Rośliny bardziej sycą niż mięso?
Posiłki na bazie roślin strączkowych, takich jak groch czy fasola, są bardziej sycące niż dania oparte na mięsie.
W badaniach wzięło udział 43 młodych mężczyzn, którym serwowano trzy różne posiłki, na które składały się paszteciki. Bazę każdego z nich stanowiły odpowiednio fasola, groch i cielęcina (zamiennie wieprzowina). I co się okazało? Badanie pokazało, że osoby, które zjadły posiłek bogaty w białko pochodzące z roślin strączkowych, spożyły średnio 12 proc. mniej kalorii podczas kolejnego posiłku niż gdy zjadły danie mięsne. Z czego to wynika?
„Posiłek bogaty w białko, składający się z roślin strączkowych, zawiera znacznie więcej błonnika niż posiłek oparty na białku zwierzęcym. Co prawdopodobnie przyczyniło się do zwiększenia uczucia sytości’ – uważa główna autorka badań prof. Anne Raben z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Co ciekawe, badania wykazały również, że posiłki roślinne o mniejszej zawartości białka były tak samo smaczne i sycące, jak dania na bazie wieprzowiny.
„Wbrew powszechnemu przekonaniu można jeść mniej białka, a więcej błonnika, by osiągnąć uczucie sytości i zaspokoić głód. Jednak potrzeba więcej badań, by uzyskać dostateczne dowody na to, że posiłki roślinne, oparte na strączkach, mogą służyć jako podstawa diety, prowadzącej do długotrwałej utraty wagi” – podsumowuje prof. Raben.
Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma „Food & Nutrition Research”.
- https://nexs.ku.dk/english/news/2016/beans-and-peas-increase-fullness-more-than-meat/; 2016-12-15;







Bujda na resorach… Mięso jest the best