Jaguar (Panthera onca)

Źródło: Corel Stock Photo
  Zarówno budową, jak i umaszczeniem, jaguar przypomina lamparta. Jest jednak od niego bardziej krępy, większy i silniejszy, ogon ma cieńszy i krótszy. Długość ciała sięga 180 cm, ogona 75 cm, waga waha się w granicach 70 -130 kg. Jego futro ma kolor rudożółty i jest pokryte ciemnymi cętkami w kształcie kół lub rozetek, które mają w środku czarne kropki.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

   Jaguar zamieszkuje lasy równikowe Ameryki Środkowej i Południowej oraz południowy zachód Stanów Zjednoczonych (gdzie został już prawie wytępiony). Obecnie jaguary są objęte międzynarodową ochroną.
Czy wiesz, że...Jaguar stał się bohaterem wielu legend. Majowie uważali go za boga świata podziemnego, który towarzyszy słońcu, gdy nocą znajduje się ono pod ziemią. Wierzyli, że dzięki niemu co rano wschodzi ono na nowo.

Tryb życia

  Kot ten najchętniej osiedla się w gęstych lasach położonych w pobliżu wód, szczególnie preferuje zalesione brzegi rzek lub porośnięte wysoką trawą i trzcinami bagna. Często wchodzi do wody i jest dobrym pływakiem. Potrafi zręcznie wspinać się na drzewa. Poza rują prowadzi samotniczy tryb życia i zaciekle broni swego terytorium przed innymi jaguarami. Jest aktywny nocą, dzień przesypia najczęściej na drzewie lub skale. Właściwie nie ma naturalnych wrogów poza dużymi anakondami. Dość dobrze znosi niewolę i rozmnaża się w ogrodach zoologicznych. 

Odżywianie

  Jaguar polując nie prowadzi pościgu. Często czai się na zdobycz na drzewie, skale, ale również na ziemi. Jego ofiarami, chwytanymi dzięki dużej cierpliwości i sile, są na ogół leniwce, kapibary, tapiry, ale także inne drobne ssaki i ptaki. Zdarza się, że zabija bydło domowe. Łowi również żółwie i ryby, na które potrafi czatować godzinami na brzegu rzeki. Na polowanie wyrusza o zmierzchu.

Rozmnażanie i rozwój

  Jaguary tylko na okres rui łączą się w pary. Ciąża trwa ok. 100 dni. Samica rodzi młode w kryjówce wyszukanej w największej gęstwinie leśnej. W miocie bywa od 1 do 3 młodych, których futerko jest jaśniejsze niż dorosłych osobników i zmienia się po upływie pół roku. Samica troskliwie opiekuje się dziećmi, które już w wieku 2 miesięcy mogą z nią wyruszać na wyprawy łowieckie.
Jaguar,Panthera onca Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Jaguar,Panthera oncaJaguar,Panthera oncaJaguar,Panthera onca
Jaguar,Panthera oncaJaguar,Panthera oncaJaguar,Panthera onca

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Kotowate
Rodzaj:Panthera
Gatunek:Jaguar
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy