Krowie bąki rujnują środowisko — ale przeszczep odchodów młodych kangurów może rozwiązać ten problem
Metan pochodzący z beknięć i bąków krów może brzmieć jak żart, ale niektórzy badacze twierdzą, że w rzeczywistości jest to poważny problem środowiskowy. Metan jest drugim co do wielkości źródłem gazów cieplarnianych i jest około 30 razy silniejszy w ogrzewaniu atmosfery niż dwutlenek węgla. Teraz naukowcy z Washington State University proponują równie cuchnące rozwiązanie tego szkodliwego problemu środowiskowego — odchody małego kangura!
W jaki sposób dodanie odchodów kangura do tego równania pomoże? Zespół z WSU wyjaśnia, że kultura mikrobiologiczna opracowana z odchodów kangura skutecznie hamuje produkcję metanu w symulatorze żołądka krowy.
Po dodaniu do tego modelu zarówno odchodów małego kangura, jak i znanego inhibitora metanu, żołądek zamiast metanu wytworzył kwas octowy. Podczas gdy metan wydostaje się z bydła poprzez wzdęcia, kwas octowy przynosi korzyści krowom, stymulując wzrost mięśni.
„Emisje metanu z krów są głównym źródłem gazów cieplarnianych, a jednocześnie ludzie lubią jeść czerwone mięso” – mówi Birgitte Ahring, profesor w Laboratorium Bioproduktów, Nauki i Inżynierii na kampusie WSU Tri-Cities.
Emisje metanu z bydła są bardzo realnym problemem środowiskowym, podkreślają autorzy badania. Naukowcy są przekonani, że ponad połowa metanu uwalnianego do atmosfery pochodzi z sektora rolnego, przy czym największym źródłem metanu są przeżuwacze, takie jak bydło i kozy.
W ostatnich latach opracowywano różne rozwiązania, w tym zmianę diety krów i podawanie im chemicznych inhibitorów w celu zatrzymania produkcji metanu. Niestety zwykle zmiana nie trwa długo, a bakterie produkujące metan szybko uodparniają się na chemikalia. Naukowcy próbowali również stworzyć szczepionki, ale mikrobiom krowy w dużej mierze zależy od jej diety, a na skalę światową istnieje po prostu zbyt wiele odmian bakterii wytwarzających metan. Interwencje te mogą również negatywnie wpływać na procesy biologiczne zwierząt.
Zespół z WSU bada fermentację i procesy beztlenowe, a wcześniej zaprojektował sztuczny żwacz w celu symulacji trawienia krów. Dzięki wielu enzymom zdolnym do rozkładania naturalnych materiałów żwacze mają „niesamowite zdolności” – dodaje prof. Ahring.
Chcąc zbadać, jak prześcignąć bakterie wytwarzające metan w swoim reaktorze, Ahring dowiedziała się, że kangury mają w jelicie przednim bakterie wytwarzające kwas octowy zamiast metanu. Tak więc jej uczniowie wyśledzili kilka kangurów i zebrali próbki kału. Doprowadziło to do odkrycia, że ten wyspecjalizowany proces wytwarzania kwasu octowego występuje tylko u młodych kangurów. Naukowcy nie byli w stanie zidentyfikować konkretnych bakterii, które mogłyby wytwarzać kwas octowy, więc wykorzystali stabilną kulturę opracowaną z kału małego kangura.
Po obniżeniu liczby bakterii wytwarzających metan w reaktorze za pomocą specjalistycznej substancji chemicznej, bakterie kwasu octowego zastąpiły drobnoustroje wytwarzające metan na kilka miesięcy z podobnym tempem wzrostu. Teraz, gdy zespół badawczy przetestował swój system w symulowanym żwaczu, ma nadzieję, że w najbliższej przyszłości wypróbuje go na prawdziwych krowach.
- Tina Hilding-Washington State; "Baby kangaroo poo could reduce cow methane"; futurity.org; 2023-02-16;






