Morświn zwyczajny (Phocoena phocoena)

Nazywany/a też: morświn

Ciało morświna zwyczajnego osiąga długość 190 cm, jest masywne o opływowym kształcie. Masa ciała waha się w granicach 45 -65 kg. Morświn zwyczajny posiada małą głowę o tępo zakończonym pysku. Jego płetwa grzbietowa jest mała, trójkątna, umiejscowiona pośrodku grzbietu. Płetwy piersiowe są krótkie, wąskie i ostro zakończone. W szczękach znajdują się liczne (92 -102 ), dłutowate, piłkowane zęby. Grzbiet i płetwy morświna mają barwę czarną, która na bokach stopniowo się rozjaśnia przechodząc w szarą, a na brzuchu -białą.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Areał występowania morświna zwyczajnego obejmuje morskie wody strefy umiarkowanej na półkuli północnej. Żyje również w Bałtyku i pojawia się u wybrzeży Polski. Kiedyś liczny, obecnie jest gatunkiem silnie zagrożonym wyginięciem w środowisku naturalnym w nieodległej przyszłości. 
Czy wiesz, że...W związku z tym, że morświn zwyczajny lubi te same gatunki ryb co człowiek niejednokrotnie zaplątuje się w sieci rybackie, a w latach międzywojennych był w Bałtyku tępiony jako szkodnik rybostanu. Rocznie u polskich wybrzeży zabijano kilkaset osobników. Te dwa czynniki stały się prawdopodobnie przyczyną znacznego zmniejszenia się liczebności tego gatunku.

Tryb życia

Morświn zwyczajny najchętniej zamieszkuje wody przybrzeżne, zatoki, cieśniny i fiordy. Wpływa także do ujść rzek. Nie jest towarzyski, zwykle żyje pojedynczo lub w małych grupkach. Pływa pod powierzchnią wody, wynurzając się niekiedy dla zaczerpnięcia świeżego powietrza (przez otwór nosowy, który pod wodą pozostaje stale zamknięty) i wydając przy tym charakterystyczne sapnięcie. Nie towarzyszy statkom i rzadko wyskakuje nad wodę. Na wiosnę i na jesieni odbywa wędrówki pomiędzy Morzem Czarnym i Morzem Azowskim. 

Odżywianie

Pokarm morświna zwyczajnego stanowią małe i średniej wielkości ryby (śledzie, makrele, sardynki, dorsze, łososie). Pożywienia poszukuje on stosując echolokację, w której odbite dźwięki nie wracają do kanału słuchowego, ale odbierane są przez zęby w dolnej szczęce.

Rozmnażanie i rozwój

Okres godowy trwa od czerwca do września. Po 9 miesiącach ciąży rodzi się 1 młode ważące ok. 5 kg. Przez rok żywi się pokarmem matki i trzyma się cały czas blisko niej. Długość życia morświna wynosi 10 -13 lat.  
Morświn, Phocoena phocoena, Harbour Porpoise

Galeria zdjęć

Morświn, Phocoena phocoena, Harbour PorpoiseMorświn, Phocoena phocoena, Harbour Porpoise
Morświn, Phocoena phocoena, Harbour Porpoise

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rząd:Walenie
Rodzaj:Phocoena
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy