Roślinne białko lepiej syci niż mięso
Ekologia.pl Trendy Rośliny bardziej sycą niż mięso?

Rośliny bardziej sycą niż mięso?

Posiłki na bazie roślin strączkowych, takich jak groch czy fasola, są bardziej sycące niż dania oparte na mięsie.

W badaniach wzięło udział 43 młodych mężczyzn, którym serwowano trzy różne posiłki, na które składały się paszteciki. Bazę każdego z nich stanowiły odpowiednio fasola, groch i cielęcina (zamiennie wieprzowina). I co się okazało? Badanie pokazało, że osoby, które zjadły posiłek bogaty w białko pochodzące z roślin strączkowych, spożyły średnio 12 proc. mniej kalorii podczas kolejnego posiłku niż gdy zjadły danie mięsne. Z czego to wynika?


„Posiłek bogaty w białko, składający się z roślin strączkowych, zawiera znacznie więcej błonnika niż posiłek oparty na białku zwierzęcym. Co prawdopodobnie przyczyniło się do zwiększenia uczucia sytości’ – uważa główna autorka badań prof. Anne Raben z Uniwersytetu w Kopenhadze.

Co ciekawe, badania wykazały również, że posiłki roślinne o mniejszej zawartości białka były tak samo smaczne i sycące, jak dania na bazie wieprzowiny.

„Wbrew powszechnemu przekonaniu można jeść mniej białka, a więcej błonnika, by osiągnąć uczucie sytości i zaspokoić głód. Jednak potrzeba więcej badań, by uzyskać dostateczne dowody na to, że posiłki roślinne, oparte na strączkach, mogą służyć jako podstawa diety, prowadzącej do długotrwałej utraty wagi” – podsumowuje prof. Raben.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma „Food & Nutrition Research”.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. https://nexs.ku.dk/english/news/2016/beans-and-peas-increase-fullness-more-than-meat/; 2016-12-15;
4.8/5 - (20 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Bujda na resorach… Mięso jest the best

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!