Czy sok pomidorowy wzmocni nasze kości?
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Czy sok pomidorowy wzmocni nasze kości?

Czy sok pomidorowy wzmocni nasze kości?

Być może niebawem sok pomidorowy będziemy stosowali do wzmocnienia kości i walki z osteoporozą.

Fot, sxc,hu

Fot. sxc.hu

Naukowcy odkryli, że likopenem, składnik soku pomidorowego, prawdopodobnie spowalnia rozkład komórek w kościach, chroniąc je przed uszkodzeniami. Dalsze badania mają potwierdzić prawdziwość tych wyników.

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z St Michael’s Hospital, w Toronto, i University of Toronto. Udział wzięły w nim kobiety po menopauzie, w wieku od 50 do 60 lat. Kobiety w tym wieku w przyśpieszonym tempie tracą masę kostną. Pewne badania udowodniły, że dzieje się tak z powodu rosnącego poziomu reaktywnych formy tlenu, odgrywających znaczącą rolę w metabolizmie i starzeniu się organizmów żywych. Naukowcy postanowili więc sprawdzić, czy likopen może zredukować tego rodzaju uszkodzenia.

W badaniu trwającym cztery miesiące naukowcy sprawdzali stężenie N-telopeptydu we krwi. Jest to jedna z kilku substancji, której poziom wzrasta, gdy kość jest złamana.

Naukowcy doszli do wniosku, że poziom redukcji N-telopeptydu wśród uczestniczek przyjmujących likopen był porównywalny do zaobserwowanego wśród kobiet przyjmujących wapń i witaminę D, substancji które są zalecane do zapobiegania osteoporozy. Natomiast wśród uczestniczek przyjmujących placebo stężenie N-telopeptydu było podwyższone.

Jednak pomimo tych optymistycznych wniosków naukowcy nie są pewni, jak redukcja N-telopeptydu wpływa na BMD, mineralną gęstość kości, będącą standardem referencyjnym w rozpoznaniu osteoporozy. Dlatego dalsze badania będą konieczne w celu ustalenia, czy likopen faktycznie odkrywa istotną rolę w zapobieganiu osteoporozie.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. The Daily Telegraph;
4.8/5 - (5 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments