Mięso z trawy? Firmy pracują nad wytworzeniem pełnowartościowego białka z trawy | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Mięso z trawy? Firmy pracują nad wytworzeniem pełnowartościowego białka z trawy

Mięso z trawy? Firmy pracują nad wytworzeniem pełnowartościowego białka z trawy

Schouten Europe połączył siły z inną holenderską firmą Grassa, aby opracować alternatywy dla mięsa wykonane z białka trawy. Firmy twierdzą, że rozwiązanie wielu wyzwań w sektorze rolniczym „leży pod naszymi stopami”.

Fot. Africa Studio/Shutterstock

Fot. Africa Studio/Shutterstock

Schouten chce zbadać, czy technologię można wykorzystać do wytworzenia lokalnej, skalowalnej alternatywy dla białka sojowego o niższym śladzie węglowym. Według Grassy trawa daje 2,5 razy więcej białka na hektar niż soja — i jest łatwo dostępna.

„Białko trawy ma ogromny potencjał” – powiedział w oświadczeniu dyrektor firmy Grassa, Rieks Smook. „Trawa daje 2,5 razy więcej białka na hektar niż soja. Zapasy trawy są łatwo dostępne”.

Duet jest szczególnie zainteresowany zbadaniem, w jaki sposób białka trawy mogą przewyższać popularne bazy mięsne pochodzenia roślinnego, takie jak soja. „Białko trawy to wysokiej jakości, lokalna i skalowalna alternatywa dla soi” – powiedział Smook. „W porównaniu z innymi źródłami białka zapewnia ogromną redukcję śladu węglowego”.

Grassa już wydobywa białko z trawy w fabryce demonstracyjnej w Afferden, a jej produkty są wykorzystywane do opracowywania paszy dla zwierząt domowych, żywego inwentarza i ryb. Następnym krokiem jest wyprodukowanie białka odpowiedniego do zastosowań u ludzi.

Z kolei Schouten produkuje alternatywy dla mięsa od 1990 roku, a w ostatnich latach coraz bardziej koncentruje się na zrównoważonym rozwoju. W 2021 roku firma wprowadziła alternatywę dla tuńczyka, a teraz koncentruje się na owocach morza.

„Jesteśmy bardzo zainteresowani białkiem z trawy” – mówi Henk Schouten, właściciel Schouten Europe. „Naszą ambicją jest stosowanie w naszych produktach zrównoważonych i lokalnych składników. Partnerstwo z Grassą jest zatem wielkim krokiem dla naszej firmy. W nadchodzących latach nasi twórcy produktów wraz z firmą Grassa zbadają przydatność białka z trawy w substytutach mięsa”.

Rieks Smook z Grassa: „Współpracujemy już w sektorze pasz dla zwierząt i jesteśmy bardzo zadowoleni, że znaleźliśmy wyłącznego partnera w Schouten Europe w zakresie stosowania białka trawy w żywieniu ludzi”.

Trawa może mieć także zastosowanie w hodowli mięsa komórkowego. W 2019 roku naukowcy z University of Bath wykazali, że mogą hodować komórki świni, używając źdźbła trawy jako rusztowania. „Chodziło o to, aby zamiast karmić krowę trawą, a potem jeść jej mięso – spróbować „karmić nasze komórki trawą ”- powiedział BBC Scott Allan, student inżynierii chemicznej. „Używamy trawy jako rusztowania, na którym mogą rosnąć komórki – w ten sposób mamy jadalne rusztowanie, które można włączyć do produktu końcowego”.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. "Schouten Europe and Grassa to Collaborate on Meat Substitutes Based on Grass-Based Proteins"; vegworldmag.com; 2023-02-13;
5/5 - (5 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments