Z czego zrobione jest tofu?

Diety oparte w większości na produktach pochodzenia roślinnego zyskują w Polsce i w Europie coraz większą popularność, szczególnie wśród młodych ludzi. Bardzo ważne jest jednak, aby pamiętać, że dieta wegetariańska nie powinna polegać tylko na unikaniu mięsa. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, warto korzystać z różnego rodzaju zamienników produktów odzwierzęcych. Jednym z najpopularniejszych jest tofu. Czym jest i z czego jest zrobione? Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, ten artykuł jest dla Ciebie!



Co to jest tofu i z czego jest zrobione? Źródło: Brent Hofacker/ShutterstockCo to jest tofu i z czego jest zrobione? Źródło: Brent Hofacker/Shutterstock
  1. Co to jest tofu?
  2. Czy można zrobić tofu w domu?
  3. Prozdrowotne właściwości tofu
  4. Do jakich potraw pasuje tofu?
  5. Tofu - pytania i odpowiedzi

Co to jest tofu?


Najpopularniejszy zamiennik mięsa składa się przede wszystkim z soi, a konkretnie z odpowiednio zakwaszonego napoju sojowego. Obecnie różne warianty tofu można kupić praktycznie w każdym markecie. Sprzedawane jest w wersji naturalnej, ale również wędzone lub z przyprawami. Produkt ten zawdzięcza swoją popularność kilku ważnym cechom, takim jak:
  • uniwersalność – produkt ma naturalnie bardzo delikatny smak, dzięki czemu doskonale przyjmuje przyprawy i może zastępować różne rodzaje mięsa, jajka, a nawet ser w sernikach i deserach,
  • wysoka wartość odżywcza – soja jako roślina strączkowa dostarcza organizmowi dużą ilość łatwo przyswajalnego białka roślinnego,
  • stosunkowo niska cena w porównaniu do innych zamienników mięsa.

Oprócz tego zarówno tofu zrobione w domu, jak i kupione można dość łatwo i smacznie przyprawić, a niektórzy są zdania, że przygotowanie potraw z tym zamiennikiem jest dużo łatwiejsze niż przyrządzenie analogicznych dań mięsnych.

Czy można zrobić tofu w domu?


Chociaż gotowe tofu ze sklepu jest stosunkowo tanie i łatwo dostępne, może ono być zrobione również w domu. Aby samodzielnie przygotować wegański twaróg, przede wszystkim potrzebujemy głównego składnika, czyli mleka sojowego. Napój ten można kupić w sklepie, jednak ze względu na to, że ser da się uzyskać tylko z niepasteryzowanego mleka, polecamy zrobić go samemu. W tym celu potrzebne są:

Aby uzyskać mleko sojowe, należy namoczyć ziarna soi przez noc w proporcji pół szklanki ziaren na litr wody, a następnie zmiksować je na gładko w blenderze. Pozyskany napój przelewamy do garnka i podgrzewamy, stopniowo dodając niewielką ilość koagulantu. Kiedy mleko się zagotuje, powinna oddzielić się serwatka. Po odcedzeniu uzyskujemy blok tofu, który wystarczy odcisnąć przez gazę. Aby nadać produktowi ciekawszy smak, można dodać przyprawy, a także dodatki, takie jak na przykład suszone pomidory, oliwki i wiele innych.

Prozdrowotne właściwości tofu


Jako produkt w stu procentach pochodzenia roślinnego, twaróg sojowy jest szczególnie popularny wśród osób, które unikają mięsa w swojej diecie. Warto podkreślić, że wszystko, z czego zrobione jest tofu, stanowi bogate źródło nie tylko białka, ale również kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, wielonienasyconych oraz nasyconych. Oprócz tego soja zawiera cały bukiet witamin, takich jak witaminy z grupy B, głównie witamina B6, a także C, A i K. Regularne spożywanie tofu przyczynia się także do zredukowania poziomu złego cholesterolu, wpływa pozytywnie na gospodarkę hormonalną, zwłaszcza u kobiet oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniej ilości tkanki tłuszczowej. Oprócz tego badania wykazują, że produkty sojowe mogą przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowania na nowotwory, zwłaszcza piersi i prostaty.

Do jakich potraw pasuje tofu?


Cenione nie tylko przez wegan, ale również przez miłośników kuchni dalekowschodnich, a także przez osoby ciekawe nowych smaków zrobione z ziaren soi tofu to niezwykle uniwersalny i wszechstronny składnik. Rozdrobnione może zastępować wołowe mięso mielone praktycznie w każdej potrawie, może stać się składnikiem wegetariańskich kotletów, ale to zdecydowanie nie wszystkie możliwości tego produktu. Twaróg sojowy świetnie sprawdza się w daniach kuchni indyjskiej, takich jak biryani lub butter masala czy shahi. Tofu można wykorzystać również zamiast jajek do jajecznicy, podsmażając je rozdrobnione na maśle z kurkumą i innymi ulubionymi przyprawami, a nawet zamiast tradycyjnego zwierzęcego sera w serniku.

Tofu - pytania i odpowiedzi


1. Z czego jest zrobione tofu?

Popularny twaróg sojowy wytwarza się z niepasteryzowanego mleka sojowego, podgrzewanego, a następnie zakwaszonego na przykład sokiem z cytryny.

2. Czy można zrobić tofu w domu?

Jak najbardziej można, wystarczy soja, woda i dowolny koagulant oraz opcjonalnie ulubione przyprawy. Przepis na domowe tofu łatwo znajdziesz w Internecie na stronach poświęconych wegetariańskiej kuchni i zdrowemu odżywianiu.

3. Czy tofu jest zdrowe?

Tak. Twaróg sojowy jest bogatym źródłem białka, a także kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych i wielu witamin z grupy B (głównie B6), K, A i C.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

1. Jess Kapadia; “What Is Tofu?”; data dostępu: 2023-01-10
2. Rose Carr - MSc (Hons), Senior Nutritionist; “How do they make tofu?”; data dostępu: 2023-01-10

Ocena (3.0) Oceń: