Maślak zwyczajny (Suillus luteus)
Wstęp
Maślak zwyczajny jest bardzo smacznym grzybem jadalnym. Występuje pospolicie w całej Polsce, najczęściej na nizinach. Jest bardzo ceniony przez grzybiarzy, ze względu na swój smak oraz wartości odżywcze.
Sezon
Sezon na maślaka zwyczajnego zaczyna się w maju i trwa do listopada. Czasami, zwłaszcza przy ciepłej jesieni i późnej zimie, można go znaleźć jeszcze w połowie grudnia.
Występowanie
Maślak zwyczajny występuje w lasach iglastych, tworzy mikoryzę z sosnami. Jest szeroko rozpowszechnionym grzybem – można go spotkać na całej półkuli północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym. W Polsce częściej występuje na nizinach niż w regionach górskich.
Wygląd
Owocnik maślaka zwyczajnego osiąga średnicę od 4 do 15 cm. U młodych osobników ma kształt półkolisty, następnie robi się wypukły. U starszych okazów jest rozpostarty i grubomięsisty. Może mieć kolor ciemnobrązowy lub żółtobrązowy, czasem zdarzają się osobniki o odcieniu oliwkowym lub szarym. Pokryty jest gładką i lepką skórką, na której znajdują się drobne żyłki rozchodzące się promieniście. W suche dni skóra jest wyschnięta i błyszcząca. Łatwo daje się ją oddzielić od miąższu.
Rurki maślaka zwyczajnego osiągają długość od 6 do 12 mm. U młodych grzybów są w kolorze cytrynowym, u starszych przybierają barwę oliwkową. Są przyrośnięte do trzonu i łatwo dają oddzielić się od miąższu. Mają drobne, okrągłe pory, które u starszych okazów robią się kanciaste.
Trzon maślaka zwyczajnego osiąga wysokość od 3 do 11 cm i grubość od 1 do 2,5 cm. Ma cylindryczny kształt, nieco zgrubiały przy podstawie. Otoczony jest błoniastą osłoną, tworzącą pierścień. U szczytu jest koloru jasnożółtego, w niższych partiach jest szarobrązowy. Powierzchnia nad pierścieniem usiana jest małymi żółtymi ziarenkami, które z wiekiem przybierają barwę brązową.
Miąższ maślaka zwyczajnego jest miękki i soczysty, niekiedy bywa trochę wodnisty. Początkowo jest w kolorze białym, później robi się kremowy. Nad rurkami ma barwę żółtą, w trzonie jest lekko płowy. Nie zmienia koloru po przecięciu. Ma łagodny smak i słaby zapach.
Maślak zwyczajny podobny jest do maślaka rdzawobrązowego, który także rośnie pod sosnami, ale ma jaśniejszy kapelusz i nie posiada pierścieni. Istnieje też możliwość pomylenia go z maślakiem ziarnistym. Można je odróżnić po braku pierścienia u tego drugiego grzyba.
Właściwości
Maślak zwyczajny jest jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Posiada dużą wartość energetyczną i jest dobrym źródłem białka oraz węglowodanów.
Zastosowanie
Maślak zwyczajny jest nietrwały: szybko się psuje i robaczywieje. Maślak zwyczajny doskonale nadaje się do duszenia, smażenia i gotowania. Można go używać jako dodatek do wielu dań mięsnych, makaronów, sosów oraz zup. Ze względu na lepką skórkę, średnio nadaje się do suszenia.
![Maślak zwyczajny, By walt sturgeon (Mycowalt) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/suillus-luteus-475376.jpg)
![Trzon maślaka zwyczjnego toczony jest błoniastą osłoną, tworzącą pierścień.By Tim Sage (T. Sage) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/suillus-luteus-113280.jpg)
Bardzo fajna strona przydała mi się bardzo do robienia albumu o grzybach bez niej nie dałabym rady