Wegańskie brownie z jagodami
To flagowe danie kuchni amerykańskiej podbija podniebienia Polaków. Jest mocno czekoladowe, słodkie, kremowe w środku i chrupiące z wierzchu. Brownie na pierwszy rzut oka jest płaskie i kojarzy się z zakalcem. Ale takie właśnie ma być. Jedno jest pewne – brownie to ciasto o dużym potencjale, które może nas zaskoczyć prostotą i bogactwem smaku.
![Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/brownie-z-jagodami-vegeluv4_974x683.jpg)
Brownie to ciasto szybkie, proste i smaczne. Z reguły w przepisie dominują jajka i duże ilości czekolady. My polecamy przepis Amelii Romańskiej na wegańskie brownie, bez jajek, za to z bananami i z mazurskimi jagodami.
Wegańskie brownie z jagodami
Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1/3 szklanki syropu daktylowego
- 1/3 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 dojrzałe banany (z kropkami)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/3 szklanki prawdziwego naturalnego kakao
- 1 szklanka jagód (użyłam mrożonych zapasów z ubiegłego lata)
- ewentualnie: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz jagód) wrzucić do blendera (banany mogą być pokrojone w plastry) i zmiksować na gładką masę. Gotową masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch wrzucić zamrożone jagody delikatnie oprószone mąką.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni (warto sprawdzić wykałaczką lub szpatułką czy jest już gotowe – nie powinno oblepiać wykałaczki, ale nie należy go też przesuszać.
Po upieczeniu brownie było bardzo wilgotne i „ciężkie”. Można dodatkowo posypać je cukrem pudrem. Podanie z bitą śmietaną kokosową to już czysta rozpusta!

Ekologia.pl (Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat jest zdeklarowaną weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.)