Gołąbek cukrówka (Russula alutacea)

Nazywany/a też: gołąbek czerwonka, gołąbek czerwony, cukrówka, serojeszka czerwona, syrojeszka czerwona

Russula alutacea, Gerhard Koller [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Gołąbek cukrówka jest grzybem jadalnym, rzadko występującym na terenie Polski. Przez grzybiarzy jest ceniony za swój bardzo dobry smak i niezwykłe walory zapachowe.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Gołąbek cukrówka rośnie od lipca do października.

Czy wiesz, że...
  • Gołąbek cukrówka znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ma status E, który oznacza gatunek wymierający.
  • Polską nazwę gołąbek cukrówka podała biolog Alina Skirgiełło w 1991 roku.
  • Gołąbek cukrówka bardzo źle znosi transport.

Występowanie

Gołąbek cukrówka występuje w lasach liściastych, gdzie można go spotkać głównie pod bukami i dębami. Rzadziej rośnie w lasach iglastych – tam znaleźć go można w pobliżu świerku pospolitego i sosny zwyczajnej. Występuje w prawie całej Europie.

Wygląd

Owocnik gołąbka cukrówki osiąga średnicę od 7 do 15 cm. U młodych osobników ma kształt półkulisty, z czasem staje się rozpostarty, starsze okazy na środku są wklęsłe. Może przybierać barwę purpurową lub brązowoczerwoną, z oliwkowym lub zielonym środkiem. Często przyozdobiony jest czerwonymi plamami. Ma gładką, lepką i wilgotną skórę. Brzeg kapelusza jest zaokrąglony i podgięty, u starszych egzemplarzy lekko karbowany.

Blaszki gołąbka cukrówki są grube i rzadkie. Przy brzegu kapelusza są zaokrąglone i zwężone. Czasami rozwidlają się. U młodych osobników mają kremowy kolor, u starszych przybierają barwę ciemnożółtą.

Trzon gołąbka cukrówki osiąga wysokość od 4 do 8 cm. i grubość od 1,5 do 4 cm. Ma walcowaty kształt i jest rozszerzony u szczytu. Jest gładki, błyszczący i jędrny. Wraz z wiekiem staje się żeberkowaty. Ma biały kolor, na którym czasem pojawiają się różowe przebarwienia.

Miąższ gołąbka cukrówki jest gruby i jędrny. Na środku kapelusza ma biały kolor, przy brzegach jest żółty. Ma bardzo dobry, łagodny smak i przyjemny orzechowy zapach.

Gołąbek cukrówka często bywa mylony z gołąbkiem oliwkowym, który ma podobny kolor. Odróżnić je można po trzonie, który u gołąbka oliwkowego u szczytu pokryty jest drobnymi kosmkami oraz po zapachu (gołąbek oliwkowy nie posiada zapachu).

Właściwości

Gołąbek cukrówka jest bardzo smacznym grzybem jadalnym o orzechowym smaku. Brak danych na temat wartości odżywczych.

Zastosowanie

Gołąbek cukrówka najczęściej spożywany jest na surowo, jako dodatek do sałatek. Ze względu na bardzo kruche owocniki nie nadaje się do przerobu.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Russula alutacea, Gerhard Koller [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons Russula alutacea, Gerhard Koller [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Russula alutacea, Gerhard Koller [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia CommonsGołąbek cukrówka
Gołąbek cukrówkaRussula alutacea, Gerhard Koller [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy