Czwartek 06.12.2018

Produkcja mięsa równa się katastrofa klimatyczna

Produkcja mięsa jest jedną z głównych przyczyn obecnych zmian klimatycznych. Dlatego współczesny system żywnościowy musi ulec drastycznym zmianom. Jeśli chcemy żyć w świecie bez głodu i ekstremalnych zjawisk pogodowych musimy zmniejszyć spożycie wołowiny i jagnięciny




Według raportu World Resources Institute (WRI), do 2050 r. o ponad 50 proc. wzrośnie zapotrzebowanie na żywność, z czego zapotrzebowanie na mięso, nabiał i jaja może wzrosnąć nawet o 70 proc. Taki scenariusz może okazać się katastrofalny dla środowiska.

Już dziś setki milionów ludzi cierpi głód, sektor rolniczy związany z produkcją mięsa wykorzystuje 83% użytków rolnych i wytwarza 60% globalnych emisji. Zwiększenie produkcji żywności oznacza katastrofę – alarmują naukowcy.

Aby zmierzyć się z tą sytuacją, autorzy raportu sugerują listę działań, które pozwolą ludzkości na zrównoważone wyżywienie rosnącej populacji.

„Musimy zmienić sposób, w jaki produkujemy i konsumujemy żywność, nie tylko ze względów środowiskowych, ale dlatego też, że jest to problem egzystencjalny” – powiedziała Janet Ranganathan, wiceprezes ds. Nauki i badań w WRI.

Tim Searchinger, z WRI i Uniwersytetu Princeton, powiedział: „Gdybyśmy starali się wyprodukować całą żywność potrzebną w 2050 roku przy użyciu dzisiejszych systemów produkcyjnych, świat musiałby przekształcić większość terenów leśnych pod pola uprawne, a samo rolnictwo przyczyniłoby się podwojenia emisji gazów cieplarnianych.

Pierwszą rekomendacją jest ograniczanie marnotrawienia żywności. Kolejne kroki to spożywanie mniejszej ilości mięsa. Raport zaleca, aby 2 miliardy ludzi w różnych krajach, w tym w USA, Rosji i Brazylii, ograniczyło spożycie mięsa wołowego i jagnięcego o 40%, czyli średnio do 1,5 porcji tygodniowo.

WRI sugeruje zwiększenie także produkcji ryb poprzez modernizację akwakultury i prowadzenie dzikich połowów. Konieczne będzie również lepsze wykorzystanie innowacyjnych praktyk rolniczych w celu ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Inne potrzebne zmiany w rolnictwie, zgodnie z WRI, obejmują ograniczenie biopaliw produkowanych z roślin spożywczych, lepsze gospodarowanie nawozami oraz ograniczenie zużycia energii przez maszyny rolnicze.

„Żywność jest matką wszystkich wyzwań związanych ze zrównoważonym rozwojem” –  powiedziała Janet Ranganathan. „Nie możemy utrzymać zmian temperatury poniżej progu 2°C, bez większych zmian w tym systemie.”

Raport WRI został zainaugurowany podczas szczytu klimatycznego ONZ w Polsce.
Ekologia.pl (JS)




Bibliografia

  1. “Creating a Sustainable Food Future”; data dostępu: 2018-12-06
Ocena (5.0) Oceń: