Wiele miast, w których panują ostre zimy, zasypuje ulice solą, by stopić lód i uczynić drogi bezpieczniejszymi. Chociaż pomaga to kierowcom, nie sprzyja środowisku. Każdej zimy na amerykańskich drogach zużywa się od piętnastu do 17 milionów ton soli drogowej, zanieczyszczając drogi wodne i naturalne ekosystemy, jednocześnie niszcząc infrastrukturę drogową. Na szczęście niektóre społeczności zwracają się w stronę bardziej ekologicznych alternatyw: buraka ćwikłowego.

Kiedy Waszyngton ogłosił, że jest zajęty przygotowaniami zimowej mieszanki, na którą składa się ekstrakt z buraków, niektórzy ludzie byli zdezorientowani. Buraki na ulice?
Każdej zimy na amerykańskie jezdnie wylewa się około 15 do 17 milionów ton soli drogowej — soli, która atakuje drogi wodne, zanieczyszcza ekosystemy i przeżera stal na pługach śnieżnych i budynkach. Obawy środowiskowe związane z nadużywaniem soli drogowej i chemicznych środków odladzających powodują zmiany w polityce. W Michigan, śnieżnym stanie, w którym uprawia się tysiące akrów buraków cukrowych, ustawodawca przegłosował w 2020 r. program pilotażowy wprowadzenia „dodatków rolniczych” do zimowych zabiegów na drogach. Jeszcze dalej na północ, w Winnipeg w Manitobie, przetwarzanie buraków stało się stałym elementem pielęgnacji dróg.
Firma K-Tech Specialty Coatings z Ashley w stanie Indiana jest kluczowym producentem rozwiązań drogowych na bazie buraków. Firma produkuje Beet Heet, substancję z melasy buraczanej połączonej z chlorkami. Beet Heet jest nie tylko skuteczny, ale także tańszy niż sól kamienna i mniej podatny na zapychanie sprzętu śnieżnego. „To produkt, który jest łatwo dostępny. Jest to produkt uboczny przetwarzania buraków cukrowych, więc nadajemy tym produktom dodatkową wartość” - czytamy na stronie firmy. „I używamy tego w przyjaznym dla środowiska formacie”.
Choć miejskie eksperymenty z sokiem z buraków wydają się obiecujące, wciąż należy wziąć pod uwagę zapach. Mieszkańcy kilku społeczności Północnej Dakoty, w których sok z buraków był mieszany z solą drogową, skarżyli się, że w powietrzy unosi się aromat sosu sojowego lub stęchłej kawy
Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
- Sarah Holder ; “The Cities That Battle Winter With Beets”; bloomberg.com; 2021-12-21
Ekologia.pl poleca