Nie warto wyrzucać pestek z winogron!
![By Unknown; cropped, cleaned up, and levels adjustment by Howcheng (https://www.fhwa.dot.gov/byways/photos/58841) [Public domain], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/concordgrapes_584x434.jpg)
Nie wyrzucajcie pestek z winogron! Pogardzane przez nas resztki owoców, takie jak pestki czy skórki, mogą okazać się skuteczną bronią w walce z nowotworami.
Spośród spożywanych przez nas produktów, najsilniejsze działanie antynowotworowe wykazują warzywa liściaste, a szczególnie kapustne. Swoje właściwości zawdzięczają zawartym w nich tzw. fitozwiązkom. „Od dawna wiadomo, że związki te działają w naszym organizmie jako antyoksydanty, których mechanizm polega na blokowaniu wolnych rodników i w ten sposób obniżaniu ryzyka powstawania zmian nowotworowych” − wyjaśnił PAP prof. Stanisław Weidner z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Dlaczego natura wyposażyła rośliny w tak niezwykle skuteczne substancje przeciwrakowe? „Rośliny musiały wykształcić w toku ewolucji wyspecjalizowane systemy obronne, czyli zgromadzić dużą ilość związków chemicznych, które pozwoliłyby im przetrwać w nieprzyjaznym środowisku, gdyż nie mogą uciec przed napastnikami. Prowadzona przez rośliny +wojna chemiczna+ stała się możliwa dzięki zwiększonej w ich tkankach zawartości związków o silnym działaniu owadobójczym, grzybobójczym lub bakteriobójczym, umożliwiającym walkę z agresorami”− tłumaczy naukowiec.
Antyrakowe fitozwiązki to bardzo zróżnicowana ilościowo i jakościowo grupa kilkudziesięciu tysięcy związków chemicznych, odpowiedzialnych m.in. za smak, kolor oraz zapach owoców i warzyw. Niektóre z nich są na tyle skuteczne, że mogą być wykorzystywane bezpośrednio w terapii zaawansowanych nowotworów. Inne służą jako punkt wyjścia do produkcji substancji jeszcze skuteczniejszych w leczeniu.
Bardzo ważną grupę fitozwiązków stanowią polifenole. Dotychczas zidentyfikowano ponad 10 tys. tego typu związków, ale ich rola ochronna w roślinach nie została do końca poznana. Od ich ilości i jakości zależą właściwości pokarmów roślinnych oraz ich działanie profilaktyczne i lecznicze. Badania pokazują, że w żywieniu współczesnego człowieka są jednak równie ważne co witaminy.
Naukowcy z Wydziału Biologii i Biotechnologii UWM w Olsztynie badają możliwość wykorzystania pochodzących z roślin związków fenolowych jako komercyjnego źródła antyoksydantów. Można byłoby je wykorzystywać jako suplementy diety albo w postaci leków. Olsztyńscy naukowcy skupili się na badaniu winorośli: jej pestek, skórek owoców, liści i korzeni.
„Jest to roślina bardzo szlachetna. Z naszych badań wynika, że liście winorośli, a także ich korzenie, są bardzo bogate w związki fenolowe” − powiedziała PAP Angelika Król z Uniwersytetu Warmińsko−Mazurskiego. Najwięcej związków fenolowych jest w korzeniach winorośli, ale za to najcenniejsze kwasy fenolowe znajdują się w liściach. Im ciemniejsza skórka winogron, tym więcej związków fenolowych zawiera. „Będziemy starali się nawiązać współpracę z instytutami medycznymi nad komercyjnym wykorzystaniem pozyskiwanych przez nas związków fenolowych izolowanych z winorośli” − zapowiada Angelika Król.








Trzeba słuchać się starszych, którzy nie pozwolili obrać jabłka, marchewki… – Tak jak ja! babcia krzyczała, że za grubo obieram warzywa. Dziadek kazał jeść jabłka ze skórką, gdy go ponaglałam, by mi je szybciej obrał, a gdy dociekałam: To dlaczego on je bez skórki?? Odpowiadał “Aaaa, bo ja to już nie mam zębów, to nie pogryzę, ale powinno się jeść ze skórką, bo tam jest najwięcej witamin.” I tak od kilku lat chodzi za mną cytat, który gdzieś kiedyś usłyszałam ” Kto je ostatki, ten jest piękny i gładki.” “Ostatki”, czyli pestki z wszelkich owoców, woda z kiszonej kapusty, serwatka itp.
To wszystko prawda,również polecam różne nalewki z pestek jabłek i innych owoców,są zdrowe. Ale odnośnie pestek z winogron i skórek zwłaszcza z tych najciemniejszych super opisane są jego właściwości zdrowotne OPC_Fundament ludzkiego zdrowia.
Mieszkańcy krajów południowych wiedzą co jest zdrowe i sami produkują wszelkiego rodzaju wina i nalewki z winogron i jego składników.Sama robię nalewkę z pestek i skórek ciemnych winogron.Oczywiście oczyszczam je sodą oczyszczoną i przepuszczam przez wyciskarkę i ten “odpad” zalewam spirytusem,odczekuje kilka tygodni i zlewam do butelki
To wszystko prawda,również polecam różne nalewki z pestek jabłek i innych owoców,są zdrowe. Ale odnośnie pestek z winogron i skórek zwłaszcza z tych najciemniejszych super opisane są jego właściwości zdrowotne OPC_Fundament ludzkiego zdrowia.
Mieszkańcy krajów południowych wiedzą co jest zdrowe i sami produkują wszelkiego rodzaju wina i nalewki z winogron i jego składników.Sama robię nalewkę z pestek i skórek ciemnych winogron.Oczywiście oczyszczam je sodą oczyszczoną i przepuszczam przez wyciskarkę i ten “odpad” zalewam spirytusem,odczekuje kilka tygodni i zlewam do butelki