Środa 13.07.2022

Mięso i mleko zwierząt gospodarskich zawiera mikroplastiki! Jak to wpływa na nasze zdrowie?

Mikroplastiki są wszędzie. Znajdują się w oceanach, rzekach, rybach i powietrzu, którym oddychamy. Według nowego badania są nawet w mięsie, nabiale i krwi zwierząt hodowlanych.



Ingrid Pakats/ShutterstockIngrid Pakats/Shutterstock

Badania przeprowadzili naukowcy z Vrije Universiteit Amsterdam, którzy w marcu dokonali kolejnego ważnego odkrycia w tej przestrzeni. Wykorzystując nowatorską formę spektrometrii mas, naukowcy uzyskali pierwszy dowód na to, że cząsteczki plastiku są wchłaniane do ludzkiego krwiobiegu.
W nowej pilotażowej analizie naukowcy zastosowali tę samą metodologię do próbek odnoszących się do praktyk rolniczych. Należą do nich granulki paszowe, rozdrobniona pasza, krew krów i świń, mleko krowie i produkty mięsne.

Analiza wykazała, że 80 procent tych próbek zawierało wykrywalne ilości co najmniej jednego rodzaju plastiku. Sto procent granulek i rozdrobnionej paszy zawierało plastik, podobnie jak próbki krwi krowiej i świńskiej. Podczas gdy 72 procent próbek mleka zawierało wykrywalne ilości plastiku, podobnie jak 75 procent próbek mięsa.

Naukowcy uważają to badanie pilotażowe za „punkt wyjścia, a nie punkt końcowy”. Podobnie jak wiele innych badań w tej dziedzinie, odkrycia rodzą pytania o to, jak powszechny może być problem zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi i potencjalny wpływ na zdrowie ludzkie. A jak wykazały wcześniejsze analizy, spożywamy już około pięciu gramów mikrodrobin plastiku tygodniowo.

Potrzeba znacznie więcej analiz i prac badawczych, ale dotychczasowe badania wykazały, że cząsteczki plastiku mogą mieć toksyczny wpływ na komórki i zmieniać ich kształt. Badania na myszach sugerują również, że cząsteczki plastiku mogą przenikać przez barierę krew-mózg i zwiększać ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu i chorób krwi.

„Zwierzęta są narażone na działanie cząstek plastiku w swoim środowisku i są w stanie wchłonąć przynajmniej niektóre z tych cząstek” – powiedział współautor badania Heather Leslie.

Maria Westerbos, założycielka organizacji non-profit zajmującej się ochroną środowiska morskiego Plastic Soup Foundation, mówi, że biorąc pod uwagę mikroplastik w paszy dla zwierząt, „nie jest zaskakujące”, że naukowcy znaleźli mikroplastik we krwi i mięsie.

„To badanie budzi obawy dotyczące zanieczyszczenia naszego łańcucha pokarmowego mikrodrobinami plastiku. Jasne jest również, że rolnicy nie są za to odpowiedzialni. Partie resztek z przemysłu spożywczego, w tym z supermarketów, są przetwarzane na paszę dla zwierząt wraz z opakowaniem.”

Badanie zostało zlecone przez Fundację Plastic Soup.
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. “Scientists find microplastics in meat, milk, and blood of farm animals”; interestingengineering.com; 2022-07-13
Ocena (4.0) Oceń: