżka
- mleko – 350 mililitrów
- miód – 2 łyżki
- papryczka chilli – 0.4 sztuki
- świeża kolendra – 0.5 pęczka
Przygotowanie:
Kukurydzę oczyść i pokrój każdą kolbę na 4 części. Ugotuj w mleku z miodem. W misce wymieszaj przyprawę do soczystych żeberek w coli – 1 opakowanie, colę , ketchup, pokrojoną kolendrę i chilli. Do woreczka włóż kawałki kukurydzy a następnie wlej Fix i włóż margarynę. Woreczek zepnij spinką i umieść w nagrzanym piekarniku. Zapiekaj 15-20 minut w temp. 180 st. C. Podawaj na ciepło.
Na grilla z nią!
Czas, by w końcu spróbować grillowanej kukurydzy. Ten smak jest warty polecenia! Jak taką kukurydzę przygotować? „Można ją wcześniej podgotować w wodzie lub mleku i wówczas wystarczy grillować ją po kilka sekund z każdej strony i polać oliwą” – zdradza szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Alternatywą jest skropienie oliwą surowych kolb i zawinięcie ich w folię aluminiową. Taka kukurydza będzie gotowa po kilku minutach grillowania z każdej strony. I mamy okazję zachwycić się przysmakiem mieszkańców Ameryki – kukurydzą z rusztu!
Żółte, kremowe – zupy!
Z kukurydzy możemy również przyrządzić pyszne, apetycznie żółciutkie, zupy-kremy. Charakteryzują się one lekko słodkawym smakiem, który możemy przełamać pieprzem, cebulą, czosnkiem, a nawet curry i sokiem z cytryny. Zupy z kukurydzy będą się znakomicie prezentować udekorowane zieloną natką pietruszki.
Zupa z kukurydzy z czosnkiem

Składniki:
- ugotowana kolba kukurydzy – 2 sztuki
- bulion na włoszczyźnie – 1 sztuka
- mleko – 3 szklanki
- posiekana cebula – 1 sztuka
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- obrana i roztarta główka czosnku – 1 sztuka
- masło – 1 łyżka
- posiekana natka pietruszki – 1 łyżka
- pieprz
Przygotowanie:
Wyłuskaj kolby kukurydzy. Zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, kostką bulionową, szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzem. Cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodaj pozostałą kukurydzę i ponownie gotuj przez 3 minuty. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.

Zamiast konserwowej
Latem możemy zrezygnować z kukurydzy konserwowej używanej do sałatek i jako dodatek do innych potraw, zastępując ją ziarnami świeżego warzywa. Z pewnością wzbogaci to smak Surówki z kapusty pekińskiej z kukurydzą, klasycznej sałatki gyros czy potrawki z kurczaka z kukurydzą.
Również sięgając po przepisy kuchni meksykańskiej, warto pokusić się o świeżą kukurydzę. Wówczas smak potraw będzie bliższy oryginalnym przysmakom serwowanym za Oceanem. A propozycji nie brakuje: Burritos, Meksykański kurczak pod pierzynką, tortilla we wszelkich odmianach. Kukurydza w nich niezastąpiona!






Najlepsza jest gotowana:)