To jest największy na świecie stek wyhodowany w laboratorium | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze To jest największy na świecie stek wyhodowany w laboratorium

To jest największy na świecie stek wyhodowany w laboratorium

Największy na świecie wyhodowany w laboratorium stek został zaprezentowany przez izraelską firmę. Ten kawał mięsa waży około 104 gramy i jest jest zrobiony z prawdziwych komórek tłuszczowych i mięśniowych pobranych z tkanek żywej krowy. Firma twierdzi, że mięso hodowane w laboratorium „wygląda, smakuje, pachnie, jak odmiana hodowlana”

Photo credit: Shlomi Arbiv. Style credit: Amit Farber.

Photo credit: Shlomi Arbiv. Style credit: Amit Farber.

Izraelska firma MeaTech zaprezentowała w środę największy na świecie wyhodowany w laboratorium stek. Jest to ważny kamień milowy w realizacji celu, jakim jest produkcja na dużą skalę steków z nadrukiem biologicznym.

Produkcja mięsa zaczyna się od izolacji bydlęcych komórek macierzystych i ich namnażania. To pozwala przekształcić komórki w bio-tusz, który jest ładowany do biodrukarki 3D firmy MeaTech. Produkt końcowy pojawia się jako komórki macierzyste, które dojrzewają i różnicują się w komórki mięśniowe i tłuszczowe, które dają początek tkance mięśniowej i tłuszczowej.

„Każdy etap procesu hodowli steków został opracowany i zoptymalizowany we własnym zakresie, od unikalnej i funkcjonalnej formuły bio-atramentu, przez zastrzeżone protokoły różnicowania komórek macierzystych, po opatentowane techniki drukowania” – infdormuje firma MeaTech w komunikacie prasowym.

Firma twierdzi, że stek „wygląda, smakuje, pachnie, jak odmiana hodowlana”.

„Celem MeaTech jest opracowanie prawdziwego zamiennika konwencjonalnego steku, który maksymalizuje zawartość komórek, a nie składników niemięsnych” – podzieliła się firma w komunikacie prasowym. Zamierza nadal ulepszać swoje technologie biodrukowania i uprawy, aby tworzyć mięso, które lepiej odzwierciedla kluczowe cechy wysokiej jakości steków z hodowli”.

Mięso wyhodowane w laboratorium zyskuje na popularności w przemyśle spożywczym. W sierpniu br. naukowcy ujawnili, że udało im się wyprodukować pierwszą na świecie wołowinę Wagyu, która ma marmurkowatość „tak jak prawdziwa”. Rośnie też presja związana z ekologią i ochroną środowiska. Hodowla zwierząt gospodarskich przeznaczonych do uboju na mięso odpowiada za około 15% emisji gazów cieplarnianych, a metan wytwarzany przez krowy jest 28 razy silniejszy niż dwutlenek węgla w ogrzewaniu atmosfery.

I to są powody, dla których MeaTech pracuje nad udoskonaleniem swojego steku wydrukowanego w 3D.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. MeaTech; "MeaTech 3D Reports Breakthrough in Cultured Steak Production"; meatech3d.com; 2021-12-09;
4.5/5 - (20 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments