Dzięcioł czarny (Dryocopus martius)

Zdjęcie - babcia5/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl
Największy dzięcioł Europy. Wielkością dorównuje wronie. Od innych naszych dzięciołów odróżnia go kolorystka upierzenia. Jest cały czarny a na głowie ma czerwoną czapeczkę. U tego gatunku można rozpoznać płeć już u piskląt, o ile są już upierzone. U samców (dorosłych oraz młodych) czapeczka ta zaczyna się od czoła i sięga do potylicy. Natomiast samice mają jedynie czerwoną plamkę na potylicy. Dzięcioł czarny ma dłuższą głowę z bardziej kanciastą potylicą oraz węższą szyję. Tęczówkę oka ma białą. Pióra ogonowe - sterówki są sztywne i służą do podpierania się na drzewie. Ma mocne stopy z czterema palcami, dwa skierowane są do góry a pozostałe dwa w dół. Poza tym ma ostre pazury. Dzięcioły posiadają wydłużoną nasadę języka co pozwala na zdobywanie owadów głęboko ukrytych w drzewie. Podczas lotu wydaje się być niezdarny, trzyma wysoko głowę i trzepocze skrzydłami głównie poniżej linii grzbietu.
  1. Występowanie
  2. Biotop
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

W Europie jedynie w Wielkiej Brytanii, Grecji i Włoszech oraz północnej Skandynawii nie jest spotykany. Poza tymi obszarami zamieszkuje średnio licznie cały kontynent. Ponadto występuje w Azji aż do Japonii. W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym obserwowanym w całym kraju.
Czy wiesz, że...Odporność głowy na wstrząsy podczas stukania w drzewo dzięcioł zawdzięcza budowie czaszki i dzioba. To one amortyzują uderzenia, zamieniając energię uderzeń na ciepło, co tłumaczy częste przerwy w celu zapobiegnięcia przegrzania głowy.

Biotop

Żyje w borach sosnowo-świerkowych, czasem lasach mieszanych, rzadko w liściastych. W górach do granicy regla górnego. Wybiera także zadrzewienia i duże parki miejskie.

Lęgi

Gniazdo tego dzięcioła niewyścielone, lub z dodatkiem wiórów drewnianych, z otworem wlotowym prostokątnym lub owalnym. Do budowli wykorzystuje większe oraz starsze drzewa iglaste bądź liściaste. Ma jeden lęg w roku (w kwietniu). Składa od 3 do 5 błyszczących, białych jaj. Wysiadywanie trwa od 12 do 14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 23-28 dniach. Następnie przez kilka tygodni są dokarmiane przez rodziców, głównie przez samca. Opuszczone dziuple tych dzięciołów wykorzystuje wiele gatunków zwierząt (takich jak ptaki, ssaki, bezkręgowce), które same nie byłyby w stanie stworzyć takiej kryjówki, często ich liczebność zależna jest od obecności dzięciołów czarnych w okolicy.

Pokarm

Dzięcioł czarny żywi się owadami zamieszkującymi drewno. Jego pokarm stanowią głównie mrówki, chrząszcze (często kózkowate) i ich larwy. Rzadziej odżywia się nasionnasionami i sokiem drzew. W poszukiwaniu pokarmu rozkuwa korę tworząc duże prostokątne otwory. Pozostawia charakterystyczne pniaki z wielkimi otworami i w znacznym stopniu okorowane.
Dzięcioł czarny Zdjęcie - babcia5/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

Dzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarny
Dzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarnyDzięcioł czarny

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rodzaj:Dryocopus
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy