Tłuszcze nasycone - fakty i mity
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Jedz masło na zdrowie?

Jedz masło na zdrowie?

Tłuszcze nasycone nie takie niezdrowe, jak wcześniej sądzono. Analizy przeprowadzone na McMaster University dowodzą, że przy spożyciu tłuszczów nasyconych nie zaobserwowano zwiększonego ryzyka zgonu, chorób serca, udaru i cukrzycy typu 2. W przeciwieństwie do tłuszczów trans, które o 34 proc. zwiększają ryzyko śmierci i ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

By smial (Own work) [FAL or GFDL 1.2], via Wikimedia Commons

By smial (Own work) [FAL or GFDL 1.2], via Wikimedia Commons

„Przez lata wmawiano nam, że należy wykluczyć tłuszcze z diety. Tłuszcze trans nie mają żadnych korzyści zdrowotnych i zwiększają ryzyko chorób serca, to fakt. Ale w przypadku tłuszczy nasyconych sprawa nie jest tak jasna” – powiedział  jeden z autorów badania, profesor Russela de Souzy z Wydziału Epidemiologii Klinicznej i Biostatystyki.

Aby wyjaśnić te wątpliwości, de Souza i koledzy przeanalizowali wyniki 50 badań oceniających związek między nasyconymi tłuszczami i tłuszczami trans i stanem zdrowia u osób dorosłych.

Badacze doszli do wniosku, że nie ma wyraźnego związku między wyższym spożyciem tłuszczów nasyconych i zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu choroby wieńcowej (CHD), choroby sercowo-naczyniowej(CVD), udaru niedokrwiennego lub cukrzycy typu 2.  Z kolei w przypadku tłuszczów trans zaobserwowano 34 proc. wzrost ryzyka zgonu, o 28 proc. zwiększone ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i zwiększenie o 21 procent ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Niespójności w analizowanych badaniach sprawiły, że naukowcy nie mogli potwierdzić związku między tłuszczami trans i cukrzycą typu 2. I nie znaleźli żadnego wyraźnego związku między tłuszczami trans i udarem.

Badacze podkreślają, że ich wyniki są oparte na badaniach obserwacyjnych, więc nie można ich traktować, jako ostatecznych wniosków.

Gdzie znajdziemy tłuszcze nasycone? Głównie w produktach zwierzęcych – w maśle, jajkach, krowim mleku, mięsie, rybach, a także w niektórych produktach roślinnych, takich jak czekolada, olej kokosowy, palmowy. Tłuszcze trans (nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans) występują w margarynach, słonych przekąskach, wyrobach cukierniczych, fast-fodach, zupach w proszku, gotowych sosach.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. McMaster University. "Trans fats, but not saturated fats like butter, linked to greater risk of early death and heart disease." https://www.newswise.com/articles/trans-fats-but-not-saturated-fats-linked-to-greater-risk-of-death-and-heart-disease-mcmaster-study;
4.9/5 - (7 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments